Eurovisie Songfestival 2020: het aftellen is begonnen

Het kan niemand zijn ontgaan dat de voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival volgend jaar langzaam op gang komen. De ondernemingsvereniging van de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat laat er geen gras over groeien en is begonnen met het aftellen tot de finale in Rotterdam. Voorzitter Eward Koning: “Nog maar een half jaar te gaan.”

Tekst: Paul Hofman

Aftrap

Aanstaande zaterdagavond staat de onlangs geopende Bar Blend in de straat volledig in het teken van het event. Daar komen de ondernemers van het Secret Village gedeelte in de Reguliers vanaf 18 uur bijeen om de start te markeren van tal van activiteiten te vieren in aanloop naar de feestweek in de straat in mei 2020. Degenen die er in Rotterdam niet bij kunnen zijn, kunnen hun hart in Amsterdam ophalen. “We willen meevieren, meebeleven en iets tofs neerzetten voor de Amsterdammers,” zegt Eward trots.

#TEAMDUNCAN

Koning is trots als hij vertelt dat de Eurovision Artist Awards die avond onder meer worden uitgereikt aan TeamDuncan. Dit jaar won zanger Duncan Laurence met overtuigende meerderheid van de stemmen in Tel Aviv het Eurovisie Songfestival met zijn nummer Arcade. Nederland stond even op zijn kop, want het was na 44 jaar eindelijk weer gelukt het event te winnen. Bij de bookmakers was Duncan al tijden de torenhoge favoriet.

Esther Hart

Tijdens de avond zal drievoudige deelnemer Chiara vanaf Malta een spetterend optreden verzorgen. Zij eindigde twee keer op de tweede plaats. En ook Esther Hart, die in 2003 voor Nederland uitkwam, zal van zich laten horen. In dat jaar bereikte ze een dertiende plaats in het internationale liedjesfestival. Muziek is voor Hart, mezzosopraan, altijd heel belangrijk geweest. Ze doceert tegenwoordig aan diverse muziekscholen en geeft zanglessen die vooral gericht zijn op zangtechniek. Koning: “Het wordt een fantastische avond. We beginnen het programma om 18:00 uur met – hoe kan het ook anders – een happy hour.” Wat nog wel handig is om te weten, is dat de toegang gratis is.  “Maar kom wel op tijd want vol is vol.”

Hongarije en Montenegro trekken zich terug

Op het Eurovisie Songfestival in 2020 zullen 41 landen acte de présence geven. Opvallend daarbij is dat Bulgarije en Oekraïne na een jaar van afwezigheid weer mee zullen doen. Hongarije en Montenegro hebben zich daarentegen teruggetrokken. Van de 41 landen doen 35 landen mee aan de halve finales die op 12 en 14 mei zullen plaatsvinden. De loting voor die halve finales is op 28 januari in Rotterdam. Dat is ook de dag waarop de officiële overdracht is van Israël (waar dit jaar het songfestival was) aan Nederland. Vanwege de winst van zanger Duncan Laurence is Nederland verzekerd van een plaats in de finale.

Bekijk het Facebook event hier

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.