Gaykrant Boeken Top 5 van 2019

Ieder jaar komt een aantal boeken uit met een roze tintje. Of de auteur nu LHBT+er is, het thema of een personage. Dit jaar selecteert de Gaykrant vijf bijzondere boeken en zet deze op een rijtje in de eerste Gaykrant boeken top 5. Van roman, thriller, biografie tot zelfhulpboek. Het begin van een jaarlijkse traditie.

Tekst: Paul Hofman

1. Rebecca Makkai – Een stralende toekomst

Chicago, 1985. Yale staat op het punt een uitzonderlijke collectie binnen te halen voor het museum waar hij werkt. Zijn carrière neemt een hoge vlucht, maar om hem heen sterven zijn vrienden een voor een door de aidsepidemie. Na de uitvaart van zijn goede vriend Nico ontdekt hij dat ook zijn grote liefde besmet is geraakt. De enige die hij uiteindelijk nog over heeft is Fiona, het jongere zusje van Nico. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die haar jarenlang niet wilde spreken. Ze overdenkt de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven.Yale en Fiona, twee levens, twee verhalen over liefde; hoe die ons kan redden en te gronde kan richten. (Uitgeverij Nieuw Amsterdam)

2. Thomas Olde Heuvelt – Echo

Een angstaanjagende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt… (Uitgever Luitingh-Sijthoff)

3. Pierre Valkering – Ontkleed niet naakt staan

Als kind speelde Pierre Valkering het liefst met poppenkastpoppen. En graag verkleedde hij zich als Sinterklaas. Later in zijn jeugd raakte hij geboeid door de katholieke kerk met haar gewaden en rituelen. Mensen waren echter verbaasd toen hij eind jaren zeventig, na zijn middelbare schooltijd, theologie ging studeren om pastor te worden. Na 25 jaar priesterschap komt Pierre in dit boek als homoseksuele man opnieuw uit de kast. Hij vertelt het verhaal van zijn leven: over zijn religieuze, seksuele en relationele ervaringen, over gebed en een verslaving aan het kijken van porno. Daarbij geeft hij antwoorden op vragen als: Is het priesterschap zijn ware roeping? Hoe leeft en beleeft hij het celibaat? Is homoseksualiteit beleven zonde? Sinds 1994 was Pierre Valkering als pastor verbonden aan de Vredesparochie in de Amsterdamse buurt De Pijp. Vanaf het moment dat zijn coming-out in de media kwam, werd hij geschorst en later ontslagen door bisschop van Haarlem-Amsterdam Punt. (Uitgeverij U2pi)

4. Elton John – Ik Elton John

Memoires van een wereldster en rockdiva. In zijn eerste en enige autobiografie vertelt poplegende Elton John (72) het verhaal van zijn buitengewone leven: hoe het verlegen jongetje Reginald Dwight transformeerde tot de 23-jarige ster die het publiek tijdens zijn eerste Amerikaanse tournee verbijsterde met zijn felgele tuinbroek en een handstand. Openhartig schrijft hij over de eerste afwijzing van zijn werk tot het bestormen van de hitparades; over zijn vriendschappen met Bernie Taupin, John Lennon, Freddie Mercury en George Michael; over de excessen en de verslavingen die hem decennialang in hun greep hielden, maar ook hoe hij weer clean werd en eindelijk zijn grote liefde vond. Dit is Elton John – warm, grappig en oprecht – over zijn muziek en relaties, zijn successen en zijn mislukkingen. (Uitgever Lebowski)

5. Alan Downs – Fluwelen woede

Als homoseksuele man draag je je seksualiteit vaak als geheim met je mee, in het begin van je leven en misschien ook later. Ondanks de vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt, is er nog steeds veel agressie, haat en onbegrip jegens de homoseksuele man. Dit leidt tot gevoelens van schaamte en afwijzing, wat bij sommigen weer kan leiden tot eenzaamheid, promiscuïteit en gebruik van verdovende middelen. Wat is het effect van leven in een samenleving waar homoseksualiteit niet volledig wordt geaccepteerd, en in ieder geval niet de norm is? Hoe komt het dat zoveel homo’s creatief excelleren? Waarom spelen seks, uiterlijk en drugs in veel homoscenes zo’n prominente rol? Aan de hand van psychologische onderzoeken beschrijft auteur Alan Downs het traject dat hij zelf aflegde om zich te bevrijden van zijn negatieve gevoelens. Een boek dat het leven van homoseksuele mannen voorgoed zal veranderen. Of je nu jong of oud bent. (Uitgever Nijgh & Van Ditmar)

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.