Vanny Reyes | ProfieLHBT+

Vanny Reyes (46) werd geboren op Aruba, groeide op Aruba en in Nederland. Hij spreekt 4 talen vloeiend: Nederlands, Engels, Spaans en Papiamento. Hij kwam met zijn 17 jaartjes naar Nederland en studeerde af in Bedrijfsinformatica aan de HEAO van de Hogeschool Alkmaar in Alkmaar. Hij keerde terug naar Aruba om te werken, maar kwam na 5 jaren terug naar Nederland en studeerde af aan zijn post-HBO-studie Bedrijfsinformatica aan de VU in Amsterdam. Toen werd hij een ICT-consultant in de ICT-detacheringsbranche voor grote bedrijven en inmiddels werkt hij al 5 jaar bij de GVB in Amsterdam.  

Sinds december 2015 is hij vrijwilliger bij COC Amsterdam en omstreken. Daar is hij begonnen als coördinator Ontmoeting & Empowerment. Hij ondersteunde teamleiders en hun teams bij het organiseren van ontmoeting- en empowerment-activiteiten voor kwetsbare groepen. Onder kwetsbare groepen wordt verstaan: LHBT+ met een verstandelijke beperking, binnen het autistisch spectrum, ouder/senior, biculturelen, biculturele transpersonen, nieuwkomers en jongeren tussen 12 en 18. Sinds december 2018 is hij voorzitter van deze organisatie.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Verbindend communiceren, kwetsbaarheid en zorgzaam zijn met iedereen. Ik hoor vaak van mijn omgeving dat ik altijd de verbinding zoek met de ander in mijn communicatie. Dit is iets wat ik merk dat vaak nodig is, ook in deze tijden van individualisme en vereenzaming van de maatschappij. De kwetsbaarheid is wel iets meer van de laatste tijd. Na een persoonlijk incident door homohaat in de Verenigde Staten in 2011 kwam ik erachter dat ik best graag alles onder controle wil hebben. Door kwetsbaarder te gaan leven geniet ik nu meer van het leven en wordt deze eigenschap alleen maar sterker. En ja, zorgzaam. Sinds mijn jongere jaren merkte ik dat ik me graag voor mijn medemens ontferm, met name over hun zorg en welzijn.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn ouders en Marianne Williamson. Mijn ouders hebben mij zoveel liefde, steun en een basis gegeven om zelfstandig te kunnen zijn. Door hen gingen mijn broer en ik naar de VWO op Aruba en daarna ben ik hier komen studeren, werken en wonen. Ik ben ze daar ontzettend dankbaar voor. Marianne Williamson is een Amerikaans spiritueel leraar, auteur en spreker. Na het lezen van haar boek “A Return to Love” ben ik helemaal weg van haar, omdat zij deze heeft geschreven voor hen die een relatie met God toch willen hebben, die niet strikt gebonden is aan het christendom of andere religies. Williamson baseert haar lessen en geschriften op “A Course in Miracles”, een zelfstudieprogramma van spirituele psychotherapie, gebaseerd op universele spirituele thema’s. En dit helpt mij al jaren en het boekt resultaten dat mijn omgeving hierdoor ook menselijker wordt.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben een homoseksuele man, die soms qua expressie laveert tussen “the guy next door”, geek en queer.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, hoewel ik het niet bijzonder vind wat een ander daarvan vindt, weet ik wat voor een invloed dit kan hebben op anderen die hiermee in de knoop zitten of zoekende zijn. Hoe meer je het laat zien, hoe meer ze erover gaan nadenken dat het normaal is. Mijn voorbeelden zijn ook de Amsterdammers die ik iedere keer tegenkom die zichzelf zijn. Daarom hou ik ontzettende van deze stad!

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Mannelijkheid. Sommigen denken snel aan stoer of macho zijn, maar dat is niet alles. Ik bedoel meer een mooie uitstraling die laat zien dat je jezelf goed verzorgt, omdat je van jezelf houdt. Voor mij is het ook aantrekkelijk hoe je met anderen omgaat. Ik gebruik vaak de bekende uitdrukking van een liedje van Charles Aznavour “What makes a man a man” om duidelijk aan mannen te maken dat ik hun menselijkheid aantrekkelijker vind.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Geen idee. Ik ervaar geen privileges hiermee.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Een persoonlijke aanval door homohaat in de Verenigde Staten in 2011. Iemand had mij bij het uitgangsleven in de stad Providence (Rhode Island) gelokt om mij vervolgens in een afgelegen buurt op straat in elkaar te slaan en daar achter te laten omdat ik niet-hetero ben.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

De grondwet zodanig aanpassen dat iedereen die een andere seksuele oriëntatie, genderidentiteit, -expressie en/of seksuele kenmerken heeft gelijk(waardig) en rechtvaardig wordt behandeld.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Dat ik mijn medemens lief heb gehad en ervoor heb gezorgd.

10) Wat is je motto?

De laatste woorden van Spock in de film Star Trek II: The Wrath of Khan (1982): “The needs of the many outweigh the needs of the few. Or the one.”

Foto:  Felicia Curlingford


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.