Strijders solidair met LHBT+ers in Rusland en Tsjetsjenië

Rond de honderd sympathisanten hebben zich woensdagavond bij het Amsterdamse Homomonument solidair getoond aan LHBT+ers in en uit Rusland en Tsjetsjenië. De bijeenkomst was een initiatief van Russisch-Nederlandse LHBT-activisten en werd gesteund door COC Nederland. De activisten en het COC willen dat de Raad van Europa Rusland aanpakt voor de schendingen van de mensenrechten van LHBT+ ers in Rusland en Tsjetsjenië.

Tekst: Rik Verkaik

Toespraken

Naast de Westerkerk werden verschillend toespraken gehouden. Zo kwam de vooraanstaande Russische LHBT-activist Misha Tumasov aan het woord en hield wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering, Rutger Groot Wassink een praatje. Er werd gesproken door de Nederlandse LHBT-activist Hans Verhoeven en er kwamen er enkele Russische activisten aan het woord. Op de verhoging naast de Westerkerk stond een groep uit Rusland, die zich duidelijk gesteund voelden door de aanwezige sympathisanten.

Wethouder Rutger Groot Wassink

Krans en rozen

Ook waren er een krans en brandende kaarsjes aanwezig. Deze werden later verplaatst naar het Homomonument aan de gracht. Daar werden door de aanwezig ook rozen neergelegd. Dat was onder meer als memoriam voor de in 2019 vermoorde LHBTI/mensenrechtenactivist Jelena Grigorjeva, maar ook voor de andere mensen in Rusland en Tsjetsjenië die zijn vermoord of ellende hebben meegemaakt, alleen maar vanwege het feit dat ze als LHBT+ er geboren zijn.

MVS Gaystation maakte de volgende reportage:

Dit artikel verscheen ook op VrijeTijdAmsterdam.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.