Biseksuele Falkland-veteraan krijgt onderscheiding terug

De 68-jarige Falkland-veteraan Joe Ousalice krijgt zijn onderscheiding terug, die hij in 1991 kreeg vanwege zijn lange dienstverband en zijn goede gedrag. Twee jaar later werd hij ontslagen, nadat aan het licht was gekomen dat Ousalice biseksueel is. De onderscheiding, de Long Service and Good Conduct medal, werd met een schaar van zijn uniform geknipt. Joe Ousalice diende 18 jaar als radio-operator bij de marine en werd aan boord van de MV Myrmidon uitgezonden om de Falkland-eilanden te bevrijden na de Argentijnse invasie in 1982. Ook werd hij uitgezonden naar Noord-Ierland en het Midden-Oosten.

‘Ik hield van de marine, vanwege de kameraadschappelijke omgang aan boord’, vertelde Joe Ousalice tegen de BBC, ‘Het was mijn leven’. Hij leidde een dubbelleven: ‘Ik lette elke dag op wat ik ze en wat ik deed.’ Homoseksualiteit en biseksualiteit was verboden tot 2000 verboden in het Britse leger. Het ministerie van defensie erkent dat het verbod destijds ‘verkeerd, discriminerend en onrechtvaardig’ was en gaat bekijken wie nog meer in aanmerking komt voor eerherstel. Het ministerie verklaarde dat Joe Ousalice werd behandeld op een manier die vandaag niet aanvaardbaar zou zijn en daarom verontschuldigen wij ons’.

Meer info via: rozegolf.net

Reindert Meutstege (1967) van ReinArt Cartoons tekent al sinds 2008 wekelijks de Roze Cartoon voor de website van COC Deventer en omstreken. Hijzelf is ook actief bij die website betrokken en wil met de cartoon actueel roze nieuws met een knipoog presenteren. Het is een goed excuus om ter inspiratie het nieuws van binnen- en buitenland te volgen en bovendien helpt het om een creatief brein scherp te houden.


 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.