Een verder verdeeld Amerika brengt internationale LGBT+ gemeenschap in gevaar

De Amerikaanse politiek werd de voorbije jaren beheerst door verdeeldheid en polarisatie. De normatieve macht die de Verenigde Staten door het kabinet van president Barack Obama werd, werd in de prullenmand gegooid. Een constante stroom van aanvallen op migranten, LGBT+’ers en iedereen die opkwam voor democratie voltrok zich onder leiding van president Donald Trump. De VS heeft nood aan politieke deëscalatie.

Tekst: Rémy Bonny

De Amerikaanse Alt-Right wil het volledige democratische systeem onderuithalen, te beginnen met migranten en LGBT+’ers, en krijgt daarbij steun van Rusland. En ze zijn verdomd succesvol geweest de voorbije jaren. Ik kreeg de voorbije maanden nogal vaak de vraag hoe dat nu zit met de Russen en hun fake news in onze democratie. Waarom doen ze toch zoveel moeite om de LGBT+ gemeenschap aan te vallen in liberale democratieën? Mijn antwoord is steevast: het is de Russen niet te doen om LGBT+ rechten. Het is een tool van de Russen om de Westerse maatschappij te destabiliseren en zo onze democratie te ondermijnen.

LGBT+ rechten zijn de meest succesvolle verwezenlijkingen van de liberale democratie van de voorbije dertig jaar. Daar mogen we best fier op zijn als gemeenschap. Maar we moeten ook begrijpen dat er heel wat sterk georganiseerde krachten in deze wereld zijn die onze democratie willen omverwerpen. Dat is dan ook de reden waarom we van Polen tot de Verenigde Staten de voorbije jaren erg gefinetunede anti-LGBT+ campagnes zagen opduiken. Zoals voormalig Democratisch presidentskandidaat Pete Buttigieg zei: “De Russen bezitten geen politieke partij in de VS.”. Dat het de Russen niet zozeer te doen is om het verspreiden van hun conservatief wereldbeeld werd al duidelijk bij de vorige presidentsverkiezingen. Naast hun uitgebreide ‘fake news’-steun voor anti-abortus en anti-LGBT+ groepen, zetten ze ook online initiatieven op die op het eerste zicht de LGBT+ gemeenschap ondersteunden. Volgens Harvard’s Berkman Klein Center for Internet & Society stuurden de Russen ook advertenties voor evenementen uit via sociale media via een pagina genaamd ‘LGBT United’. Toevallig: de evenementen werden telkens georganiseerd dichtbij een event van de Amerikaanse Alt-Right. Het doel van de advertenties was om tot clashes in de echte wereld te leiden. De ultieme materialisatie van politieke polarisering.

Stellen dat Buttigieg een witte racistische homonationalist is, getuigt van weinig voeling met de echte noden van de LGBT+-gemeenschap

In de val van de autocraten

De eerste voorverkiezingen voor de Democratische presidentskandidaat waren erg intensief. Een intensieve campagne kan erg verrijkend zijn, maar het had soms toch veel weg van moddercatch. En ere wie ere toekomt: het was de campagne van Bernie Sanders die activisten aanzette om andere kandidaten hun bijeenkomsten te gaan verstoren. Sanders mag zich nog zoveel verontschuldigen als hij wil, zijn campagne zet aan tot nog meer verdeeldheid en geweld in de Amerikaanse politiek.

De manier waarop Pete Buttigieg door bepaalde groepen binnen de LGBT+ gemeenschap werd behandeld is schandalig. Dat Buttigieg zijn beleidsvoorstellen niet je voorkeur wegdroegen is je goed recht, maar stellen dat hij een witte racistische homonationalist is getuigt van weinig voeling met de echte noden van de LGBT+ gemeenschap. Het meest hypocriete was zelfs dat het voornamelijk witte hoogopgeleide homoseksuele cis millennials uit het rijke en cosmopolitische California en New York waren die dit protest aanstoken. Homonationalisme binnen de Amerikaanse politiek is daadwerkelijk een probleem. Maar ik raad diegenen die Buttigieg ervan beschuldigden aan zich eens te verdiepen in persoonlijkheden als Richard Grenell. De nieuwe directeur Nationale Inlichtingen en VS ambassadeur in Duitsland lanceerde vorig jaar een “initiatief” om de criminalisering van homoseksualiteit de wereld uit te helpen. Een initiatief dat uiteindelijk tot niets heeft geleid. Tezelfdertijd maakte hij deals met Hongarije’s Viktor Orban en onderhield hij contacten met het Duitse Alternative Für Deutschland en het Franse Rassemblement National.

Homonationalisme is de strijd voor homorechten gebruiken om je extreemrechts wereldbeeld te verspreiden. Buttigieg was noch extreemrechts, noch had hij geen voeling met de noden van de LGBT+ gemeenschap. Zijn man, Chasten Buttigieg, werd trouwens dakloos toen hij uit de kast kwam bij zijn ouders.

De ervaring van Biden met buitenlandse politiek zal de volledige internationale LGBT+-gemeenschap ten goede komen

Een échte democraat graag

Sanders zijn revolutie kan nooit een meerderheid groot genoeg om uberkapitalist Donald Trump te verslaan verzamelen. Daarnaast kun je toch heel wat vragen stellen bij de sociale, economische en financiële haalbaarheid van de plannen van Sanders. Zijn retoriek dat het kapitalisme de ‘root of all evil’ is, is naïef. Dat iedereen netjes zijn belastingen moet betalen, daar ben ik het mee eens. Maar een democratie is ook de vrijheid hebben om te ondernemen. Iets dat Sanders blijkbaar niet goed heeft begrepen. Als laatste huiver ik bij het onvermogen van Sanders om duidelijk Marxistische dictators als Fidel Castro publiekelijk te veroordelen. Als internationale LGBT+ activist, wil ik graag een Amerikaanse president die het opneemt voor democratie en mensenrechten wereldwijd. Een president die zoals Obama druk uitoefent op landen zoals Oeganda zodat ze geen LGBT+’ers gaan vermoorden. De ervaring van Biden met buitenlandse politiek zal de volledige internationale LGBT+ gemeenschap ten goede komen. Sanders zijn isolationistische ideeën en zijn gebrek aan diplomatisch inzicht zal de internationale LGBT+ gemeenschap geen voordeel opleveren.

Een grote meerderheid wil een einde aan de verdeeldheid binnen de Amerikaanse politiek. Net zoals een meerderheid voorstander is van een goede en betaalbare publieke gezondheidszorg. Dat Joe Biden zijn Obamacare niet ideaal is, raakt mij ook. Desalniettemin is hij vandaag de enige kandidaat die de ervaring heeft om het tegen Donald Trump op te nemen. Wie het tegendeel beweert, heeft maar weinig kaas gegeten van Amerikaanse politiek. Zoals Biden zelf ooit zei: “Our future cannot depend on the government alone. The ultimate solutions lie in the attitudes and the actions of the American people.”


Rémy Bonny is een Belgisch politicoloog en specialiseerde zich de voorbije jaren in LGBT-politiek in Oost-Europa. Hij deed het voorbije jaar voornamelijk onderzoek naar Russische inmenging in de Europese en Amerikaanse anti-LGBTI beweging. Bonny’s werk werd gepubliceerd in verschillende internationale media en hij wordt over de hele wereld uitgenodigd om zijn werk uit de doeken te doen. Hij is momenteel bezig met de oprichting van een nieuwe Europese watch dog die de anti-LGBT+ gemeenschap en hun relatie met politici en buitenlandse inlichtingendiensten structureel bloot moet leggen.

Je kunt Rémy Bonny volgen via Facebook, Twitter en Instagram

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.