Beste Frits Huffnagel,

Beste Frits Huffnagel,

Je bent voorzitter van de Stichting Gay Pride Amsterdam. Nu denk ik dat je als voorzitter iemand moet zijn die verbinding zoekt en bruggen bouwt. Met je uitspraak van gisteren in het radioprogramma ‘Spraakmakers’ over de stroom vluchtelingen bij de Turks-Griekse grens heb je misschien de gemiddelde VVD-stemmer naar de mond willen praten, maar sla je als voorzitter van Pride de roze plank flink mis.

Natuurlijk, jij voelt je ook een beetje een VVD-prominent. En geheel in de lijn van Rutte is de gemiddelde VVD-er er trots op meer pragmatisch dan visionair te zijn. Als het zo uitkomt ben je best voor vrijheid voor de roze gemeenschap in Nederland, maar vrijheid voor het Syrische kind aan de Griekse grens kan best even de koelkast in.

Wat zei je ook alweer precies?

Oh ja…

“Het is elke keer hetzelfde. Wij zien een kind en denken: wat zielig. Terwijl we niet zien dat er een vader achter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd.”

Pragmatisch als je bent, deins je er met deze uitspraak niet voor terug om het kind – het allerzwakste en meest onschuldige wezen van elke samenleving – in te zetten om het principe van onze rechtsstaat – iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is – meteen te verkwanselen.

Pragmatisch als je bent, zul je vast groot voorstander zijn van vrij verkeer van regenboogvlaggen en andere goederen (daar kan immers een hoop geld mee verdiend worden) maar als het om vrij verkeer van personen gaat, wordt het plotseling toch een heel ander liberaal verhaal.

Binnen alle roze hectiek en liberale pragmatiek snap ik dat je soms weinig zicht hebt op de theorie van je eigen partij. Daarom heb ik de vijf liberale kernwaarden van de VVD er nog maar eens op na geslagen. En ik weet het: pragmaticus zijn en theorieën uitzoeken en daarna tot je nemen is natuurlijk een contradictio in terminis, maar ze zijn heel gemakkelijk terug te vinden op de website van de partij en ze zijn echt ultrakort geformuleerd.

De eerste kernwaarde is vrijheid. Er staat: ‘Deze vrijheid komt ieder mens toe, zonder enige discriminatie. De vrijheid moet zo groot mogelijk zijn.’

Inderdaad. Er staat ‘ieder mens’. Maar pragmatisch als je bent vallen onze Nederlandse LHBT+ers daar denk ik dan wel onder, maar Syrische vluchtelingen dus niet.

De tweede is verantwoordelijkheid. Er staat:
‘Kan een mens zichzelf niet redden, dan moeten we helpen.’

Het staat er toch echt, beste Frits.

De derde kernwaarde is verdraagzaamheid. Er staat: ‘We moeten in gemeenschapsverband kunnen leven. Daardoor leven we met een bepaalde gebondenheid. Deze is echter geen beperking. Het is juist een voorwaarde om de vrijheid van iedereen te verzekeren.’

Vrijheid komt volgens de liberalen dus met gebondenheid. Nu is gebondenheid een lastige term voor liberalen en wordt mij niet helemaal duidelijk aan wie of aan wat men zich gebonden moet voelen. Laat ik jouw pragmatisme dan maar volgen: wél gebonden aan het lot van het Nederlandse kind dat op school gepest wordt met zijn seksuele geaardheid. Niet gebonden aan het lot van het Syrische kind aan de Turks-Griekse grens dat niet eens naar school kan.

De vierde is sociale rechtvaardigheid. Er staat:
‘Niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden. Maar gelijke ontwikkelings- en ontplooiingkansen zijn een liberaal verlangen. De VVD wil ongelijkheid zoveel mogelijk opheffen. Het waren de liberalen die begonnen met de bouw van sociale wetgeving.’

Misschien dat je de theoretici van de VVD even kunt vragen wie zij precies voor ogen hebben als zij het over ‘gelijke ontwikkelings- en ontplooiingskansen’ hebben.

De laatste is gelijkwaardigheid. Er staat: ‘Mensen zijn niet gelijk. Wel gelijkwaardig. Iedereen heeft recht op ontplooiing. Iedereen heeft recht op vrijheid in geestelijk, staatkundig en materieel opzicht. Deze rechten zijn ongeacht geestelijke overtuiging, huidskleur, nationaliteit, seksuele geaardheid, geslacht of maatschappelijke positie.’

Tja…

Ongeacht seksuele geaardheid.
Ongeacht geestelijke overtuiging.
Ongeacht huidskleur.
Ongeacht nationaliteit.
Ongeacht geslacht.
Ongeacht maatschappelijke positie.

Met jouw maatschappelijke positie als uiterst VVD-prominent én als voorzitter van de Amsterdam Pride vraag ik mij na deze radio-uitzending af of het wel zin heeft om volgend jaar nog een ‘Vluchtelingenboot’ in de grachten mee te laten varen.

Maar met jouw pragmatiek zoek je uiteraard je eigen verbinding en bouw je je eigen brug: je zet de vluchtelingenboot gewoon vol met blanke, Nederlandse, pragmatische, kinderloze, welgestelde VVD-homomannen.


Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Beste Frits Huffnagel,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.