Gay Circus: Creatief buiten de lijntjes

Alex Sijm (43) had als jongetje van 4 jaar een droom: circusdirecteur worden. Deze droom is inmiddels uitgekomen en jaarlijks maakt hij samen met zijn team drie verschillende producties. Er worden voorstellingen gespeeld voor families, voor senioren en in de zomermaanden voor toeristen. Komend jaar bestaat Sijm Circus & Events 20 jaar, reden voor een feestje! En zo is het idee voor Gay Circus Amsterdam ontstaan. Een productie waarbij alles uit de kast wordt getrokken. Op donderdag 13 en vrijdag 14 februari (Valentijnsdag) 2020 wordt op het complex van Thuishaven in Amsterdam een productie gebracht met 12 ‘roze’ circusacts, dansers, zanger(e)s(sen) en een bijzondere afterparty.
De komende maanden vertelt Alex Sijm regelmatig over de voorbereidingen, repetities en alles wat er komt kijken bij het maken van het Gay Circus. Een uniek concept voor Nederland!
Axe Leito (Mr. Leather Netherlands 2019) en zijn vriend Robin leerde ik deze zomer kennen tijdens een feest in Club Panama. Ze vroegen mij te helpen bij het maken van een act voor de Mr. Leather Europe verkiezing. Wel met de afspraak dat deze act ook tijdens het Gay Circus zouden worden opgevoerd. En zo gebeurde het dat ik half oktober in Rome belandde om de jongens te supporten. In een Italiaans landhuis hadden zich 200 mannen, gekleed in leer, verzameld. Op de witgedekte tafels stonden truttige biedermeiers. Een groter contrast met mannen in leer was haast niet mogelijk. De finalisten deden een liedje, een dansje en een kwispelende puppy kroop over de vloer. Axe en Robin zorgden met hun Magic Act voor het echte vuurwerk. Na de finale verliet ik het feest. Op de oprijlaan draaide ik mij nog even om. Achter de grote ramen van het landhuis zag ik leermannen samen dansen bij kaarslicht. Hoe mooi is het als iedereen gewoon zichzelf kan zijn, bedacht ik mij toen.
Kunst
Jezelf en creatief  kunnen zijn is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Wij hadden de pagina’s voor het Gay Circus nog geen uur online bij Facebook en Instagram of wij kregen al bericht dat onze beelden in strijd waren met de richtlijnen. Ons affiche is spannend en sexy, maar het is vooral kunst. Gelukkig heb ik ze daar uiteindelijk van kunnen overtuigen. Er was immers al uren werk verzet om tot een bijzonder campagne beeld te komen. Op een warme zomermiddag in juni was ik met de modellen Bobby en Carlo in de studio van fotograaf Ivo de Kok. Hairstylist Mark van Westerop en visagiste Angelique Stapelbroek hadden zich uitgeleefd en aan het einde van de dag was iedereen blij met het resultaat. We hadden vooraf wel een plan, maar trek een blik creatievelingen open en er komt toch iets anders uit.
Aidsfonds 
In de weken na de shoot hing de foto prominent in mijn kantoor. De hele tijd had ik het gevoel, we moeten er iets mee. Toen kreeg ik de gedachte om ons affiche te koppelen aan een goed doel. Ik belde Hans Schuppert van het Aidsfonds en een paar dagen later zaten we samen aan de koffie. We fantaseerden wat we allemaal zouden kunnen doen; verkopen van T-shirts, het veilen van de originele foto, of een collecte na afloop van de show.  Ik ben blij dat wij met het Gay Circus het Aidsfonds kunnen ondersteunen. De kaartverkoop begint goed op stoom te komen, artiesten werken aan hun acts en regisseur Tony Wilson belt steeds weer met een nieuwe creatieve ingeving. Kortom, genoeg stof om het de volgende keer over te hebben. En mocht je tussentijds meer willen weten over het Gay Circus? Kijk dan  op www.gaycircus.nl.
Alex Sijm

Alex Sijm

Foto’s: Ivo de Kok, Rene Zuiderveld

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.