Gender Victory: het worden van jezelf

‘Gender Victory’ is een documentaire die gaat over het worden van jezelf. Dat lijkt misschien simpel, maar voor mensen met ‘genderdysforie’ is dat vaak heel lastig. Genderdysforie is een syndroom waarbij je een gevoel van onbehagen hebt over je biologische geslacht. Len Elkhuizen maakte deze documentaire in 2016. Hij won hier de VUE Audience Award mee. Vanaf vandaag is de prijswinnende film online te bekijken.

Van de redactie

Tijdens het maken van zijn afstudeerfilm leerde hij visagiste Inka kennen. Ze vroeg hem of ze een vriendin (Cleo) mee mocht nemen naar de set. Toen Cleo aankwam, bleek zij een crossdresser te zijn. “Dat intrigeerde mij direct. Ik raakte met haar aan de praat en mocht werkelijk alles vragen”.

Inka en Cleo

Documentaire

De afstudeerfilm betrof een horrorfilm. Maar tijdens het maken was hij eigenlijk stikjaloers op klasgenoten die een documentaire hadden gemaakt. Toen besloot hij een documentaire te maken. Het gesprek met Cleo popte op in zijn hoofd. Dezelfde dag nam hij nog contact op met Inka en Cleo. Beide wilden graag meewerken.

Tijdens het maken van zijn horrorfilm was hij stikjaloers op klasgenoten die een documentaire hadden gemaakt.

Tijdens zijn onderzoek kwam hij er achter dat er veel verschillende vormen zijn van genderdysforie. Zo kwam Tiele in beeld. Hij kon op zo’n open manier zijn verhaal vertellen dat hij ook dit verhaal opnam in de film.

Tiele van Diepen

Cleo, Tiele en Inka

Cleo gaat regelmatig naar Inka Houtzager. Inka is een visagiste en fotografe die zich in de loop der jaren heeft gespecialiseerd in de transformatie van transgenders.In de documentaire vertellen Cleo Landzaat en Tiele van Diepen hoe ze op hun eigen manier om zijn gegaan met hun genderdysforie. Cleo vindt zichzelf in crossdressing. Tiele is helemaal zichzelf geworden nadat hij een geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan. Vanuit deze drie bijzondere mensen hun optiek wordt het verhaal van Gender Victory verteld.

www.lensviews.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.