In de afgelopen drie jaar heb ik hard gewerkt aan het realiseren van mijn droom: een eigen praktijk aan huis. In deze periode heb ik mijn contracturen bij de GGD (waar ik parttime werk bij de afdeling seksuele gezondheid) beetje bij beetje teruggebracht tot 16 uur per week, iets wat ik heel spannend vond.
Toen – BAM – was daar de coronacrisis.
Een behoorlijk aantal cliënten meldde zich (ziek) af, mijn lezing in Pakhuis de Zwijger werd gecanceld, een grote bijeenkomst waar ik plaats zou nemen in een panel van deskundigen werd geannuleerd. Ik ben daar een week goed beroerd van geweest. Na een week van onrust en twijfel (‘Had ik mijn contracturen bij de GGD maar niet teruggebracht’ etc.) lukte het om precies dát te doen wat ik bij al mijn cliënten doe in therapie: focus verleggen naar wat er nog steeds wél goed gaat, afleiding zoeken, mezelf afschermen voor een stortvloed van (negatieve) berichtgeving over corona, extra vaak wandelen met de honden en hardlopen in de natuur.
“Na een week van onrust en twijfel lukte het om precies dát te doen wat ik bij al mijn cliënten doe in therapie…”
Ik merkte dat mijn veerkracht terugkwam en daardoor mijn energie weer ging stromen. Ik leg me er nu bij neer dat ik het moet doen met wat minder cliënten in mijn praktijk. Het voeren van gesprekken via (beveiligd) beeldbellen blijkt toch ook prima te gaan met cliënten die zich niet fit genoeg voelen om langs te komen.
Graag deel ik wat tips die ik ook deel met mijn cliënten:
- Blijf goed voor jezelf zorgen. Eten, drinken en slapen zijn immers belangrijke levensbehoeften.
- Het is een normale reactie op een abnormale situatie als je je nu wat down voelt. Dit gevoel mag er ook (tijdelijk) zijn.
- Belangrijk dat je structuur en regelmaat houdt, zoals vóór de crisis: dus sta op tijd op, ga onder de douche, ook al ziet niemand dat.
- Thuiswerken/thuiszitten: gooi je raam open, ga af toe de tuin in/ ga op je balkon staan/ kijk uit je raam en benoem expliciet de dingen die je opvallen: die narcis die zich opent, die koolmezen en de zon die schijnt. Wees daar dankbaar voor want stel dat het de hele afgelopen periode had geregend. Heb – juist nu – aandacht voor de (kleine) dingen die er nog altijd zijn.
- Leidt jezelf af met “zon”-momenten die je plant op de dag: een ommetje buiten, een Netflix aflevering, een vriend bellen, masturberen, kortom wat je ook maar leuk/lekker vindt.
- Nu je misschien samen thuis zit met je partner betekent niet automatisch dat alles lekker loopt qua seks. Sterker nog, ik merk bij mijn relatietherapie-cliënten soms het tegenovergestelde. Heel belangrijk dat je ook dingen los van elkaar doet . Dus maak samen afspraken als bijvoorbeeld : nu wil ik even een uurtje alleen in de slaapkamer of woonkamer zijn of buiten lopen. Heel gezond om niet de hele tijd op elkaars lip te zitten.
- Blijf met je partner in gesprek, deel met elkaar hoe je je voelt. En besef dat vrouwen over het algemeen betere praters zijn en dat mannen zich wat sneller terugtrekken in zichzelf. Vrouwen kunnen zich beter uiten, mannen lastiger, zeker in een coronacrisis: het roept angst voor de dood, baanverlies, terugval in inkomsten op, zeg maar je hele bestaanszekerheid.
- Het huidige advies is om sociale contacten flink te beperken. Kan ik nu wel of niet (seks)daten met iemand (anders dan mijn vaste partner)? Nogal lastig als je minstens 1,5 meter afstand moet houden. Beeldbel-seks of masturberen met 1,5 meter tussen jullie is misschien behelpen maar wel safe. De afdeling seksuele gezondheid bij de GGD voert nu flink minder soa-testen uit omdat veel personeel ingezet is voor coronabestrijding. Als je soa-klachten krijgt is er een aannemelijke kans dat je doorverwezen wordt naar de huisarts die het nu ook razend druk heeft.
- Een partner die vreemd gaat (onder de baas zijn tijd, tijdens bijv. lunchpauze!) heeft het nu extra lastig wanneer hij thuiszit, dit gemis kun je immers niet delen met je partner. Deze mannen (kunnen natuurlijk ook vrouwen zijn) zie ik ook in mijn praktijk en al deze tips gelden zeker ook voor hen.
- Iedereen heeft wel een kennis/vriend/familielid op Facebook of in een WhatsApp groep die continu aandacht vraagt voor hoe vreselijk het coronavirus wel niet is of hoe asociaal die hufters wel niet zijn die en masse naar het strand of bos gaan. En is het handig dat je de hele dag speurt naar coronanieuws? Als je daar last van hebt: plan dan één of twee langere momenten op de dag (zeker niet voor dat je gaat slapen!) om je sociale media te checken en probeer het daar bij te laten.
- En die kennis/vriend/tante? Wellicht een goed idee om hem/haar (tijdelijk) digitaal het zwijgen op te leggen.
- Uit onderzoek blijkt dat het overgrote merendeel van de mensen het goed bedoelt. Al die mensen die naar het bos/strand gingen, was dat nou slim in deze tijd? Uiteraard niet. Maar niemand had daar de intentie om het coronavirus zoveel mogelijk te verspreiden.
- Zet tegenover zo’n gevoel van woede/frustratie, en dat gaat echt wel weer gebeuren, het gevoel wat je kreeg toen veel gepensioneerde verpleegkundigen zich vrijwillig opgaven om te helpen in de strijd tegen het virus. Ga uit van het positieve.
Blijf sterk en positief iedereen!
Jeremy Heshof
Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische en relationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.