Zo aan het eind van het jaar lijken sommige dingen full circle te komen. Afgelopen vrijdag mocht ik aanschuiven tijdens het eindejaarsevent voor medewerkers van de Gaykrant, welke uitstekend georganiseerd was door Hans Prummel en Paul Hofman. We begonnen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam met een rondleiding door het archiefdepot van het IHLIA LGBT Heritage. In de kelder van de OBA ligt nog meer archiefmateriaal opgeslagen en dit hebben we met een gids mogen bekijken. De gids vertelde ons dat er naast honderden films, fotoboeken en tijdschriften ook mappen aanwezig zijn met knipsels. Hij liet als voorbeeld een map zien met knipsels over Henk Krol.
Ik moest denken aan het jaar 2002 toen ik meedeed aan de Mister Gaykrant Verkiezing. Ik vond het nogal spannend om mee te doen want wat zou mijn (toenmalige) werkgever hiervan vinden? Ik besloot toen tóch, zonder al te veel verwachtingen een foto in te sturen. Waarschijnlijk zou ik niet eens door de voorselectie komen, dacht ik. Dat liep toch wat anders want ik werd uiteindelijk de winnaar en mocht uit handen van Sandra Reemer en Henk Krol de trofee en leuke prijzen in ontvangst nemen. Ook mocht ik op de cover van de Gaykrant (toen nog een tijdschrift) en deze uitgave bleek ook aanwezig in de kelder van de OBA. Hoe grappig om 17 jaar later met deze Gaykrant te poseren! Tijdens het bekijken van deze foto’s kreeg ik overigens weer een hongergevoel: er was ook een badkledingronde bij de verkiezing waardoor ik drie weken voorafgaande aan de finale alleen maar water had gegeten.
Hoe grappig om 17 jaar later met deze Gaykrant te poseren!
Ik hoorde van Hans en Paul dat alle uitgaven van de Gaykrant voor het nageslacht bewaard gaan worden. Hiervoor moeten de kranten/tijdschriften bladzijde voor bladzijde handmatig in worden gescand. Een monsterklus. En als het Openbaar Ministerie nu even oplet: dit zou een passend onderdeel kunnen zijn van een taakstraf voor personen die veroordeeld worden voor geweld tegen LHBT+ ers 😉
Na deze rondleiding deden we een drankje in de lobby van een hotel. Hier was een live radio-uitzending gaande waar, wát een toeval, Henk Krol te gast was. Voor zijn interview stapte ik op hem af en vertelde dat ik 19 jaar geleden een trofee uit handen van hem en Sandra Reemer mocht ontvangen. Hij veerde gelijk op: “Ah wat leuk, ja dat weet ik nog wel!” Uiteraard zijn we even samen op de foto gegaan.
Fijn dat ik me nu gelukkig veel zelfverzekerder voel: angstig zijn over wat een werkgever zou kunnen denken dat ik samenleef met een man is er gelukkig niet meer bij. Sterker nog, ik vind het heel belangrijk om hier open over te zijn. Ook als voorbeeld voor anderen en ook om wel eens een statement te maken. Zo ook gisteren tijdens een bezoek aan de Intratuin.
Op de zondag voor kerst naar Intratuin? Ben ik gek ofzo? Nou, we hebben een pup en dit is een mooie socialisatie-oefening voor haar. Dat oefenen is goed gelukt: een labrador pup van 10 weken = een magneet voor (kleine) kinderen. Bij elk kind dat met zijn vader of moeder op ons afkwam met de vraag of de pup geaaid mocht worden gaven we om beurten antwoord. Het antwoord van mijn vriend: “Ja dat mag, maar deze hondjes worden verderop weggegeven zodat je er zelf eentje kunt afhalen” en de mijne: “Ja is goed, maar dan moet je een euro betalen”. De blikken van deze kinderen en hun in de lach schietende ouders waren onbetaalbaar.
Waar ik zelf ook erg om moest grinniken was de blik van de Intratuin-verkoper toen ik wees op de vuurkorf (zie foto) en vroeg of ze naast vuurkorven voor ‘straights’ ook vuurkorven voor ‘gays’ verkochten? Zijn, ook al onbetaalbare, blik én antwoord: “Huh?“
Fijne feestdagen en graag tot de volgende column in 2020!
Jeremy Heshof
Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische en relationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.