Koninklijke Horeca Nederland weigert twee homozaken lidmaatschap

De branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die 20.000 horeca-ondernemers in Nederland vertegenwoordigt, heeft het niet zo op de Amsterdamse zaken Eagle en Dirty Dicks. Op haar website belooft de organisatie aan de 255.000 horeca-medewerkers klip en klaar zich voor de branche in te zetten. Maar woord en daad blijken te verschillen. Want beide homozaken kregen een keiharde afwijzing om lid te mogen worden. De reden heeft te maken met ‘het bedrijfstype”, zo leest De Gaykrant. “Pure discriminatie”, zegt ondernemer Michael Roks.

Tekst: Paul Hofman

Beide zaken bestaan al jaren en vonden het hoog tijd worden voor een lidmaatschap, vertelt deze. Een tijdje geleden stuurde hij een verzoek lid te worden. Vorige week ontving de ondernemer twee brieven. Vol spanning opende hij ze. Eindelijk lid, dacht hij optimistisch. Maar een tel later drong de vreselijke realiteit tot hem door. In een paar zinnen werd hem onomwonden duidelijk gemaakt dat Koninklijke Horeca zijn zaken Eagle en Dirty Dicks had afgewezen.

Een van de twee afwijzingsbrieven

Geen reden

De reden? Hij toont me de twee afwijzingsbrieven. Letterlijk staat in beide te lezen: “….Zoals u waarschijnlijk weet,…..hanteert KHN voor ieder lid een ballotageprocedure waarbij vanuit de vereniging bewaar kan worden gemaakt tegen het nieuwe lidmaatschap. Bij uw bedrijfstype hebben we met onze Ledenraad de afspraak dat we dit als KHN actief checken. Het blijkt dat in uw geval inderdaad bezwaar wordt gemaakt. We hebben dit bezwaar reeds ter toetsing voorgelegd aan ons Landelijk Bestuur dat dit bezwaar overneemt. Dit houdt in dat wij uw aanvraag moeten afwijzen. Dit mogen wij volgens onze statuten doen zonder opgave van reden.”

Discriminatie

Micheal Roks is verontwaardigd en ontdaan. Hoe kan het zijn dat deze afwijzing voor een bar (Dirty Dicks)) en een club (Eagle) afwijst, vraagt hij zich af. “We hebben inderdaad een darkroom en organiseren soms pikante feestjes. Maar als we dit met Panama vergelijken die een feest als Bear Necessity met darkroom organiseert of de Westergasfabriek (Rapido met darkroom) en Paradiso (Unleased met darkroom), dan kan ik alleen de vraag stellen waarom worden zij wel geaccepteerd wij niet?” Kort maar krachtig zegt hij: “Dit is voor mij pure discriminatie jegens homo-horeca.”

“Dit is pure discriminatie jegens homohoreca”

‘Misverstand’

Gaykrant vroeg KHN om een reactie. Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland (KHN): “De afwijzing berust op een misverstand en herstel zal dan ook spoedig volgen. KHN en KHN Amsterdam verwelkomen beide zaken graag als lid van KHN. Onze regiomanager zal beide bedrijven dan ook snel bezoeken om de gang van zaken te bespreken en misverstanden uit de weg te halen. En in het algemeen geldt dat afwijzingen bij KHN nooit plaatsvinden op basis van seksuele geaardheid. Alles wat gay betreft, is van harte welkom als lid van KHN. Dus mocht hier verwarring over zijn, dit is absoluut niet aan de orde. Bedrijven worden bijvoorbeeld gecheckt op prostitutie, bedrijven waar betaalde seksuele handelingen in een zaak plaatsvinden willen wij niet als lid van onze branchevereniging. Ditzelfde geldt voor coffeeshops, dit is een heel andere branche.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Koninklijke Horeca Nederland weigert twee homozaken lidmaatschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.