Hommeles in de regenboogfamilie

Wees lief voor elkaar en voor de stad. Deze mooie boodschap van Van der Laan blijft actueel. Het blijft vooral een goed advies. In het maatschappelijk debat zien we steeds vaker vormen van elkaar de maat nemen of nog erger, de afrekencultuur met inzet van de digitale schandpaal. Waarom kiezen we niet voor lief zijn voor elkaar, voor datgene wat ons verbindt en voor inclusie? Iedereen verdient een plekje in de zon.

Ook in Pride-familie is soms wat wrijving en ruis. We zijn net mensen. Gebeurt in de beste families. Dit keer rond Frits Huffnagel. In de afgelopen week lijken de prachtige heldere regenboogkleuren tijdelijk te zijn verworden tot een onbestemd miezerig kleurtje. Al jaren is de hechte solidariteit binnen de LHBT-community van Amsterdam een voorbeeld voor velen in en buiten Europa. De Amsterdam Pride is het grootste solidariteitsevenement van Nederland en daar zijn we trots op. Dit jaar vieren we de 25ste editie van de Pride! De familie blijft bij elkaar. Iedereen kan hieraan mee doen, ook vluchtelingen. Samen solidair, het kenmerk van inclusie en het hoogste doel bij een succesvolle emancipatie van de Pride. Onder leiding van voorzitter Frits Huffnagel hebben we binnen de Pride de afgelopen zeven jaar fantastisch samengewerkt.

De Amsterdam Pride is het grootste solidariteitsevenement van Nederland en daar zijn we trots op.

Frits Huffnagel, politicus en vrijwilliger en voorzitter van vele maatschappelijk relevante organisaties, ligt echter sinds enige dagen onder vuur na (onhandige) politieke uitspraken over Syrische vluchtelingen. Hij heeft spijt betuigd. Uitspraken die deels uit verband zijn getrokken en vervolgens als feiten zijn gepresenteerd. In Europa leven we in een vrije democratie en daarin hoort ruimte te zijn voor een open debat en discussie. In het debat rond de wijze van opvang van vluchtelingen, opvang in eigen land of elders, spelen vele argumenten een rol. Het is een ingewikkelde materie en vele deskundigen en politici mengen zich in deze discussie, op zoek naar de beste oplossingen. Er is enorm veel menselijk leed, waaraan we terecht hulp willen bieden. En tegelijkertijd is er angst onder delen van de bevolking, de segregatie lijkt toe te nemen. In dit debat hoort ruimte te zijn voor nuance en meningsverschil. Politici en deskundigen zijn het zelden eens en bovendien provoceren ze graag, vooral naar elkaar. Frits is hierin geen uitzondering.

Volgens het Europese recht is de vrijheid van meningsuiting een universeel grondrecht, niet beperkt door ingrijpen van centrale overheden of derden. Iedereen heeft het recht meningen te verkondigen die mogelijk beledigend of schokkend zijn. Alleen in een dictatuur wordt het publiekelijk uitspreken van meningen als ongewenst en strafbaar betiteld. In Nederland kennen we die strafbaarheid (nog) niet. Wel kennen we inmiddels – helaas ook in de metoo-discussies – de digitale schandpaal. Steeds vaker worden personen, zonder proces of rechterlijke tussenkomst, beschadigd door een bombardement aan narigheid via Twitter en andere sociale media. Hierbij legt de ene groep de andere groep het zwijgen op. Waardoor het debat ten onrechte staakt.

De ene groep legt de andere groep het zwijgen op. Waardoor het debat ten onrechte staakt.

De strijd tussen links en rechts Nederland is angstig voelbaar. De tegenstellingen en verharding in de Nederlandse samenleving nemen steeds verder toe. Sinds vorige week is de Pride-familie ook ineens speelbal geworden. LHBT-vrienden, van links tot rechts, staan opeens recht tegenover elkaar. Vreselijk. Om ziek van te worden. Dit moeten we als community niet willen.

De LHBT-familie bestaat uit unieke mensen, heel gewone mensen, met en zonder politieke meningen. En vooral ook, niet iedereen uit de regenboogfamilie stemt op de partij van Jesse en/of Rutger Groot Wassink noch op de liberalen.

COC Amsterdam lijkt enig opportunistisch gedrag niet vreemd, door opeens een divers bestuur te eisen van de Pride organisatie.

COC Amsterdam lijkt enig opportunistisch gedrag niet vreemd, door opeens een divers bestuur te eisen van de Pride organisatie. Alsof de huidige voorvechters en LHBT-bestuurders niet tot de definitie van diversiteit mogen worden gerekend. Wit lijkt uit. Moeten witte cis-mannen en vrouwen worden buiten gesloten? Inclusie en diversiteit staan voor verscheidenheid, jong en oud, man/vrouw, LHBT+, alle etnische culturen, de bi-culturele mensen, humanisten, atheïsten, gelovigen, zieke en gezonde mensen, gehandicapten en ja wel, ook de doorsnee hetero hoort bij diversiteit en moet mee kunnen doen. Draai het eens om, stel dat we verplicht worden uit alle groeperingen één representant te kiezen, dan bestaat ieder bestuur uit meer dan 20 personen. Onzin dus, bovendien, zo groot is het bestuur COC Amsterdam niet.

Laten we proberen wat liever te zijn voor elkaar. Samen proberen alle kleuren van de regenboog opnieuw op te poetsen en deze intact te laten. Verbinding is wat we zoeken, niet de verschillen. Samen zijn we die kleurrijke maatschappij die we zo graag willen.

Siep de Haan

Mede-initiatiefnemer van de Amsterdam Pride
Docent en trotse bewoner van Amsterdam

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.