Onterecht ontslag voor Amsterdamse pastoor Valkering

Eerder dit jaar stond De Gaykrant uitgebreid stil bij pastoor Valkering van de hoofdstedelijke Vredeskerk. Tijdens een mis ter ere van zijn 25-jarig jubileum kwam hij in de kerk uit de kast. Maandenlang beheerste hij hierna het nieuws. Bisschop Punt van Amsterdam-Haarlem was ‘not amused’, schorste hem eerst en ontsloeg hem later. Hiertegen ging pastoor Valkering in beroep. Met succes, vertelt hij ons opgetogen.

Tekst: Paul Hofman

Dat hij praktiserend homo is, bleek ook uit zijn boek ‘Ontkleed maar niet naakt’. Hierin beschreef hij zijn wisselende seksuele contacten, bezoeken aan darkrooms en zijn pornoverslaving. Valkering vertelt dat de Congregatie voor de Clerus in Rome heeft geoordeeld dat bisschop Punt zijn besluit tot het ontslag van de pastoor van de Vredeskerk moet intrekken. Dit omdat er procedurefouten zijn gemaakt, er geen ‘hoor en wederhoor’ is toegepast, bewijzen niet genoemd worden en het delict (het zich niet houden aan het celibaat) niet is gedefinieerd. De congregatie houdt zich bezig met de diakens en de priesters die in dienst van een bisdom zijn. De uitslag van deze toetsing van de Signatura Apostolica in Rome kwam deze week. De bisschoppen kunnen decreten intrekken.

“Ik moet voor kerst beslissen of ik vrijwillig ontslag neem. Ik neem dit in overweging.”

Doorstart

De opgelegde bezinningsperiode van zes maanden, die bisschop Punt oplegde wordt verlengd tot een jaar. Wel kan de bisschop bij een positief psychologisch advies gedurende de bezinningsperiode de duur iets inkorten, en tot een doorstart als dienstdoend pastor binnen het bisdom besluiten. Ook lijkt het de Congregatie moeilijk dat pastor Valkering de pastorale verantwoordelijkheid voor de Vredesparochie herneemt. Zij geeft de bisschop in overweging de pastoor eerst nogmaals te vragen zichzelf als pastoor van de Vredeskerk-parochie de parochie terug te trekken, om niet opnieuw een verwijderingsprocedure te moeten aangaan. “Ik moet voor kerst beslissen of ik vrijwillig ontslag neem. Ik neem dit in overweging.” vertelt hij.

Noodgevallen

De suspensie wordt op advies van de Congregatie door de Bisschop opgeheven. De pastoor kan van nu af privé de eucharistie vieren of tijdens de bezinningsperiode in concelebratie binnen een religieuze gemeenschap. Ook is het hem toegestaan in noodgevallen het sacrament van de biecht weer te bedienen. Wel geeft de Congregatie aan dat hij zich verder van publiciteit dient te onthouden en ook niet mag preken. De Congregatie adviseert de bisschop om deze maatregelen in een nieuw afzonderlijk decreet vast te leggen. Over de details wordt nog overleg gevoerd tussen het bisdom en de pastoor.”

Interview

Op zondag 15 december van 17.00-19.00 uur wordt onder meer pastoor Valkering in het Pianolamuseum (Westerstraat 106) geïnterviewd over zijn leermeester pater Jan van Kilsdonk (1917 – 2008). Deze hielp hem bij het verkennen en verwoorden van zijn homoseksuele gevoelens en volgde hem op de voet in al zijn wel en wee, op relationeel en ander gebied en later als pastor en priester. “Je moet van de stad een dorp maken” was Van Kilsdonks advies voor de beginnende pastor. Valkering probeerde het te volgen. Tijdens de middag zal een ongepubliceerde brief van de pater woorden voorgelezen – als voorbeeld van de tienduizenden brieven die Van Kilsdonk tijdens zijn lange leven moet hebben geschreven.

Meer informatie: www.geelvinck.nl

Foto: Anita Muschner

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.