Nieuwe rubriek: ‘Gaykrants Boekenplank’

Vanaf deze maand start Gaykrant met een maandelijkse LHBT+ boekenrubriek: ‘Gaykrants Boekenplank’. In de deze rubriek maken we een maandelijkse selectie van LHBT+ boeken: boeken met een roze thema en/of die geschreven zijn door een LHBT+-auteur. Diverse genres als literatuur, spanning, non-fictie, biografieën en kinderboeken worden belicht. De lijst is niet gebaseerd op verkoopaantallen maar op de LHBT+gehalte van het boek. In deze eerste editie: onze selectie van 5 boeken van januari.

Redactie: Paul Hofman

1. Louis & Louise – Julie Cohen | De Fontein

Op een dag krijgen twee ouders een kind. Op dat moment splitst het verhaal in twee. We zien baby Lou Alder opgroeien – in het ene deel volgen we zoon Louis, en in het andere deel dochter Louise. Louis en Louise zijn dezelfde persoon, op hetzelfde moment in hetzelfde gezin geboren, het enige verschil is de laatste letter van hun naam en het vakje m/v dat de dokter aangekruist heeft. Ze hebben dezelfde beste vrienden, hetzelfde rode haar en dezelfde droom om schrijver te worden. Louis en Louise groeien op in dezelfde kleine stad, onder de rook van de fabriek van hun opa. Ze maken dezelfde verschrikkelijke nachten mee, moeten leven met de gevolgen, en vertrek- ken uit het benauwde stadje war iedereen hen kent. Maar nu, dertien jaar later, is het tijd om terug te gaan en het verleden onder ogen te zien …

“Een indrukwekkende roman die laat zien hoe identiteit je leven bepaalt”

2. Lang leve ons – Wie willen we eigenlijk zijn? – Claudia de Breij | Pluim

Claudia is van veel markten thuis, niet alleen is zij cabaretière, presentatrice, zangeres, radio-dj maar ook auteur. Eerder schreef ze ‘Krijg nou tieten’ en ‘Neem een geit’. Haar nieuwste boek gaat over haar blik naar buiten. Noodgedwongen, omdat de wereld op zo’n punt is beland dat we ons niet langer alleen met onze kleine wereld achter de voordeur kunnen bezighouden. Onmiskenbaar veranderen de tijden. Of is het juist omgekeerd, dat wij de tijden veranderen.

“Luchtig, met vaart geschreven.

Een aanrader.”

3. Kerst in Essen – Roelof Smit | Podium

In dit verfrissende debuut staat de vraag centraal wat je moet doen als je geliefde onverwachts overlijdt. En als je pas na zijn dood tot de conclusie komt dat er toch geen toekomst in de relatie had gezeten. Hoofdpersoon Mark kan er niet mee omgaan en zoekt zijn toevlucht in drank en mannenlijven in gay saunas. Zijn familie en vrienden zien dit met lede ogen aan hoe Mark ten onder gaat aan zijn obsessies. Tot Omar in zijn leven komt, een jonge Syrische vluchteling. Met volle overgave ontfermt Mark zich over de introverte danser. Hij gaat helemaal op in zijn nieuwe liefde, maar het verleden blijft hem achtervolgen. In een wanhopige poging Omar aan zich te binden verliest hij alle controle. Beschermingsdrang, jaloezie en onbegrepen rouw blijken een meer dan giftige cocktail te zijn.

“Humoristisch, origineel, trefzeker en ontroerend.

Verbluffend debuut”

4. Julian – Fleur Pierets | Das Mag

De Belgische kunstenaar Fleur Pierets zou trouwen met haar partner Julian Boom in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. Dit om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Maar deze wereldtournee van de liefde wordt ruw onderbroken. Want na hun vierde huwelijk worden agressieve hersentumoren bij Julian vastgesteld. Zes weken later sterft ze. Fleur blijft achter en kan maar één ding doen: schrijven.

“Liefde en dood liggen dicht bij elkaar.

Een liefdesverhaal dat verpletterend en indrukwekkend is geschreven”

5. Karl Lagerfeld  Laurent Allen-Caron | Xander Uitgevers

Wie de naam Karl Lagerfeld uitspreekt, denkt maar aan één ding en dat is mode. Met zijn excentrieke voorkomen, zijn uitgesproken mening en zijn ijzeren wil was hij een enorme publiekstrekker, maar zijn privéleven bleef voor de meesten een mysterie. En dat terwijl hij een fascinerend leven leidde, oneindig veel boeken las en meerdere bibliotheken op de wereld bezat.Journalist Laurent Allen-Caron ging op zoek naar de persoon Karl. Hij ontmoette geliefden, vrienden en kennissen en uit zich in dit boek over zaken waar de ontwerper zelf nooit over sprak: zijn liefdes en zijn wonden. Ook zijn liefde voor zijn kat Choupette wordt ruimschoots belicht. Deze kreeg bij Lagerfeld’s dood een deel van zijn erfenis.

‘We komen dichter bij de man achter de opvallende bril.

Over zijn vak en collecties lezen we weinig.

Smullen over zijn privé-leven, liefdesrelaties en Choupette.’

Op Hebban.nl worden elke dag meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban heeft ruim een miljoen bezoekers per maand en bijna 180.000 geregistreerde lezers.

Volg Gaykrant op Hebban.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.