Lukas Nouws | ProfieLHBT+

Lukas Nouws (21) is geboren in Roosendaal. Hij heeft het niet altijd makkelijk gehad. Hij worstelde met zijn genderidentiteit en zat lang niet lekker in zijn vel. Nu hij zich beter voelt is hij weer begonnen met een opleiding om verpleegkundige te gaan worden.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Mijn belangrijkste karaktereigenschappen zijn dat ik zorgzaam ben en goed kan luisteren. Ik help iemand graag als diegene ergens mee zit en denk ook graag mee. Ik vind het fijn als het goed gaat met hen en als ik ze kan helpen doe ik dat heel graag. Deze eigenschappen zijn ook goed voor de opleiding die ik volg. Ik ben namelijk sinds dit jaar begonnen aan de opleiding verpleegkunde. Hiervoor ben ik 4 jaar niet naar school geweest i.v.m. mentale problemen. Maar sinds een jaar gaat het weer heel goed met mij. Zodanig goed dat ik weer kan beginnen met een opleiding en kan werken aan mijn toekomst.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dat is een hele goede vraag. Er zijn natuurlijk veel mensen naar wie ik op kijk. Dan heb ik het vooral over Youtubers. Ik ben nu 21 en opgegroeid met het internet. Tijdens mijn zoektocht naar mijn identiteit en seksualiteit heb ik veel gehad aan Youtube. Ik heb daar heel wat filmpjes bekeken en ben er mede dankzij een paar Youtubers achter gekomen dat ik transgender ben. Het voelde zo goed om te zien in zo’n filmpje dat er nog meer mensen zijn die op zoek zijn naar hun genderidentiteit. Het stelde mij echt gerust: ik was niet de enige. Door die filmpjes te kijken en mee te kunnen kijken in de transitie van die Youtuber bracht het mij op het idee om zelf ook mijn transitie te delen.

Ik heb inmiddels sinds het begin van mijn transitie een Instagram account waar ik dingen deel over mijn transitie. Aan het begin van mijn transitie deelde ik er veel op over hoe het traject er bij mij aan toe ging. Ik heb in een aantal jaar veel volgers gekregen en dat zijn er nu zo’n 20.000. Ik vind het leuk om mensen te vertellen over mijn ervaringen. Ik weet hoe fijn het is om te weten dat je niet de enige bent. Ik wil dan ook graag dingen delen en mensen helpen. Ik deel niet alleen de mooiste dingen van de transitie, maar ook de dingen die lastig zijn. Er zijn ook dagen dat ik er even helemaal doorheen zit en dat laat ik ook zien. Het gaat met ups en downs. Ik vind het goed om ook die kant te delen en mij open te stellen. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn.

De Youtubers die mij het meeste hebben geholpen en wie dus ook voorbeelden van mij zijn, zijn Chase Ross en Adyan Dowling. Ik volg ze nog steeds en heb ook veel bewondering voor hen.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben ftm transgender en identificeer mezelf als man. Ik ben dus als meisje geboren. In 2016 heb ik mijn eerste gesprek gehad bij het VUmc in Amsterdam en ben toen in transitie gegaan. Inmiddels zit ik al meer dan 2 jaar aan testosteron en heb ik eind vorig jaar mijn borstoperatie gehad. Qua seksualiteit ben ik nog steeds een beetje zoekende. Maar dat is oké. Ik merk aan mezelf dat ik me op een of andere manier in een hokje wil stoppen puur omdat het dan voor mij makkelijk te vertellen is aan anderen. Maar wat ik voel en denk is niet echt uit te drukken in een bepaald hokje. Ik ben iemand die niet zo zeer naar het uiterlijk van iemand kijkt, maar meer naar de persoon zelf en hoe diegene is. Geslacht maakt bij mij in principe niet uit. Mij gaat het dus om de persoonlijkheid van iemand. Ik denk dat ik mezelf dan wel panseksueel kan noemen, maar ik ben nog steeds zoekende en niet 100% zeker.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik het begin van mijn transitie wel. Toen ik er voor veel mensen nog niet helemaal als man uitzag had ik dat wel. Ik wilde toch graag dat mensen mij als man en Lukas aanspraken. Ik schaamde en schaam mij er nog steeds niet voor. Ik ben wie ik ben en ik kan dat niet veranderen. Ik vertelde mensen graag over mijn transitie en wie ik ben. Ik ben er altijd heel open over geweest en dat is mede dankzij dat Instagram account waar ik alles sowieso al op deelde. Maar naarmate ik verder in transitie ging, merkte ik wel dat ik het niet altijd wilde vertellen. Omdat ik nu echt volledig als man door het leven ga en ik er voor anderen ook helemaal uitzie als man vind ik het soms moeilijker om te vertellen. Of ik denk dat het bijvoorbeeld niet relevant is om te vertellen aan mensen die ik ontmoet en leer kennen. Meestal vertel ik het wel naarmate ik mensen beter leer kennen. Ik vind het fijn om gezegd te hebben en dat het niet meer een soort geheim.

Sinds ik dit jaar weer naar school ga en ik dus allemaal nieuwe mensen ging leren kennen vond ik het toch niet nodig om het te vertellen. Er is wel een aantal leerlingen uit mijn klas die het van mij weten. Dat zijn de mensen met wie ik het meest mee ga. Verder vond ik het niet echt noodzakelijk om te vertellen aan de andere klasgenoten, omdat ik anders ook een beetje bang ben dat ze het niet accepteren of dat zij mij opeens anders gaan behandelen en zich misschien wel verspreken. Want ik ben gewoon Lukas, gewoon een man. Ik wil ook niet dat mensen me leren kennen als Lukas de transgender. Ik wil gewoon dat ze mij leren kennen. Gewoon Lukas. Dus nu ik verder in mijn transitie ben denk ik er wel meer over na of het belangrijk is om aan mensen te vertellen, maar meestal vertel ik het dus als ik mensen beter leer kennen en ik vind dat ze het mogen weten. Als ik me daar comfortabel genoeg bij voel natuurlijk.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik vind heel veel dingen aantrekkelijk in een ander persoon. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen zichzelf zijn. Iedereen is het mooiste als die zichzelf is. Zo is iedereen aantrekkelijk/mooi op hun eigen manier.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Dat – ondanks wat anderen van je vinden en denken – je gewoon jezelf moet blijven. Er zullen altijd mensen zijn die je zullen steunen. En als dat niet zo is in je directe omgeving dan is het wel via de community en het internet. Ik vind het zo mooi om te zien dat mensen uit de community elkaar door dik en dun steunen. Het is als het ware gewoon een grote familie.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Dat er altijd mensen zullen blijven die je proberen naar beneden te halen. Die je de grond in willen trappen. Maar ik heb geleerd om daar weinig aandacht aan te geven. Mensen die dat doen, zijn het niet waard om in je leven te blijven. Je moet je vasthouden aan de positieve dingen en mensen en al het negatieve moet je achter je laten. Als je al het negatieve ook nog mee moet dragen, dan wordt die rugzak echt veel te zwaar.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik vind het moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Ik kan me niet echt iets bedenken wat alles zou kunnen oplossen. Ik denk dat het belangrijk is dat wij ook gezien gaan worden als mensen en niet zomaar gelijk de stempel krijgen van: ‘Nee dit valt buiten de norm dus het hoort er niet bij’. Dat wij als mensen behandeld gaan worden net als elk ander. Wij bestaan en zijn echt en hebben net zoveel recht als andere mensen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik zou graag herinnerd willen worden als iemand die zichzelf durfde te zijn en daar ook voor uit kwam. Iemand die zich niet zomaar laat tegenhouden. Iemand die veel om anderen gaf en ze hielp waar dat kon.

10) Wat is je motto?

Dat je vooral moet proberen om jezelf te zijn. Blijf bij jezelf en denk niet te veel aan wat anderen van je zullen denken. Het is JOUW leven en jij bepaalt zelf wat je ermee doet. Omring je met mensen die je positieve dingen brengen en hou daar aan vast. Zo kan je gelukkig worden!


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.