Twee kussende boerinnetjes | via IHLIA

“In juli 2019 begon ik als stagiaire bij IHLIA, waar ik mocht meehelpen met het bedenken van een goede methode voor het registreren van de objectcollectie in het speciale datasysteem. Ik mocht Connie van Gils adviseren bij dit grote project. Ze stelde voor dat ik voor de eerste week een deelcategorie mocht uitkiezen die ik als eerste wilde beschrijven.

Dit werden de gezelschapsspellen, omdat ik eigenlijk mijn hele leven al van spelletjes houd. Ik merkte gelijk dat ik een goede categorie uit had gekozen om mee te beginnen. Zo kwam ik ‘Das große Schwanzspiel’ tegen, een kaartspel met op de achterkant allemaal afbeeldingen van mannen met hun geslachtsdelen. Daarnaast ‘Homonopolis’: Monopoly maar met gay barren in plaats van straten; en mijn persoonlijke favoriet: een kaartspel met op de achterkant een afbeelding van een groep mannen op het strand die met hun blote billen naar de camera staan.

“Ik kreeg door deze categorie dus gelijk een goed beeld van de collectie”

Inmiddels ben ik al vele maanden verder en heb ik al aardig wat objecten uit de collectie in mijn handen mogen houden. Ik denk dat ik inmiddels wel duizend buttons heb gezien en nog eens vierhonderd T-shirts, maar voor mij is het mooiste object uit de collectie: de twee kussende boerinnetjes.

Nederland

Het staat voor mij symbool voor de openheid van Nederland en wat een prachtig land ons land eigenlijk wel niet is. Het is een klein gebaar, beeldjes maken van zowel lesbische en homostellen als heterostellen, maar het draagt bij aan een open samenleving waarin de LHBT+ gemeenschap zonder discriminatie of geweld kan leven.”

Fleur Ooms
Stagiair

Elke maand kiezen IHLIA-medewerkers hun favoriete stuk uit de collectie van IHLIA.

Deze rubriek verschijnt ook op de website van IHLIA

 

 


IHLIA LGBT Heritage is een internationaal archief en documentatiecentrum in Amsterdam dat zich richt op het verzamelen en ontsluiten van allerhande informatie over LHBT-ers uit de hele wereld.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.