I’m coming out: Matthew

Ik ben Matthew en op 10 april 2017 kwam ik uit de kast in mijn gezin. Op mijn 16e verjaardag, eind juli,  kwam ik uit de kast in het bijzijn van een groot deel van mijn familie en vrienden. De reacties hierop waren fantastisch. Ik ontving allemaal leuke reacties en heel veel knuffels. De manier waarop mijn vader reageerde, was de beste reactie die een vader je kan geven. Hij zei: “Het maakt mij helemaal niets uit op wie je valt als je maar gelukkig bent. Als die persoon goed voor jou is ben ik ook gelukkig.”

Moeder

De reactie van mijn moeder op mijn coming-out was totaal anders. Zij zei: “Ik blijf altijd van je houden, maar accepteren zal ik het niet vanwege mijn geloofsovertuiging”. Deze reactie kwam bij mij wel hard aan omdat ze mij dus niet accepteerde. Maar ik heb haar reactie achter mij gelaten.

“Ik blijf altijd van je houden, maar accepteren zal ik het niet vanwege mijn geloofsovertuiging”

Jongen

Na mijn verjaardag heb ik totaal geen punt meer gemaakt van het feit dat ik op jongens val. Eigenlijk wist ik het al vanaf mijn 8e. Op die leeftijd kreeg ik voor de eerste keer gevoelens voor een jongen. Daarnaast had ik nooit echt gevoelens of een aantrekkingskracht op die manier naar meisjes gehad. Maar na mijn verjaardag heb ik tegen iedereen die erom vroeg open gezegd dat ik op jongens val.

Beste vriend

De eerste jongen waar ik gevoelens voor kreeg was mijn beste vriend. Ik kende hem al vanaf mijn geboorte. Het was een heel raar gevoel dat ik niet meteen begreep. Dit gevoel had ik nog nooit voor meisjes gevoeld. Dit was ook het moment dat ik over mij zelf en mijn gevoelens begon na te denken. Ik had nog nooit gevoelens gehad voor een meisje en was ook nooit op die manier met meisjes bezig. Het klinkt cliché maar vanaf dat moment kreeg ik vlinders als ik jongens zag die ik superknap vond. Toen wist ik zeker dat ik op jongens viel. Het gevoel dat ik nog nooit eerder gehad. Het was voor mij een hele opluchting en bevrijding tegelijk. Ik wist waarop ik viel!

“Dit gevoel had ik nog nooit voor meisjes gevoeld”

Instagram

Mijn coming-out op Instagram voor mijn volgers kwam wel een stukje later. Dit heb ik gedaan in 2018 met een story die ik online heb gezet. Daarop kwamen zowel leuke reacties, als ook haatberichten. De haat kwam meestal uit onverwachte hoek, zoals van mensen die je zelden tot nooit spreekt of van macho jongens die je even hun mening willen laten horen. Gelukkig waren het vooral positieve reacties.

Matthew Donderwinkel

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “I’m coming out: Matthew

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.