Mo Kerrit | ProfieLHBT+

Mohamed oftewel Mo (37) is in Brussel geboren en getogen. Zijn familie komt uit Marokko. De opa van van moederskant is met zijn gezin in de jaren 70 naar België gekomen en heeft daar een baan in een fabriek als arbeider gevonden. Mo heeft geschiedenis en Franse literatuur gestudeerd in zijn geboortestad. Nu werkt hij als administratief medewerker bij Scouting. In het verleden heeft hij een paar jaren in het jeugdtoerisme gewerkt. Naast zijn werk gaat Mo graag sporten en tijdens het weekend gaat hij soms hardlopen. Hij leest graag en is nogal een denker.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben vriendelijk en rustig maar ik kan ook gepassioneerd en dynamisch zijn. De simpelste dingen zijn het leukste volgens mij. Zoals een stad bezoeken, een biertje of een koffie met een vriend, ergens gaan drinken, fietsen, enz.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dat zijn mijn echte vrienden die ik al een paar jaren ken en die er altijd voor mij waren. Bij hen mag ik mezelf zijn en hoef ik nooit op mijn woorden te letten. Ik ben vaak angstig – schuldgevoel is mijn tweede naam – en ik ben vaak bang om mensen te kwetsen. Mijn ex-schoonouders en de andere familieleden zijn altijd fantastisch en lief geweest. Toen ik hen voor het eerst zag, kreeg ik meteen het gevoel welkom te zijn. Een onvergetelijk cadeau. Ik voel nog steeds hun invloed in mijn leven. Ik heb met deze mensen zoveel meegemaakt en heb zoveel van hun geleerd. 

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mijzelf als man en voel mij seksueel aangetrokken tot mannen. Ik wist altijd al dat ik anders was dan mijn omgeving.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Als men aan mij vraagt of ik iemand in mijn leven heb, zal ik gewoon antwoorden dat ik mijn prins nog niet gevonden heb, ha ha.  Eigenlijk heb ik geen moeite om over mijn seksuele geaardheid met iemand te praten. Maar als iemand bijvoorbeeld onwennig is met het thema, dan probeer ik met humor het gesprek wat luchtiger en minder dramatisch te maken. Maar dat hoeft bijna nooit meer.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Iemand die niet bang is om zichzelf te zijn en die gewoon zegt wat hij denkt en voelt. Iemand met respect voor zichzelf en de ander. Het lijkt zo logisch maar vaak is dat het helaas niet.

6) Wat is het positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Omdat  ik homo ben, ben ik met de jaren toleranter en meer open minded geworden. Door de dingen die ik meegemaakt heb, besef ik heel goed dat mensen uniek en apart zijn en dat sommige kwetsbaar kunnen zijn. Ik snap bijvoorbeeld ook niet dat homo’s voor extreem rechts kunnen stemmen. 

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Mijn familie is van Marokkaanse afkomst en islamitisch. Toen ze er achter kwamen dat ik homo was, was hun reactie gewelddadig. Ik wist heel vroeg wat eenzaamheid was. Ik dacht: waarom ik? Waarom kan ik niet zoals de andere mensen zijn? Gewoon geaccepteerd worden voor wat ik echt ben. Dat ik homo ben is nooit een probleem voor mij geweest omdat ik al heel jong wist dat ik anders was. Voor mijn familie en mijn schoolomgeving was het wel een probleem.  Ik ben weliswaar in Brussel opgegroeid, maar de wijk waarin ik woonde kende andere regels op basis van religie, tradities en conservatieve waarden.  Ik heb nog steeds last van een groot schuldgevoel. Dat is af en toe wel pijnlijk en zwaar. De enige oplossing was om dat leven te ontsnappen. Toen ik mijn studie aan de universiteit begon, heb ik besloten om mijn familie te verlaten. Dit heb ik kunnen doen met steun van mensen van een LHBT-vereniging.  

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik denk dat familie, scholen, de regering en de verenigingen die voor mensen zorgen verantwoordelijk zijn. Educatie en tonen van diversiteit door waarden, kunst en de media zijn het enige wapens die deze maatschappij heeft. Iedereen moet een inspanning doen om de verschillende mensen te respecteren. Religie en tradities zijn een deel van het privéruimte. Ik denk dat alle kinderen vanaf kleuterschool in aanraking moeten komen met verschillende mensen van onze maatschappij: homo’s, moslims, transgender, etc.  Zij zijn de toekomst en ze kunnen een groot verschil maken. Ik blijf optimistisch maar ook realistisch. Alle andere mensen moeten ook proberen om hun landgenoten te ontmoeten om de clichés en andere voorbeelden te breken. 

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als iemand die zijn best gedaan heeft om zichzelf te zijn. Dat zou geweldig voor mij zijn. 

10) Wat is je motto?

Elke dag is een nieuwe witte pagina. Alles is mogelijk. Doe wat je echt wil en geloof in jezelf. Jij bent een held.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.