Wat te doen met Caroline?

Het schijnt dat ene Caroline tegen de transgenderwet is. Dat schrijft ze in de Trouw. Geen idee hoe ze dat voor elkaar gekregen heeft. Ze is tegen omdat transvrouwen met een piemel wereldwijd grensoverschrijdend zouden zijn. Misschien gaan nederlandse transgender vrouwen met piemel ook wel op vrouwenvoetbal. En ze zullen hun teamgenoten lastigvallen. Waar ze die bewering op baseert – onderzoek? – is onduidelijk en daarom een kwaliteitskrant als de Trouw onwaardig. Die mag meer vragen van diegene die bijdraagt. 

Laat we proberen bij de inhoud weg te blijven. Er valt vast veel over haar Carolines argumentatie te zeggen. Laten we proberen te focussen op Caroline zelf. Want wie is zij? Is zij een prominent figuur uit de vrouwenbeweging? Nee. Ik kan haar nergens plaatsen. Ze is coach die handtekeningen ophaalt. Tja. Heeft ze op haar sociale media 239.000 volgers? Nee. Kan iemand helpen netjes te verwoorden dat deze Caroline in onze gemeenschap of erbuiten niet zoveel voorstelt?

Hoe meer aandacht zij krijgt hoe groter haar bereik wordt en hoe meer haar stem gehoord wordt

Waarom zo benadrukken dat Caroline niet zoveel voorstelt? Omdat ze met alle reacties op social media en inmiddels ook van TNN en COC alleen maar meer aandacht krijgt. Er wordt nu zelfs aangifte tegen Caroline gedaan. Als Caroline nu hordes transfoben achter zich had staan: dan ga je je verweren en uitleggen wat er allemaal niet deugt. Hoe meer aandacht zij krijgt hoe groter haar bereik wordt en hoe meer haar stem gehoord wordt.

Nu zal de oplettende lezer erop wijzen dat ook hiermee Caroline aandacht krijgt. Inderdaad maar er is meer. Zoals er meer onbeduidende meningen zijn geweest, zullen er nog komen. Denk aan die rare amerikaanse predikant die het land niet in mocht. Alsof hij het plein op de Dam vol had gekregen met sympathisanten. Er zullen nog meer Carolines en haatpredikanten komen. Laten we hen zolang dat gaat negeren en in actie komen wanneer Kees van der Staaij weer beweert dat het met zo’n Nashville-verklaring wel meevalt.

Joshua Zandberg

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

9 thoughts on “Wat te doen met Caroline?

 1. Bram schreef:

  Uit zijn verband gerukte weergave van wat Caroline zegt. Ze is niet tegen de transgenderwet maar de aanpassing die voorgesteld wordt. Ik ook, behalve rechten voor LHBTI zijn er ook nog zwaarbevochten vrouwenrechten. Die zich onveilig kunnen voelen omdat mannen hier misbruik van kunnen maken. Terecht dat Trouw dit publiceert, het is ook een Opiniestuk. Dus daar mag je het mee eens of oneens zijn. Op Twitter wordt al te snel geroepen dat zij en medestanders van haar transfoob zijn, maar dat is lariekoek.

 2. Rick schreef:

  Ordinaire haatzaaierij. Hoe noem je een man die niet op het verhaal van een vrouw wil ingaan? Een vrouwenhater.

  Met je ‘horde transfoben’. Wordt toch volwassen man.

 3. Bev Jackson schreef:

  Die “ene Caroline” hoort bij onze grote beweging van Lesbische, Homoseksuele en Biseksuele (LHB) mensen die zich uitspreekt tegen het stellen van ‘gender-identiteit’ boven biologisch geslacht. Deze groeiende groep vrouwen en mannen komt in verzet tegen de manier waarop met name lesbische vrouwen hun stem wordt ontnomen door LHBTQI+ organisaties. Ook in Nederland. Wij zijn de LGB Alliance. Wij stellen voor dat er respectvol wordt omgegaan met de reële eisen van vrouwen en van Lesbische, Homoseksuele en Biseksuele mensen die zich volstrekt niet verwant voelen met “gender identiteit”.

  Onder onze aanhang zijn transseksuelen, die de volledige fysieke transitie hebben ondergaan. Zij zijn ook gekant tegen zelf-ID. Zij willen niets te maken willen hebben met de agressieve pro-gender activisten. Er is niets progressiefs aan “gender identiteit” en aan zelf bepalen of je een man of een vrouw bent..

  De LGB Alliance is niet rechts en niet religieus. Wij staan voor onderlinge solidariteit en komen op een redelijke manier op voor het recht van LHB mensen om ons te definiëren op basis van geslacht, niet op basis van het subjectieve “gender”.
  Bev Jackson, oprichter LGB Alliance. Volg ons op @AllianceLGB

 4. Amanda Vos schreef:

  Ik ben een van die transseksuelen waar Bev Jackson van de LGB Alliance het over heeft en ben ook faliekant tegen de zelf-ID.

  Wat zegt het nog geboren in het verkeerde lichaam als je zo maar in het bevolkingsregister je geslacht kan veranderen zonder operatie of doktersverklaring.

  Ik ben zelfs tegen de transgenderwet die is ingevoerd op 1 juli 2014 omdat men de transgenderwet van 1985 bizar vond omdat je toen ook je geslachtdelen moest aanpassen aan het nieuwe geslacht.
  Maar ik zou me doodschamen als ik nog een penis had iets wat juist met mannelijkheid heeft te maken.

  Maar een eigen mening hebben over deze materie mag niet van de translobby en hun aanhang en loop je de kans dat je van Twitter of Facebook word verwijderd of wat ik zelf heb meegemaakt dat ik niets mocht posten op Facebook voor een tijdsperiode en heb dit vorig jaar 4 keer meegemaakt variërend van 1 dag tot 30 dagen en notabene niet eens om een actueel bericht wat ik had geplaatst maar zelfs een keer om een bericht dat ik 3 jaar voordien had geplaatst.

  En dan de koptekst boven dit artikel als ik een artikel zou schrijven
  Wat te doen met Sophie?
  En met tekst er onder ze is wel erg in de war ze denkt dat ze een biologische vrouw is en zegt ook nog dat ze geboren is als vrouw en heeft notabene een transitie ondergaan van man naar vrouw ook nog.

 5. Dees schreef:

  Jongens word nou eens wakker. Als je homoseksueel bent ben je transfobisch nu. Het is gereduceerd tot slechts een identiteit gebaseerd op een gender identiteit, wat uiteraard geen homoseksualiteit is. Wijs je dat voor jezelf af dan ben je automatisch een transfobische bigot. Je kan daar overigens aangifte van doen als iemand jou direct zo uitscheld. Op twitter was onlangs ‘I hate cis gays’ trending, Twitter beschermt de homoseksuele orientatie niet, net zo min als FB. Dit met dank aan de LGBTQ identiteits beweging.
  Ik kan de domheid van vele homo’s gewoon niet plaatsen. Homo’s verliezen hun rechten op gay only spaces, sauna’s, sexclubs, cafe’s, online gay dating sites, noem maar op als deze wet erdoor komt. Non binaire en transmannen maken nu onderdeel uit van je homoseksualiteit, of je dat nou wilt of niet. Wil je dat niet, ben je transfoob. Je mag ze niet meer weigeren in gay only spaces. Ik heb al gelezen dat homo’s niet zitten te wachten op transmannen in de sauna. En meer verhalen. Zet je goede linkse inborst even opzij en kijk naar je eigen rechten. Die gaan nu de prullenbak in. Veel homo’s in Engeland, Schotland en de Verenigde Staten hebben te maken met een nieuwe discriminatie: die van de transbeweging omdat zij homoseksueel zijn. Een soort nieuwe religious right maar dan aan de linker kant. Nou, ja, jullie komen er vanzelf wel achter. Je wordt bijv gebant als je de Schotse LGBT jongeren organisatie vraagt hoe zij homoseksualiteit definieren en wat ze voor jonge lesbiennes en homo’s doen. Alle LGBTQ organisaties zijn overgenomen door de transgender/queer identiteits beweging. The Advocate post artikelen dat homo’s en lesbiennes transfobisch zijn, PinkNews is nu anti-homoseksueel. En nu ook in Nederland. Ook het COC bant je als je homoseksualiteit definieert als zelfde geslacht. Het is tijd om je koppen uit het zand te halen, Ga op onderzoek uit, Gay Krant. Man man man.

 6. Jan A. schreef:

  Wat te doen met Caroline?
  Walgelijk… wat een titel: de al oude truc, bij gebrek aan argumenten op de man/vrouw spelen; karaktermoord. Dan hoef je het niet over de inhoud te hebben.

  Deze zin zegt alles: Laat we proberen bij de inhoud weg te blijven.
  En dat is dus precies wat Joshua doet! Wat een zwaktebod.

 7. Agnes schreef:

  En wie ben jij dan wel? Jij kan je niet eens aan je eigen voornemen houden om Caroline te negeren. Toch bedankt dat je de aandacht op haar en haar kritiek op de genderideologie vestigt. Want ze heeft een punt en jij als man kan daar niet over oordelen. Dat blijkt wel. Het slaat nergens op dat iedereen zich als vrouw kan identificeren en dat vrouwen de klappen moeten gaan opvangen als het verkeerd gaat. En dat zal het gaan. Vrouwen worden namelijk nog steeds niet belangrijk genoeg geacht om naar hen te luisteren als het om hun rechten gaat.

  Bovendien laat jij al helemaal niks inhoudelijks horen, jij speelt alleen maar op de vrouw. Maar zo ga je je strijd niet winnen en Caroline wel. Ik ga jou niet zomaar geloven terwijl je (n)iets zegt. Dus kom maar met argumenten en bewijs dat het geen enkel probleem gaat opleveren voor vrouwen als iedereen zich vrouw kan noemen.

 8. Wilma schreef:

  ‘Laten we proberen bij de inhoud weg te blijven’ zeg je. En dat is nu exact wat we niet moeten doen. Iedereen die maar enigszins een ander geluid laat horen wordt weggezet als transfoob. Dat is gemakzucht.
  Er zijn niet voor niets gescheiden ruimten voor mannen en vrouwen, niet alleen vanwege de veiligheid voor vrouwen en meisjes maar ook simpelweg vanwege het ongemak. Ik heb helaas meerdere keren meegemaakt dat in de dames kleedkamer van een zwembad een transvrouw net even te lang blijft rondlopen met ontbloot onderlijf, een stijve krijgt en provocerend langs de jonge meisjes loopt. En als ik er iets van zeg word ik uitgescholden, ik ben een terf, een transfoob, etc. Ik wist eerlijk gezegd niet eens wat een terf was. Mannen mogen zich vrouw noemen, ook zonder letterlijke geslachtsverandering en zo zijn er dus ook vrouwen met baard, zware stem en piemel . Dat is wettelijk bepaald, ik kan niet kiezen wie ik wel of niet als vrouw ervaar. Ik kan niet kiezen wie er wel of niet bij mij in de vrouwenkleedkamer staat. Ik begrijp dat veel transvrouwen zich niet veilig voelen in ruimtes speciaal voor mannen. Omdat mannen bedreigend zijn. Maar dat betekent dat vrouwen een stap opzij moeten doen, de piemels moeten binnenlaten. Vrouwen die zich moeten voegen naar mannen is een eeuwenoud verhaal. Dat dat nu in de vorm komt van transvrouwen in all soorten en maten die vrouwenterritoria binnendringen is niet anders. Toiletten, kleedkamers, vrouwenhuizen zouden veilige plekken voor vrouwen moeten zijn, zonder onbehagen. Wat te doen met Caroline, met al die andere vrouwen, met mij. Ik stel voor, op de inhoud ingaan, de dialoog aangaan. Kun je transrechten respecteren zonder vrouwenrechten aan te tasten? En dat is een serieuze vraag. ik wacht je antwoord af.

 9. Marlon schreef:

  Wat een smerig kutartikeltje.
  Caroline mag haar mening zeker geven, en die mening is zinniger en beter verdedigbaar dan dat gelul van de schrijver: “vrouwen met een piemel” zijn mannen en geen vrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.