Gay Circus: Achtbaan

De afgelopen maanden schreef initiatiefnemer Alex Sijm regelmatig over de voorbereidingen, repetities en alles wat er komt kijken bij het maken van het eerste Gay Circus Amsterdam. Dit is zijn laatste blog.

Op zondag 9 februari 2020 krijg ik rond 23.00 uur een berichtje van de Thuishaven. Storm Ciara is gaan liggen en de grote circustent staat nog. Een hele geruststelling. Je moet er toch niet aan denken dat …

Opbouwen

De volgende ochtend gaat om 6 uur de wekker. Vanaf dat moment stap ik in een achtbaan en is er geen weg meer terug. Rond 9 uur arriveren we met de vrachtwagens in Amsterdam. Het grote opbouwen gaat beginnen. Tribunes, licht, geluid, stoelen, kledingrekken, aan alles is gedacht. Aan het begin van de avond is de opbouw klaar en de Thuishaven is omgetoverd tot een echt circus.

Dinsdagmorgen vroeg nemen de dansers bezit van de piste. Petten, sjaals en trainingspakken bepalen het beeld. Tussen de bedrijven door neemt zanger Fred Butter het openingslied door. De jongens van licht en geluid stellen alles in en regisseur Tony Wilson geeft de nodige aanwijzingen. De kleedkamers zijn inmiddels ingericht, make up en grime hebben hun plekje gevonden en het productieteam heeft een bouwcontainer omgetoverd tot ‘crisiscentrum’.

Compleet

Op woensdag arriveren vanuit heel Europa de circusartiesten. Sommige komen met de auto, anderen met het vliegtuig. Ook deze dag heeft weer een strak repetitieschema. De groep artiesten, dansers en medewerkers groeit en aan het begin van de avond zijn we compleet. Wanneer rond
21 uur het licht uit gaat zijn alle onderdelen los gerepeteerd. Ik motiveer iedereen vroeg naar bed te gaan, want de volgende dag wordt een marathon.

Première

De dag begint met een live interview op Radio 1. Natuurlijk met de meest gestelde vraag: Waarom een Gay Circus? De afgelopen maanden hebben wij hemel en aarde bewogen om media-aandacht te krijgen. Vandaag zijn ze allemaal wakker. Ieder uur is er wel een journalist of camerateam aanwezig.

De repetities zijn in volle gang en langzaamaan vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. Rond 13 uur zit de technische repetitie erop. De vijftig medewerkers en artiesten hebben even tijd voor een korte lunch. Ook DJ Sharon O Love is inmiddels uit Engeland aangekomen. In het productiekantoor breekt rond 13.15 uur een enorm gejuich uit. De hele ochtend is er overleg geweest met het NOS journaal en dan komt het verlossende telefoontje: ze komen!

Machine

De generale repetitie loopt als een geoliede machine. Iets wat zelden voorkomt bij een nieuwe productie. Om 16.30 uur zijn we klaar en gaat iedereen eten en zich voorbereiden. Om 19.30 uur arriveert het publiek. Camera’s draaien en artiesten staan klaar. Om exact 20.15 uur begint de voorstelling in een afgeladen tent. Vanaf het eerste moment gaat het publiek uit zijn dak. Artiesten en dansers worden ‘opgetild’ door het enthousiasme uit de zaal. Rond 22.45 volgt de finale met een staande ovatie en applaus dat minuten lang aanhoudt.

Alex Sijm

Even later swingt het publiek op de afterparty. In het productiekantoor kijken wij op een telefoon tv. Het laatste journaal sluit af met het Gay Circus in Amsterdam. Ik heb het gevoel dat mijn rit in de achtbaan het eindpunt bereikt. Het ging allemaal supersnel, maar wat was het mooi om mee te maken.

Blijf ons volgen op Instagram!

Alex Sijm

Foto’s: Michel Swart Photography

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.