To douche, or not to douche

Ik heb nog nooit mijn anus gespoeld voor de seks. There, I said it. En dat is blijkbaar nogal een ding in de anale wereld. Als homo ben je al snel aangewezen op het hebben van anale seks en dat kan best ingewikkeld zijn. Wie neukt wie? Ben je top, bottom of versa? Dat we deze labels moeten afschaffen is weer een heel ander verhaal, maar daar kom ik een andere keer op terug. Vind je het lekkerder om te neuken of om geneukt te worden? In welke positie vind je anale seks het lekkerste? Vind je anale seks überhaupt wel lekker eigenlijk?

Tekst: Matthijs van Els

Als ik Brokeback Mountain zie in 2005 ben ik verkocht. Voor het eerst in mijn leven zie ik dat ook twee mannen seks met elkaar kunnen hebben. Dit wil ik ook. De liefde, lust en passie die Jack en Ennis in dat tentje met elkaar delen als ze voor de eerste keer seks hebben, zo moet het zijn denk ik. Pas tien jaar later kom ik erachter dat ik keihard ben voorgelogen. Twee mannen in een tentje die spontaan en zonder enige voorbereiding en zonder condoom met een klein beetje spuug anale seks hebben, dat gebeurt dus alleen in de film. En dat ze de hele tijd alleen maar bonen eten laat ik maar even buiten beschouwing.

De serie Looking (HBO) laat mij kennismaken met de werkelijkheid achter anale seks wanneer Patrick heel treurig en ongemakkelijk voorover gebukt op een badmat ligt terwijl hij zijn anus aan het spoelen is. Wat? Ja, dat is nou dus een anale douche. Simpelweg het schoonspoelen van je rectum met water met behulp van een handpompje, een klysma of met een opzetstuk voor je doucheslang. Je blijft spoelen totdat het water transparant naar buiten komt, want dat betekent dat je van binnen schoon bent en dan kan er geneukt worden.

Patrick in Looking (HBO), 2015. Je brengt water in met een pompje, je laat de zwaartekracht z’n werk doen en daarna pers je het vieze water weer naar buiten.

Spoelen lijkt onlosmakelijk verbonden te zijn met het hebben van anale seks. Ook het nieuwe seizoen van Sex Education laat zien hoe de anale douche (of het ontbreken daarvan) een romantisch en geil moment kan verpesten als Anwar vlak voor zijn anale ontmaagding geconfronteerd wordt met het feit dat hij niet gespoeld heeft. Anale seks betekent nou eenmaal dat er iets bij je anus naar binnengaat, in de meeste gevallen zal het een penis zijn, en je anus gebruik je ook om te poepen. En poep vinden we vies. Zo simpel is het.

Ik ben top dus ik heb makkelijk praten, maar ik ga er altijd vanuit dat mannen het doen, erg hè? Ik heb een keer tijdens de seks gehad dat ik mijn lul eruit haalde en het hele condoom onder de poep zat. Het was meer diarree eigenlijk. Ik stopte meteen en ik ging er vandoor. Buiten moest ik kotsen. Sindsdien vraag ik ook gewoon of iemand zich gespoeld heeft. Nee? Dan is het voor mij over. Dat doe ik niet meer.

Max, 29 jaar

Ben ik een slechte homo omdat ik niet spoel? Daar zijn de meningen over verdeeld. Ik ben wel eens afgewezen door een man nog voordat we elkaar hadden ontmoet of überhaupt fatsoenlijk hadden gesproken. Hij vraagt of ik gespoeld ben en ik zeg dat ik dat nooit doe. Ik vertel hem dat ik altijd schoon en netjes ben en dat hij zich geen zorgen hoeft te maken. Hij vindt dit smerig en blokkeert me. Tot dit moment dacht ik eigenlijk niet dat ik iets verkeerds deed. Ik zorg toch gewoon goed voor mezelf? Ik ben hygiënisch en verzorgd, ik heb geen extreem dieet waardoor mijn stoelgang normaal is, dus wat is het probleem? Toch voel ik me ineens een vieze onwaardige bottom op dat moment.

Als je bottom bent, hoort spoelen erbij. Maar ik vind het wel gedoe. Als ik dan toch een keer spontane seks heb, dan spoel ik niet en ja, dan heb je wel eens viezigheid en daar voel ik me dan kut over. Ik spoel voor mezelf, voor mijn eigen gemoedsrust, maar ook wel uit angst voor reactie van de ander als het vies wordt.
Stephan, 28 jaar

Tot nu toe heb ik in mijn anale carrière nog nooit rampzalige ‘ongelukjes’ gehad in bed. Het is wel eens met een ex gebeurd dat er per ongeluk toch een klein beetje viezigheid op de lakens kwam, maar dan gingen we gewoon douchen en maakten we het daar af. Niks aan de hand toch? Ik probeer dit soort situaties ook altijd vanuit de andere kant te bekijken. Hoe zou ik het vinden als de rollen zijn omgedraaid en de ander onopzettelijk de oorzaak is van een klein beetje menselijke viezigheid in bed? Dat is voor mij dan echt geen dealbreaker en ik denk dan ook echt niet minder van je. Ik snap ook heus wel dat je het niet zo hebt gepland en dat het voor jou ook niet bepaald een pretje is dat dit gebeurt. Dan ga ik het toch niet erger maken door je een nog kutter gevoel te geven? Het draait op zo’n moment toch totaal niet om mij, maar juist om jou en hoe jij je voelt door wat er gebeurt?

Ik zie mezelf nu als top en soms gebeuren er wel ongelukjes. Maar ik denk dat je dan gewoon de natuur moet accepteren zoals het is. Als bottom lijkt het me wel prettiger. Ik zou niet willen dat mijn poep per ongeluk aan iemands lul of in iemands bed komt te zitten. Daarom spoelde ik vroeger als bottom wel en at ik een hele dag niet. Als het nu toch gebeurt dat de ander vies wordt dan probeer ik hem op z’n gemak te stellen, want ik weet hoe het voelt.
Damian, 30 jaar

Ik heb ooit ergens gehoord of gelezen dat anaal douchen heel slecht voor je is en dat is me dus altijd bijgebleven. Deze gedachte zit altijd ergens in mijn achterhoofd. Los van alle tijd en moeite, is dit ook een reden waarom ik het nog nooit heb gedaan. Voor dit artikel ben ik toch even in de materie gedoken en mijn vermoedens lijken deels te kloppen. Het is niet heel slecht of levensgevaarlijk zoals mijn gedachtes me nog wel eens wijsmaken, maar het is ook niet zonder risico’s als ik Man tot Man en VICE moet geloven. Als je te veel, te hard of met te heet water spoelt, spoel je niet alleen eventuele poepresten weg, maar ook een deel van je goede bacteriën die je juist nodig hebt. Daarnaast kunnen er kleine wondjes ontstaan die je vatbaarder maken voor soa’s. Bij te hard spoelen kun je overigens voorbij je endeldarm gaan en dan activeer je je darmen om tot poepen over te gaan, je wordt er dus alleen maar viezer van in zekere zin. Een betere oplossing zou zijn om een goed dieet te volgen met voldoende vezels en ervoor te zorgen dat je jezelf gewoon goed schoonmaakt met een normale douche.

In de basis zou spoelen niet moeten hoeven, maar daar moet de bottom dan wel oké mee zijn. Ik vind het als bottom schaamtevoller als me viezigheid overkomt dan wanneer ik top ben en het de ander overkomt. Ik kan me als bottom minder makkelijk ontspannen als ik weet of voel dat het niet helemaal schoon is. Maar na een tijd komt die ontspanning vaak toch, en ja, dan soms ook de shit.
Sam, 30 jaar

Het is duidelijk dat we nog steeds onrealistische verwachtingen scheppen als het aankomt op anale seks. Absoluut, ik ben een groot voorstander van goede hygiëne en lichamelijke verzorging. En ik sta ook niet onwelwillend tegenover het gebruik van een anale douche nu ik weet dat het niet meteen je hele darmstelsel verneukt. Maar laten we vooral ook niet te spastisch doen en niet vergeten dat we het hier hebben over een anus, een gedeelte van ons lichaam waardoor we poepen. En ja, hoe schoon en verzorgd je ook bent, het gaat ook wel eens mis en dat is ook oké. Seks gaat niet altijd zoals in de films. Shit happens.

De namen van de mannen in dit artikel zijn hartstikke nep. Hun verhalen uiteraard niet.

Dit artikel verscheen eerder op MatthijsvanEls.com

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “To douche, or not to douche

  1. Shawn schreef:

    Je mag in je handjes knijpen met die stoelgang van jou ? daar is menig bottom jaloers op.

    Voor sommige mensen is spoelen onlosmakelijk van anale seks omdat hun stoelgang het simpelweg niet toestaat om zonder voorbereiding geneukt te worden. ?

  2. Max schreef:

    @shawn dat was het eerste wat ik dacht xD
    Ik ben nog (bottom-)maagd, maar heb me nu een paar keer (onnodig) gedouched. Aangezien ik puur lustig ben naar anale seks met vreemde mannen, valt het lastig te plannen… Tot nu toe heb ik de doucheslang in de badkamer gebruikt uit onwetendheid, helaas komt er daar elke keer diaree van (en een gebrek aan zelfvertrouwen of zin in seks…). Onlangs een analdouche (knijpbal met tuutje) gekocht online en ik ben ontzettend benieuwd hoe dat werkt voor me. Tis gayprideweek, laat maar komen die piemels!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.