Afgelopen week vielen twee nieuwsberichten mij op. Twee dagen geleden – op 1 december – was het weer Wereld Aids Dag. Enkele dagen daarvoor las ik dat volgens the Guardian Hongarije niet mee wil doen aan het Eurovisie Songfestival omdat het ‘te gay’ zou zijn voor de regering Orbàn.
Op 1 december onthulden Angela Groothuizen – ambassadeur van het Aidsfonds – en de 11-jarige, in Gambia geboren Jacky op het Beursplein in Amsterdam het levensgrote, 3D-geprinte standbeeld van een huilende vrouw.
Het volledig roze beeld laat iedere 40 seconden een traan, als symbool voor het feit dat er iedere 40 seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Jacky zelf heeft hiv. Haar moeder is aan de gevolgen van aids overleden.
Het bassin waarin de vrouw staat, gevuld met water, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.
Inderdaad, de cijfers betreffende aids en hiv zijn soms duizelingwekkend:
Dit jaar zijn er wereldwijd 770.000 mensen aan de ziekte gestorven.
In 2018 stierven er wereldwijd 274 kinderen per dag aan de gevolgen van aids
Er zijn bijna 15 miljoen aidswezen in de wereld.
In 2018 waren er 23,3 miljoen mensen op behandeling. Dat is 62% van alle mensen met hiv.
Elk jaar presenteert het Aidsfonds een persrapport met de laatste stand van zaken omtrent aids en hiv in de wereld. Het rapport van 2019 heb ik nog niet in kunnen zien. Dat van 2018 – met de titel: ‘Einde van aids op een dwaalspoor’ – uiteraard wel.
De eerste kop op de eerste pagina van het rapport is: ‘Hiv groeit in conservatieve landen.’
Daaronder staat: ‘Aids is niet voorbij. In meer dan 50 landen neemt hiv toe. Door groeiend conservatisme wereldwijd komen minderheden in de verdrukking. Het sluit mensen uit die kwetsbaar zijn voor hiv. Hard repressief optreden tegen homomannen, transgenders, druggebruikers en sekswerkers komt steeds vaker voor. Seksuele rechten van jonge mensen worden niet erkend. Ongelijkheid tussen rijk en arm, tussen man en vrouw is een realiteit. Toegang tot preventie en zorg van hiv is daarom niet vanzelfsprekend voor velen. Dat is de actuele voedingsbodem van een groeiende hiv-epidemie’. (1)
Het rapport telt drie categorieën landen: landen met een stijging van nieuwe hiv-infecties van 1 tot 25 procent. Landen met een stijging van 25 tot 49 procent. En landen met een stijging van 50 procent of meer.
In categorie 1 vallen bijvoorbeeld: Australië, Angola, Honduras, Maleisië, Mali, Soedan en Tunesië.
In categorie 2 vallen bijvoorbeeld: Algerije, Belarus, Burundi, Chili, Costa Rica, Eritrea, Griekenland, Pakistan, Rusland en Suriname.
In categorie 3 vallen bijvoorbeeld: Egypte, Filipijnen, Qatar, Kazachstan, Koeweit, Litouwen, Madagascar, Macedonië, Oezbekistan.
En Hongarije.
De regering van Viktor Orbán profileert zich als een sterk verdediger van de politiek van ‘vaderland, eigen volk, gezin’. Zo noemde een parlementariër van zijn partij het adopteren van kinderen door twee mensen van hetzelfde geslacht ‘pedofilie’ en werd in een programma van de regering op de Hongaarse televisie het Eurovisie Songfestival een ‘homoseksuele vloot’ genoemd.
Opvallend.
En zorgwekkend.
Het (tot nu toe) enige land dat zich terugtrekt uit het Eurovisie Songfestival omdat het ‘te gay’ zou zijn, is een van de weinige landen uit de Europese Unie waar het aantal hiv-geïnfecteerden gierend uit de klauwen loopt.
Op zaterdag 16 mei 2020 vieren we de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.
Op dinsdag 1 december 2020 staan we weer stil bij aids en hiv op Wereld Aids Dag.
En dus bij het feit dat er alleen al in Hongarije hoogstwaarschijnlijk om en nabij de vijftig procent meer nieuwe hiv-patiënten zijn bijgekomen.
Zo kunnen de tranen van de roze vrouw op het Beursplein nog jaren blijven druppen.
Ook op zestien mei 2020.
(1) uit: persrapport Wereld Aids Dag, Aidsfonds (december 2018)
steun.aidsfonds.nl/stop-de-tranen
En dan komt
de liefde
en hij wist niet eens
hoeveel hij niet wist.
Hij, die elke willekeur
met waarschijnlijkheid wil temmen
om van willekeur
hanteerbaar risico te maken;
die onwetendheid kwantificeerbaar
af wil remmen
die rekent, schat en gist
en zoekt naar het kraken
van de code hoe het onbekende
in acceptabel risico om te zetten;
Hij wist niet
hoeveel hij niet wist.
Alleen dat een ondoorgrondelijke onpeilbaarheid hem de adem benam
toen de liefde kwam.
Rick van der Made