Deze LHBT+ series moet je zien

Even ontspannen en ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Een serie bingewatchen is dan de aangewezen manier tegenwoordig. Je hebt je vast wel eens vastgebeten in een goeie serie. Je leefde mee met de personages en de problemen die zij meemaakten. Plotseling kom je erachter dat je bij het laatste seizoen bent. Wat moet je daarna gaan doen? Je wil een nieuwe serie gaan kijken maar welke? Aan die adviezen van hetero collega’s heb je ook niet veel. Je kijkt liever naar een queer romance of juist een criminele gay. Dus laten we een aantal series met LHBT+ personages op een rijtje zetten, zodat jij straks aan niemand hoeft te vragen welke serie je nog moet kijken.

Tekst: Kevin van den Wildenberg

Elite

Nadat de ‘gewone’ middelbare school van Samuel, Nadia en Christian instort, mogen ze naar de exclusieve privéschool Las Encinas. De rijkeluiskinderen op die school zien de scholieren uit de lagere klasse liever zo snel mogelijk vertrekken. Echter worden de rijke kinderen en de arme kinderen vrienden. Dat is het begin van avonturen en problemen zoals geheime relaties, HIV, drugs en uiteindelijk ook de moord op scholiere Marina. Haar vader was toevallig eigenaar van het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het instorten van de ‘gewone’ school.

Hoe LHBT+ is het? Er is een homo koppel en een polyamoreus koppel.

How To Get Away With Murder

Advocate Annalise Keating geeft les in strafrecht aan een universiteit in Amerika. Ze selecteert een aantal van haar beste studenten die mogen meewerken op haar kantoor. De vijf studenten zijn ontzettend blij dat zij mogen meewerken, maar daar hangt een duur prijskaartje aan. Het vijftal komt voor een groot aantal problemen te staan zoals sjoemelen met de waarheid om cliënten vrij te pleiten en lijken verbergen zodat ze zelf niet gepakt worden. Ondertussen wordt medestudente Lila vermoord teruggevonden. Wie heeft dat gedaan?

Hoe LHBT+ is het? Eén van de vijf studenten is homo en krijgt een vriend. Daarnaast is er ook een zwarte, biseksuele vrouw aanwezig.

Shameless

Deze rauwe serie draait om het leven van de disfunctionele familie Gallagher. Aan het hoofd van deze familie staat Frank Gallagher. Een dronkenlap met zes kinderen waar hij amper voor zorgt. Oudste dochter Fiona zorgt daarom voor Lip, Ian, Carl, Debbie en Liam. Het gezin is ontzettend arm maar weet allerlei trucjes te bedenken om geld bij elkaar te verzamelen. Van het oplichten van de overheid tot het dealen van drugs. Daarnaast komen alle gezinsleden voor gekke problemen te staan. Denk aan alcoholmisbruik, criminaliteit en mentale ziektes.

Hoe LHBT+ is het? Eén van de zonen, Ian, is homoseksueel. Later in de serie verschijnt een polyamoreus koppel en een transman.

Pose

Vroeger hadden LHBT+’ers het veel minder goed dan nu. Gelukkig kiezen LHBT+’ers zelf hun familie. Dat gebeurde ook in New York in de jaren ‘80, waar Pose zich afspeelt. Pose volgt transgender Blanca die zich losmaakt van Elektra en haar ballroomhuis. Blanca wil namelijk haar eigen huis opzetten. Sekswerker Angel en danser Damon voegen zich bij Blanca. Samen nemen ze deel aan danswedstrijden, zogeheten balls. Leden van verschillende huizen nemen het tegen elkaar en dansen de sterren van de hemel. Deze LHBT+’ers krijgen ook te maken met problemen zoals de aidsepidemie en discriminatie.

Hoe LHBT+ is het? Er zijn meer LHBT+ personages dan heteroseksuele  personages. So you know it’s good.

The Politician

Payton wil niets liever dan president worden van Amerika en daarvoor heeft hij een heel stappenplan bedacht. Hij moet eerst student president worden van zijn middelbare school. Dit doet hij niet alleen. Samen met zijn vrienden McAfee, James en Alice zorgen zij voor een succesvolle campagne. Helaas gaat dat niet van zijn leien dakje. Het viertal doet letterlijk alles eraan om stemmen te winnen zonder gezichtsverlies te leiden. In deze serie komen onderwerpen aanbod zoals zelfmoord, vreemdgaan, mishandeling en corruptie.

Hoe LHBT+ is het? Deze serie bevat veel diversiteit. Hoofdpersoon Payton is homoseksueel, James is non-binary en zwarte medescholier Skye is gender-nonconforming.

Sex Education

De onzekere Otis is de zoon van sekstherapeute Jean. Otis heeft daardoor toegang tot alle antwoorden op vragen over seks. Samen met zijn rebelse vriendin Meave gaat hij seks advies geven aan medescholieren die kampen met hun eigen problemen. Onderwerpen van nu zoals slutshaming, masturbatie, seksueel geweld en aseksualiteit komen erin voor.

Hoe LHBT+ is het? Otis’ beste vriend Eric en Anwar zijn allebei gay. Ola is panseksueel en Lily is lesbisch.

American Horror Story

Deze serie is echt een aanrader als je van de genres thriller of horror houdt. Elk seizoen focust op een ander verhaal. Je kunt dus starten bij elk willekeurig seizoen. Zo begint seizoen 1 met een vervloekt huis en speelt seizoen 2 zich af in een psychiatrische instelling in de jaren ’60.

Hoe LHBT+ is het? Elk seizoen bevat wel een aantal LHBT+-personages. Zo richt seizoen 7 zich op het leven van het lesbische koppel Ally en Ivy.

UnReal

TV-series zoals Temptation Island of Fire Island zijn ontzettend populair. UnReal geeft je een kijkje achter de schermen bij zo’n reality show. Je ontmoet Rachel, die weer mag terugkomen als producer bij datingshow Everlasting. Deze show is een kopie van The Bachelor. Rachel krijgt weer te maken met haar ijskoude baas Quinn en haar collega’s. Rachel is goed in haar vak. Ze weet kandidaten te manipuleren zodat zij over hun eigen grenzen gaan. Everlasting krijgt daardoor goede kijkcijfers maar of Rachel daar echt blij mee is? UnReal bespreekt onderwerpen zoals aanranding, zelfmoord en traumatische ervaringen.

Hoe LHBT+ is het? Rachels collega Jay is gay en heeft een vriend. In het eerste seizoen komt een kandidate erachter dat ze op vrouwen valt.

Looking

De 29-jarige Patrick is game designer en woont in San Francisco. Samen met zijn homoseksuele vrienden Dom en Agustín maken zij allerlei avonturen mee. Ze jagen hun dromen na en gaan op zoek naar de liefde. Zo wil Dom een eigen restaurant openen en wil Agustín kunstenaar worden. Onderwerpen die Looking bespreekt zijn: vader-zoon-relaties, online dating en break-ups. Deze HBO-serie is na twee seizoenen gestopt en afgesloten met een film.

Hoe LHBT+ is het? Patrick, Dom en Agustín en hun vriendjes zijn allemaal gay.

Natuurlijk zijn dit niet alle series met LHBTQ-verhaallijnen of -personages. Veel series die al bekend zijn of nu veel in het nieuws zijn, staan hier niet tussen. Denk hierbij aan RuPaul’s Drag Race, Modern Family, Fire Island en AJ and the Queen.

Dit blog verscheen eerder op homosmetballen.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.