Heb ik hiv? De nieuwe campagne van Man tot Man

Nederland is hard op weg één van de eerste landen ter wereld te worden waar de hiv-epidemie voorgoed voorbij is. Goed nieuws maar we moeten alert blijven, zeggen deskundigen. Onlangs ging de nieuwe campagne ‘Heb ik Hiv?’ van Man tot Man van start. De Gaykrant sprak met communicatie-adviseur Arjan van Bijnen (38) van Soa Aids Nederland: “Op tijd testen en snel starten met behandeling heeft prioriteit.”

Tekst: Paul Hofman

Gerichte aanpak

Arjan van Bijnen

In een Amsterdamse kantorenwijk met veel hoogbouw zit sinds kort het nieuwe kantoor van het Aidsfonds en Soa Aids Nederland. De verhuizing is net achter de rug. Nog wat onwennig loopt een aantal medewerkers rond. Niemand heeft nog een eigen vast bureau want iedereen kan aanschuiven op een flexplek. Overal hangen affiches met afbeeldingen en teksten van oude en nieuwe campagnes. Arjan maakt alle tijd om ons bij te praten over de nieuwe campagne. “Het is een samenwerking van Soa Aids Nederland, de landelijke GGD’s en de Hiv Vereniging met het merk Man tot Man als afzender. Het is een vervolg op de succesvolle Amsterdamse campagne van vier jaar geleden. Uitgangspunt was toen dat we hiv onder gay mannen tijdens de eerste fase wilden opsporen. Met alle partijen zijn we tot de conclusie gekomen dat we het landelijk ook goed zouden kunnen uitrollen.

“Het is een samenwerking van Soa Aids Nederland, de landelijke GGD’s en de Hiv Vereniging”

Samenwerking

Hij vervolgt: “Deze campagne hebben we heel bewust van begin tot eind samen met jongens uit de community gedaan. Want om hen gaat het. Zo creëren we meer draagvlak en sluiten we hopelijk beter aan op de belevingswereld van onze doelgroep, zodat de boodschap beter blijft hangen.” Volgens directeur Mark Vermeulen zit de uitdaging nu in nog betere preventie, het vinden van die mensen die al langer een hiv-infectie hebben maar het zelf niet weten en het sneller vinden van nieuwe hiv-infecties onder mannen die seks hebben met mannen.” De nieuwe Man tot Man-campagne is hier een invulling van.

Nul infecties

Het betekent wel dat men slimmer en efficiënter aan het werk moet. Verschillende acties per regio, beter maatwerk om de juiste mensen te bereiken op de juiste plekken en het aanpakken van het stigma op hiv zijn speerpunten. Alleen dan kan de hiv-epidemie in ons land stoppen. “De nieuwe cijfers laten in elk geval zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met 0 nieuwe hiv-infecties.”

“Juist in het begin is hiv heel makkelijk overdraagbaar”

In de campagne wordt benadrukt dat op tijd testen en het snel starten van behandeling essentieel is bij hiv. “Eerder behandelen is beter. Want dan heeft het afweersysteem nog niet te veel schade opgelopen. Dat is wetenschappelijk bewezen.” benadrukt Arjan. “Behandelen is ook een belangrijke sleutelfactor in het voorkomen van nieuwe hiv-infecties. Juist in het begin is hiv heel makkelijk overdraagbaar. Dus het is belangrijk dat iemand zo snel mogelijk een onmeetbare viral load krijgt zodat hij hiv niet meer aan anderen geen kan.”

Symptomen

Hoe ziet de campagne er uit? “Mannen die een risico hebben gelopen door onveilige seks, worden via social media opgeroepen een check uit te voeren op de website www.hebikhiv.nl. Daar vind je alle informatie over de symptomen van een hiv-infectie en verwijzingen naar testmogelijkheden. Als uit die online check blijkt dat je de symptomen hebt van een acute infectie, dan krijg je een testadvies en een verwijsbrief.” En dan? “Hiermee kun je bij alle GGD’s in het land terecht en word je met voorrang en gratis getest.”

“Symptomen zijn koorts, schimmel in je mond, opgezwollen lymfeklieren, spierpijn, huiduitslag en andere griepachtige verschijnselen”

Wat zijn die symptomen? Arjan brandt direct los. “Dat zijn koorts, schimmel in je mond, opgezwollen lymfeklieren, spierpijn, huiduitslag en andere griepachtige verschijnselen. De sleutel is ook dat je nagaat wat je de afgelopen periode met je seksleven hebt gedaan. De symptomen kunnen natuurlijk ook van iets anders zijn.” Bewustwording is heel belangrijk, zegt Arjan. Het doel van de campagne is niet alleen hiv sneller opsporen maar ook mensen beter kunnen verzorgen en nieuwe infecties voorkomen.

Wanneer de campagne geslaagd is? “Dat we hiv-infecties eerder vinden. Ook gay mannen komen nog te vaak laat in zorg. Dat is slecht voor henzelf en het zorgt voor nieuwe hiv-infecties. Uit de campagne uit 2015 bleek dat de trefkans groot was.”

Meer weten? Kijk op www.hebikhiv.nl en www.soaaids.nl


Nederland telt naar schatting bijna 24.000 mensen met hiv (Stichting Hiv Monitoring). Ruim negentig procent weet dat ze hiv hebben en worden daarvoor behandeld. Ongeveer 1900 mensen weten nog niet dat ze hiv hebben. Twee derde van de nieuwe hiv-diagnoses wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Eén op de drie van die mannen heeft al een ver gevorderde hiv-infectie op moment van diagnose en een beschadigd afweersysteem. In Nederland overlijden per jaar ongeveer 20 mensen doordat zij te laat de diagnose hiv kregen.


 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.