Ies van den Hoek | ProfieLHBT+

Ik ben Ies van den Hoek (71) en tot zes jaar geleden heb ik geweigerd toe te geven dat ik homo ben. Ik ben dus getrouwd geweest met een vrouw, heb drie kinderen en tien kleinkinderen. Na een hartaanval als gevolg van de stress die daardoor gegroeid was ben ik door de cardioloog en de psycholoog ‘uit de kast geschopt.’ Dat was einde huwelijk, gezin, vriendenkring, kerk en werk. Kortom: einde sociaal netwerk. Ik zat in het verkeerde religieuze cultuurtje, maar dat zie je pas achteraf.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Van buiten optimistisch, vrolijk, actief, sociaal bewogen, gezellig, meegaand, maar innerlijk kwetsbaar. Ik heb meer last van een verdrietig verleden dan ik zou willen.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

De mensen van Wijdekerk, omdat ik van hen geleerd heb dat christen-zijn en homo-zijn geen onverenigbare tegenstellingen zijn, maar heel goed kunnen samengaan.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben homo, altijd geweest. Met 14/15 jaar was dat al duidelijk. Ik droomde van jongens, ook seksueel. Maar dat kón niet, het mócht niet, ik wílde het niet, maar ik deed het toch… Dan kom je knel te zitten. Toen ik 17 jaar was, heb ik een paar maanden overspannen thuis gezeten. Ik heb uren langs het strand gelopen met suïcidale neigingen. Ik praatte met niemand. Ik had toen ook niet door dat je niet ongestraft kunt ontkennen wie je bent.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nú wel. Ik praat er ook vrijmoedig over, maar merk ook dat dat ‘oud zeer’ oproept. Ik schrijf blogs op de site www.benikhomo.nl om jongens te waarschuwen niet dezelfde fouten te maken als ik, maar te praten over wat je denkt en voelt. Ik merk dat dat ook therapeutisch werkt. Wat ik tegen hen zeg, zeg ik ook tegen mezelf.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Oeps… oké. Ik merk dat ik de lichamen van jonge mannen mooi vindt, zwemmers, wielrenners enzo. Bij fitness zie je mannen bloot onder de douche gaan. Leeftijdgenoten doen me niets, maar jonge kerels … Ik laat dat uiteraard niet merken en vind het ook ‘raar’ van mezelf. Een soort ‘verlate puberteit’. Inhalen wat ik destijds gemist heb?

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik kan en mag nu mezelf zijn. De meeste mensen accepteren en stimuleren dat, ook in kerkelijke kring. En ook in de buurt waar ik nu (op mezelf) woon.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat ik niet meer welkom was in mijn kerk toen ik aangaf dat ik maar een maatje verlangde, en dat dat een man was omdat ik homo ben. Dat heeft me veel pijn gedaan en ben daarna weer behoorlijk suïcidaal geweest.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

In kerkelijke kring is veel in beweging, zowel positief als negatief; er wordt meer dan ooit gepolariseerd. Je kunt mensen niet ‘dwingen’ van overtuiging te veranderen. Ik heb daar zelf ook heel lang over gedaan. Ik denk dat kerken duidelijker hun standpunt moeten laten horen en partij kiezen. Niet praten óver homo’s maar mét. En ik vind dat kerkelijke homo’s niet in de kast moeten blijven zitten, maar openlijk voor hun geaardheid én hun geloof moeten uitkomen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een vrolijke, blije, gelukkige (ouwe) man, die eindelijk rust gevonden heeft, die zijn stress en schuldgevoel en schaamte kwijt is, vrijmoedig leeft zoals hij is (homo) en met wie je kunt praten daarover zonder je opgelaten te voelen.

10) Wat is je motto?

Mag dat een bijbeltekst zijn: ‘Het zijn de gunstbewijzen des Heren dat ik niet omgekomen ben, want Zijn barmhartigheden houden niet op…’ Aangevuld met: Tel je (eigen) zegeningen en wéés een zegen voor anderen.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

5 thoughts on “Ies van den Hoek | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.