Het verraad | Griekse Toestanden #12

Johan reist door Griekenland, hij ligt nog een dagje in het ziekenhuis in Mykonos en denkt terug aan de verjaardag van zijn vriend Karel bij diens ouders.

We hebben een uurtje gezwommen en gespeeld in het heerlijke water, toen de moeder van Karel vertrok om een borrel voor iedereen te halen en er iets te eten bij te maken. Ook Anne, mijn en Karels vriendin, gaat zich aankleden en haar schoonmoeder helpen. Karels vader stond naast me in het ondiepe gedeelte van het zwembad en sloeg een arm om me heen. “Het is goed je te ontmoeten jongen,” zei hij. “Je ziet er goed uit en bent niet zo vrouwelijk, want daar houd ik niet van en Karel ook niet.” “Ik vertelde Karel nog dat ik vroeger, toen ik bij het corps was, ook weleens seks met een jongen heb gehad. Soms is het gewoon makkelijker je even te laten pijpen door een gast dan door een vrouw. Mannen zijn nu een keer geiler, maar daar is het wel bij gebleven. Als ik was klaargekomen, had ik toch snel weer aandacht van de vrouwtjes nodig. Nee, homo ben ik nooit geweest, maar ik zie er goed uit, dus waarom zou je het dan niet aan iedereen gunnen dit geile lijf te beminnen.”

Even dacht ik dat hij zichzelf in de aanbieding gooide, Karel zwom baantjes borstcrawl en kon dus niet horen van wat er werd gezegd. “Ik denk dat ik namens Karel kan spreken als ik zeg dat dit voor hem net zo is als voor mij. Mannen zijn er voor de seks en de bewondering en vrouwen voor de seks, liefde en kinderen. Dat vind ik de prettigste verdeling en zo heb ik Karel ook opgevoed. Altijd zorgen dat je er verzorgd uitziet, dat je pik is gewassen en klaar bent voor het spel der verleiding. Maar onze samenleving is nog steeds niet klaar voor homorelaties. Op echt hoog niveau willen mensen een aantrekkelijke man gekoppeld zien aan een mooi wijf, althans zo denken Karel en ik erover.” Ik ben bijna sprakeloos na deze zouteloze vorm van zelf verering en narcisme en neerbuigende houding ten opzichte van mij.

Ik hou van je, maar niet zo totaal als van Anne en als de seks er niet is, is het over.

Ik had de laatste minuten niet meer op Karel gelet, maar zie nu dat hij het laatste gedeelte heeft meegeluisterd. “Karel ik mag toch hopen dat je dit volkomen onzin vind,” opper ik, “Jij houdt toch zowel van Anne als van mij op dezelfde manier. Liefde en seks zonder enige vooringenomenheid?” Ik zie Karel naar zijn vader kijken en kan voorspellen dat het gesprek een voor mij ongewenste wending neemt. “Ik weet het niet Johan,” zegt hij. “Mijn vader heeft wel een punt, ik hou van je, maar niet zo totaal als van Anne en als de seks er niet is, is het over. Met Anne zou ik doorgaan omdat ik haar in de toekomst niet wil missen en zij de perfecte moeder van mijn kinderen is.” De koude rillingen lopen ondanks de hitte over mijn lijf.

Lang heb ik gepredikt dat seks tussen mannen vrijblijvender is dan in een hetero relatie, maar dat gaat alleen op voor het seksuele. Ik dacht met Karel een relatie te hebben met een toekomst en niet alleen een lichamelijke, dat is ook wat hij influistert in bed. Het is dus allemaal onzin en draait om de afgod Karel. Ik mag blij zijn dat ik hem mag beminnen. “Als de zaken er zo voorstaan is het beter dat ik ga, want wat doet een minnaar, die zo ingewisseld kan worden, op jouw verjaardagsfeestje met je ouders,” zeg ik. “Dan hoor ik hier niet thuis.” Ik ga het zwembad uit, pak mijn kleren op en kleed me snel aan. Karel de lafaard zegt niets en zijn vader reageert: “Dat is misschien ook wel het beste, ja. Ik snap dat het vervelend is.” Aangekleed loop ik langs het huis, de straat op op zoek naar een bushalte, die er in deze buurt natuurlijk niet is. Is dit echt het einde?

Griekse toestanden, een vervolgverhaal in 26 afleveringen
Tekst: Eduard Hoekstra
Illustratie: Julia Kiryanova

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.