Petra van Dijk | ProfieLHBT+

Mijn naam is Petra van Dijk (57). Ik ben geboren in Amsterdam, maar opgegroeid in de buurt van Arnhem. Na vele omzwervingen en vele verhuizingen sinds drie jaar weer terug in Mokum. Als kind en jongvolwassene had ik altijd wat moeite met mijn geboortegeslacht, maar ik had toen niet het idee dat ik eigenlijk een vrouw was. Ik groeide op in een tijd zonder internet en dacht dus al die jaren dat ik helemaal alleen was in mijn worsteling.
Na de Mavo en de Havo ging ik wat experimenteren met mijn vrouwelijkheid en ging in het weekend als vrouw naar een gay bar in Arnhem. Daar kon ik enigszins mezelf zijn. Maar met mannen had ik niks dus ik voelde mij daar toch niet thuis. Jaren later ben ik beroepsmilitair geworden in de hoop ‘een echte man’ te worden. Hoewel ik lang getrouwd ben geweest en twee prachtige kinderen heb, klopte het totaalplaatje niet. Mijn leven lang heb ik geworsteld met mijn genderidentiteit en het verlangen om als vrouw te kunnen leven altijd onderdrukt omdat ik de gevolgen niet kon overzien.
Op mijn 50e verjaardag nam ik het besluit om mijn lang onderdrukte gevoelens achterna te gaan. Ik meldde mij aan bij een psychologen praktijk voor gesprekken en dat leidde uiteindelijk na zo’n twee jaar tot een volledig transitie traject via het Amsterdam UMC (voorheen VUmc). Helaas was mijn huwelijk hiertegen niet bestand, dat was een verdrietige en zware tijd voor ons allemaal. Inmiddels ben ik als vrouw alweer vijf jaar heel gelukkig met mijn lieve partner Esther.
Nu mag ik als kersverse jobcoach starten bij een nieuw initiatief, Trans Werkt Nederland. Een jobcoaching buro dat zich exclusief richt op het (job) coachen van trans personen vóór, tijdens of ná hun transitie proces. Nu valt alles op z’n plek!

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Vriendelijk, geduldig (meestal), empathisch, leergierig en een tikje eigenwijs.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Brené Brown, Oprah Winfrey, Khadija Arib en mijn vrouw. In willekeurige volgorde.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Vrouw met een transgender verleden of trans vrouw. Allebei goed. En ik val op vrouwen.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Soms wel, soms niet. Voor mijn werk als job coach bij Trans Werkt Nederland is het heel vanzelfsprekend. Daarnaast benoem ik het ook bij een lezing, presentatie of bijeenkomst waar dat van belang is. In de supermarkt ben ik gewoon een vrouw die toevallig ook een relatie heeft met een vrouw.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Iemand die zichzelf is met een rustige uitstraling. Daarnaast een verzorgd uiterlijk en mooie ogen.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Interessante gesprekken met de meest uiteenlopende mensen en de totale acceptatie van mensen van wie je het niet verwacht.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat valt gelukkig heel erg mee. Slechts één keer een man die raar deed naar ons toen wij hand in hand op straat liepen. Hij liep om ons heen en keek heel overdreven nadrukkelijk naar onze handen. Voelde wel ongemakkelijk en ik zette mij onwillekeurig schrap voor wat er kon komen. Gelukkig liep hij weer snel weg. Daarnaast in het begin van mijn transitie proces ben ik een paar keer op straat uitgescholden voor homo en travestiet. Pijnlijk maar daar ben ik niet erg van geschrokken Ik was eerder verbaasd.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Er is al zoveel gedaan aan zichtbaarheid en wet- en regelgeving, maar misschien kan er op het gebied van voorlichting op scholen nog iets verbeterd worden? En het zou goed zijn als rechters ontvankelijker zouden zijn voor LHBTIQ discriminatie m.b.t. de strafmaat. Schelden met ‘kankerhomo’ moet bestraft worden.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een trans-activiste die samen met vele anderen haar steentje heeft bijgedragen aan de verdere zichtbaarheid en emancipatie van trans personen.

10) Wat is je motto?

Lach naar de wereld en de wereld lacht terug.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboog community. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.