Ilse Overeem | ProfieLHBT+

Ilse Overeem (17) is geboren in Scherpenzeel en studeert pedagogisch werk op ROC Nijmegen. Ook schildert ze graag in haar vrije tijd en schrijft ze gedichten. Met deze combinatie hoopt ze later een bijdrage te kunnen leveren aan een ruimdenkendere geest van de mens.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik denk dat mijn belangrijkste karaktereigenschappen zijn dat ik beschik over veel inlevingsvermogen, dat ik een doorzetter ben en dat ik veel creativiteit en fantasie heb. Zonder deze eigenschappen zou ik niet zijn wie ik nu ben.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn ouders en grote broer, omdat ze me altijd hebben gestimuleerd om te zijn wie ik ben en daar ook de allerbeste in te zijn door constant mijn eigen grenzen te verleggen en buiten de box te denken. Ik ben ontzettend dankbaar voor de ruimte en liefde waar ik thuis altijd op kan rekenen. Ik laat me ook graag inspireren door grootse, extravagante artiesten zoals David Bowie en Freddie Mercury. Maar ook John Lennon is een grote inspiratie voor me. Deze artiesten hebben allemaal 1 ding gemeen: ze zetten mensen aan het denken en dagen de status quo uit door aparte dingen te introduceren en dat is precies waar ik naar streef met bijvoorbeeld mijn schilderijen en gedichten.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mezelf als cis vrouw en ik ben biseksueel. Vroeger vond ik dat wel eens lastig, omdat ik als kind niemand kende die zich ook identificeerde als biseksueel. Daarom dacht ik altijd: “ik vind jongens al leuk, dan kan ik meisjes toch niet ook leuk vinden?” Toch kon ik na veel soulsearching rond mijn 15e levensjaar al met volle zekerheid zeggen dat ik biseksueel ben.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Dat ligt voor mij geheel aan de situatie. Ik vind het naar vrienden toe wel belangrijk dat ik volledig mezelf kan zijn, dus inclusief mijn seksualiteit. Het voelt voor mij zeker niet als een geheim, maar ik voel me niet verplicht om het aan iedereen te verkondigen. Dat ligt aan de persoon en hoe ruimdenkend diegene is en hoe belangrijk ik het vind dat diegene weet dat ik biseksueel ben. Ik probeer er niet een te groot “spektakel” van te maken, het is voor mij immers heel natuurlijk en normaal.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik vind het aantrekkelijk als iemand zijn/haar eigen persoon is en gewoon doet wat diegene wil zonder zich aan te trekken van andermans mening. Want als je zelfliefde en licht uitstraalt, deel je dat ook met je omgeving. Het is voor mij belangrijk om betekenisvolle gesprekken met iemand te kunnen voeren, waar ik soms nog wel eens tegen aanloop omdat ik natuurlijk 17 jaar ben en ik vaak met hele andere dingen bezig ben dan de meeste leeftijdsgenoten.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik vind het leuk dat ik het avontuur aan kan gaan van verschillende persoonlijkheden. Het voelt voor mij heel anders wanneer ik verliefd ben op een meisje dan wanneer ik verliefd ben op een jongen. Ik vind het leuk om te ontdekken wat nou het verschil is tussen een jongen en een meisje qua energie en waar ik goed mee om kan gaan en waar ik minder goed mee om kan gaan. En natuurlijk dat je nooit de songtekst hoeft te veranderen in een liefdesliedje ?.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Dat mensen soms zulke beledigende teksten kunnen uitspreken zonder dat ze zelf doorhebben dat je er iemand serieus mee kan kwetsen. Ik heb al veel opmerkingen gehoord die echt niet door de beugel kunnen. Een veilig gevoel is voor een persoon het belangrijkste wat er is, en dat gevoel wordt compleet verstoort wanneer je het gevoel hebt dat je niet jezelf mag zijn.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik vind sowieso dat er veel te weinig over seksuele diversiteit wordt gesproken met kinderen. Kinderen zijn de volwassenen van de toekomst, dus het is belangrijk om er open over te zijn met kinderen. Vaak wordt het als een ongemakkelijk onderwerp beschouwd, waardoor kinderen het alleen maar spannend vinden om de grenzen op te zoeken door woorden als homo als scheldwoord te gebruiken. Ook worden veel LHBT+ kinderen onzeker omdat ze denken dat ze zich aanstellen of dat ze iets aan het bedenken zijn in hun hoofd waarvan ze simpelweg nog nooit verteld hebben gekregen dat het wel kan en mag. Terwijl als we het gewoon op tijd bespreekbaar maken er niks aan de hand zou zijn en zou het automatisch ook steeds meer geaccepteerd worden in de maatschappij. Daarom probeer ik er op mijn opleiding pedagogisch werk verschil in te maken door bijvoorbeeld workshops te geven aan medestudenten over seksuele oriëntaties.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Mijn streven is niet per se dat ik als persoon herinnerd word, maar dat mijn daden een (kleine) impact hebben op de mind-set van de mens. Ik zou graag een bijdrage leveren aan de bevrijding van de ziel en de acceptatie van alle mensen, precies zoals we zijn. Ik probeer mijn licht altijd zoveel mogelijk te laten schijnen naar iedereen en ik hoop dat dat herinnerd en overgenomen wordt.

10) Wat is je motto?

Learn to whisper with the power of a scream, and you will have more power than you could ever dream about.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.