Stephanie Louwrier: “We moeten het LHBT+ alfabet en het hokjesdenken overbodig maken”

Feminist Stephanie Louwrier (1986) hoopt dat het LHBT+ alfabet binnenkort overbodig zal zijn. Ze hoopt de term ´feminisme´ weer hip te maken en gaat het liefst vandaag nog in debat met Thierry Baudet. De Gaykrant sprak met de actrice, zangeres en vrouwenactivist. 

Tekst: Kenneth Steffers

Feminisme weer hip maken

Om haar feministische boodschap extra luister bij te zetten en te vertalen naar ´het nu´, heeft Stephanie Louwrier onlangs een hippe song uitgebracht met de niets verhullende titel; ´Fuck jou, ik ben een feminist´. In de bijbehorende videoclip schitteren diverse (bekende) Nederlanders, waaronder Gaykrant-columnist Splinter Chabot. Met hedendaagse muziek en theater probeert Louwrier -naar eigen zeggen – ¨de vertrutting van het imago van feminisme tegen te gaan¨.

“Je kunt beter het onderwerp weer hip maken en levendig houden dan een nieuw labeltje verzinnen”

Louwrier is het er niet mee eens dat feminisme een achterhaalde term is. ¨Daar had ik het onlangs nog over toen ik te gast was bij Eva Jinek in de studio. Feminisme staat ergens voor. Je kunt beter het onderwerp weer hip maken en levendig houden dan een nieuw labeltje verzinnen.¨ Lachend voegt ze daar aan toe: ¨Als we een ander woord voor feminisme zouden bedenken, dan kan ik allemaal nieuwe merchandising gaan bestellen en is mijn liedje ook opeens niet actueel meer, ondanks de goede beat. Nee, de vrouw in mij zegt: oppakken, vasthouden en doorgaan!¨

Ook Eva Jinek steunt het feministische activisme van Stephanie Louwrier

Letters en hokjes overbodig maken

Louwrier hoopt op een moderner tijdperk waarin iedereen accepteert dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en waarin het niet langer nodig is om nieuwe letters toe te voegen aan het alsmaar uitdijende LHBT+ alfabet. ¨Zover zijn we alleen nog niet. Daarom moeten we nu zoveel mogelijk letters, smaken, kleuren en geuren verzamelen. Ik wens dat we dan het hele principe uiteindelijk kunnen weggooien omdat iedereen dan gelijkwaardig is. Ik realiseer me tegelijkertijd dat we nog een lange weg van strijdvaardigheid hebben te gaan¨, aldus Louwrier

“We moeten nu zoveel mogelijk letters, smaken, kleuren en geuren verzamelen”

De emancipatie is dan ook nog lang niet voltooid volgens Louwrier: ¨Men riep enkele jaren geleden dat we er al waren, maar Nederland zakt momenteel bergafwaarts als het bijvoorbeeld gaat over genderrechten. We zweven nu ergens rond de 38e plaats van de Global Gender Gap Index. Noem je dat emancipatie, stilstand of achteruitgang? Ik neig naar het laatste. Dan moet je daar dus ook mee aan de slag, de barricades op!¨

Ook mannen kunnen feminist zijn

Splinter Chabot, programma- en opiniemaker en uitgeroepen tot de Best Geklede Man van Nederland, is wat Louwrier betreft het bewijs dat ook mannen feministisch kunnen zijn. ¨Ik denk dat veel mensen niet weten hoe het gesteld staat met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, Splinter daarentegen…¨

Splinter Chabot: ¨Ik sta zij aan zij met het feminisme. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het boek ´Onzichtbare Vrouwen´ van Caroline Criado Perez, dan zie je concrete voorbeelden van zaken waar we op moeten letten. Zo blijkt dat vrouwen 47 procent kans meer hebben op zwaar letsel na een auto-ongeluk. Hoe dat zo komt? Simpelweg omdat de veiligheidstesten die worden uitgevoerd, gedaan worden op basis van een mannelijk lichaam. Om dezelfde reden lopen vrouwen bijvoorbeeld 50 procent meer risico op een verkeerde diagnose na een hartaanval.¨

“Zo blijkt dat vrouwen 47 procent kans meer hebben op zwaar letsel na een auto-ongeluk”

Volgens Splinter zou meer feminisme ook goed zijn voor mannen en hun mannelijkheid zelf. ¨Traditionele rolpatronen en zaken die als ´mannelijk´ worden gezien, kunnen heel verstikkend werken. Alsof je aan een beeld moet voldoen dat je als een kooi gevangen houdt!¨

Stephanie Louwrier zingt haar song ´Fuck jou ik ben een feminist´ Foto: Raymond van Olphen

“Wanneer Thierry Baudet zou zeggen dat hij zich een feminist voelt, gaat het bloeden bij mij”

Thierry Baudet

Dat niet alle mannen zo begaan zijn met het feminisme als Splinter Chabot blijkt volgens Louwrier wel uit het zogenaamde ´Baudet-effect´ dat volgens haar averechts werkt voor vrouwen die zich willen meten aan de mannen: ¨Wanneer Thierry Baudet (FvD) zou zeggen dat hij zich een feminist voelt, gaat het bloeden bij mij. Hij neemt bepaalde standpunten in waar ik het niet alleen mee oneens ben, maar die ook tegen elke vorm van het hedendaagse feminisme ingaan.¨ Dat er toch vrouwen zijn die op Baudet stemmen schiet dan ook in het verkeerde keelgat van Louwrier. ¨Ik snap het gewoon niet. Dat zijn vrouwen die zijn standpunten niet hebben begrepen of ingezien.¨ Het liefst zou Louwrier vandaag nog het debat aangaan met Baudet. ¨Dat zie ik wel zitten, ja: ´Mrs. Me versus Thierry´. Ik durf dat wel aan. De vraag is alleen of Baudet zelf ´mans´ genoeg is om tegenover een vrouw te gaan zitten die niet op haar mondje gevallen is. Het blijft lastig om met iemand in discussie te gaan die in zijn eigen trip zit.¨

www.stephanielouwrier.com

Hoofdfoto: Benjamin Schoonenberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.