Simon van Ieperen | ProfieLHBT

Simon van Ieperen (18) is voorzitter van Club Abstract: een club die afgelopen jaar in samenwerking met het jongerenwerk van Compass Uden is opgericht voor jonge LHBT’ers uit Uden en omgeving. Club Abstract zorgt ervoor dat deze jongeren laagdrempelig in een leuke en veilige omgeving bij elkaar kunnen komen.

Naast bijeenkomsten wil Club Abstract ook zorgen voor een betere leefomgeving voor LHBT’ers in Uden. De club is bijvoorbeeld momenteel met de gemeente Uden in gesprek over de mogelijkheid van een regenboogzebrapad in het bevrijdingspark van het dorp.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Mijn interesses liggen erg breed. Zo ook de interesse in de mensen om mij heen. Ik vind het fijn om voor de belangen van mijzelf en van anderen op te komen. Mij krijg je niet gemakkelijk uit het veld geslagen: ik ben een échte doorzetter en ik heb energie voor tien (vooral dat). Anderen zullen al gauw zeggen dat ik eigenwijs en creatief ben. Voor ieder probleem is een oplossing denk ik zo. Mijn kijk op de wereld is realistisch, en ik vind dat je pas mag klagen als je er alles aan gedaan heb om dat knelpunt te veranderen.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn familie op de eerste plaats. Ik kan altijd bij hen terecht als er wat is, of als ik een praatje wil maken. Zij geven mij de ruimte en stimulans om constant te blijven groeien als persoon. Daarnaast zie ik mijn vrienden, met name mijn beste vrienden, als voorbeeld. Ze geven mij ontzettend veel energie en zonder hen zou het leven grauwer zijn. Mijn collega’s mogen niet ontbreken in de lijst. Zij zorgen ervoor dat ik wat meer buiten de lijntjes ga kleuren. En ten slotte was mijn oud-mentor van de bovenbouw op de havo een grote inspiratiebron voor mij: zó supportive. Door haar kon ik verder waar ik vastliep.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mezelf als cisgender man, ik val op hetzelfde geslacht en ik ben demiseksueel. Demiseksualiteit ligt ergens tussen seksueel en aseksueel. Het houdt in dat je je alleen seksueel aangetrokken voelt tot een persoon met wie je een sterke connectie hebt. Het draait meer om de persoonlijkheid dan om het uiterlijk.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik vind het niet belangrijk om mij zo te profileren. Ik ben Simon, jij bent jij. Ik wil dat mensen hun mening baseren op mijn persoonlijkheid en niet op mijn seksuele voorkeur: dat is slechts een klein onderdeel van wie ik ben. Je ziet mensen vaak wel ongemakkelijk reageren als ze je niet in een hokje kunnen plaatsen. Dan benoem ik het meestal wel, omdat ik geen zin heb in nóg ongemakkelijkere situaties.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik vind een persoon aantrekkelijk als hij breed georiënteerd is, met passie over hobby’s kan praten, niet te veel ‘plakt’, humor heeft en eerlijk en zelfverzekerd is. Ik kijk graag naar ogen van mensen, want ik ben van mening dat ogen de spiegel zijn van de ziel.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Het niet-hetero zijn heeft ervoor gezorgd dat ik het gevoel heb dat ik wat voor anderen kan betekenen. En het heeft mij gemaakt tot een open-minded persoon: ik waardeer en respecteer (bijna) iedereen. Het maakt mij niet uit waar je vandaan komt of waar je wel/niet in gelooft. Ik sta altijd open voor een gesprek.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Helaas heb ik voldoende negatieve ervaringen ondervonden aan niet-hetero zijn, maar het heeft mij wel gemaakt tot wie ik ben. Het heeft me in de eerste jaren écht gesloopt, maar ik ben opnieuw gaan bouwen aan een sterkere fundering.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik vind het lastig om te begrijpen dat wij, als in ‘niet-heteroseksuelen’, elkaar niet altijd accepteren. Maar we verwachten dit wel van de wereld om ons heen. Iedereen verdient zijn plaats in de community toch? Het moet niet uitmaken waar je vandaan komt en/of je mannelijk, vrouwelijk, curvy, skinny, een spierbundel, of whatsoever bent. Als wij elkaar meer gaan accepteren, dan kunnen we beter strijden voor het gezamenlijke doel: algemene acceptatie en gelijke rechten.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik hoop dat mensen onthouden dat ik ze niet vergeet.

10) Wat is je motto?

Kleur buiten de lijntjes, het leven is geen tegelspreuk.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.