Seksaffaire kostte Brits politicus de kop 

De Britten maken zich op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus. Hét thema is de Brexit. Wordt huidig premier Boris Johnson, Labourleider Jeremy Corbyn of juist geen van beiden de winnaar? De leiders van de twee grootste partijen hebben talloze tekortkomingen. De Gaykrant gaat terug in de tijd en belicht een bekende Britse politicus die een huurmoordenaar op zijn ex-vriendje zou hebben afgestuurd. Sex, leugens, macht, corruptie en moord als belangrijkste ingrediënten van het grootste politieke schandaal ooit.

Tekst: Paul Hofman

Schuld

In de jaren zestig en begin jaren zeventig is Jeremy Thorpe een rijzende ster in de Britse politiek. Twintig jaar lang is hij lid van het Lagerhuis. In 1967 wordt Thorpe met gejuich als nieuwe leider van de Liberal Party binnengehaald. Maar bij de tussentijds verkiezingen eind jaren zestig doet de partij het niet goed. Thorpe krijgt de schuld en zijn positie komt onder druk te staan. Maar als zijn vrouw in 1970 verongelukt, verstomt de kritiek en rouwt het land mee met de jonge weduwnaar en zijn één jaar oude zoon.

Op campagnepad hebben zijn fenomenale geheugen, zijn typische humor en zijn directe benadering een magische werking op de kiezers. De camera houdt van hem en hij houdt van de camera. De charmante Thorpe is populairder dan ooit. Maar kan hij waarmaken dat hij de omschrijving ‘grote politieke belofte’ waarmaken?

Geheim

In 1974 vinden er weer verkiezingen plaats. De Liberal Party haalt het grootste percentage stemmen sinds 1929. Maar door het vreemde Britse districtenstelsel krijgt de vrijzinnige partij slechts veertien zetels. De conservatieven bieden Thorpe een coalitieregering aan, maar deze wil hier alleen op ingaan als er hervormingen van het Britse kiesstelsel tegenover staan. Hierop liepen de onderhandelingen stuk en er worden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Labour vormt hierna een minderheidsregering zonder de Liberal Party. Als voorman van de Liberalen maakt hij grote indruk met zijn progressieve speeches. De bijna vice-premier draagt echter een groot geheim met zich mee dat hem niet veel later zijn politieke loopbaan zal kosten.

De stalknecht komt uit een heel ander milieu dan de verfijnde en aan Eton afgestudeerde Thorpe

Stalknecht

De sluwe politicus Thorpe is getrouwd maar voelt zich toch meer tot mannen aangetrokken. Na de vaak urenlange debatten in het Lagerhuis gaat hij op zoek naar mannen en jongens. Niemand die het weet of ziet. En vrienden of partijgenoten die het al weten, zwijgen erover. Toch krijgen hij en zijn vrouw een zoon. Na het vreselijke verkeersongeluk dat zijn vrouw overkwam, hertrouwt hij in 1973. Tot het begin van de jaren zestig zijn homoseksuele handelingen nog strafbaar in Groot-Brittannië. In deze periode heeft hij jarenlang een verhouding met de razend knappe stalknecht Norman Scott. Deze komt uit een heel ander milieu dan de verfijnde en aan Eton afgestudeerde Thorpe. Maar hun seksuele relatie overstijgt die klassengrens. Norman heeft zelf geen cent te makken en besluit de politicus te chanteren door te dreigen met het openbaar maken van hun relatie.. Door zijn vrienden wordt Scott gezien als een tikkeltje weird. Een labiele, eenzame jongen die hunkert naar geborgenheid. Thorpe huurt een flatje voor hem waar ze regelmatig seks hebben.

Drastisch

Thorpe is diep geschokt door de chantage maar is niet voor één gat te vangen. Hij poogt Scott het zwijgen op te leggen door te dreigen met zware sancties en omkoping. Het werkt voor geen meter en Thorpe ziet zijn tot dan toe succesvolle carrière in gevaar komen. Hij neemt een drastisch besluit. Even later neemt een assistent van Thorpe contact op met een huurmoordenaar. Het doel is duidelijk: de chanteur moet zo snel mogelijk uit de weg worden geruimd.

Niet veel later neemt de huurmoordenaar Scott mee naar een afgelegen plaats op het Britse platteland waar deze eerst de Scotts Deense dog doodschiet. Als hij Scott wil doden, gaat het mis. Zijn wapen blokkeert. De huurmoordenaar raakt in paniek en vlucht. Een paar jaar later wordt Thorpe aangeklaagd omdat hij de moord op zijn ex-vriendje zou hebben gepland. Tijdens zijn politieke loopbaan heeft de Britse geheime dienst MI5 een uitgebreid dossier bijgehouden over Thorpes liefdesleven, zo blijkt. De onthullingen van zijn ex-vriendje dat Thorpe hem zou mishandelen zijn explosief. Toch onderneemt de dienst geen enkele actie.

Net als drie medeverdachten wordt hij in 1979 vrijgesproken

Parkinson

Net als drie medeverdachten wordt hij in 1979 vrijgesproken. Ondanks dat vonnis betekent dit wel het einde van zijn politieke loopbaan. Midden jaren tachtig wordt bij Thorpe de ziekte van Parkinson vastgesteld. Hij verdwijnt uit het publieke leven. Door zijn ziekte kan hij al snel niet meer praten. Op een congres van zijn Liberal Party in 1997 is hij nog even in het openbaar te zien. Twee jaar later verschijnen zijn memoires waarin hij terugkijkt op zijn leven.

Hugh Grant

In 2014 wordt bekendgemaakt dat de voormalige leider van de Britse liberalen op 85-jarige leeftijd is overleden. Hoe had het Britse politieke landschap eruit gezien als hij ooit de eerste homoseksuele vice-premier van het Verenigd Koninkrijk was geworden. Over zijn leven maakt de BBC vier jaar na zijn dood een serie over de affaire onder de titel A Very English Scandal waarin de rol van Jeremy Thorpe wordt vertolkt door Hugh Grant.

Halverwege vorig jaar maakt de politie bekend het onderzoek naar de moordpoging te hebben heropend omdat de veronderstelde huurmoordenaar, onder een andere naam, nog bleek te leven. Eerder was vastgesteld dat hij was overleden. Volgens critici is de zaak Thorpe nooit fatsoenlijk onderzocht omdat deze veel hooggeplaatste vrienden had. Zelf verklaart Scott dat Thorpe ‘van alle kanten beschermd werd’. In een eenmalig interview met de Britse krant The Guardian zes jaar voor zijn dood zegt Thorpe dat ‘als het nu zou zijn gebeurd, zouden meer mensen begrip hebben.’

Het enige dodelijke slachtoffer in deze affaire was uiteindelijk een hond. Politicus Thorpe heeft het geheim in zijn graf meegenomen.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.