Genderqueer acteur Jeff Aurik: “Ik ben niet eendimensionaal en dat voelt magisch”

In de musical Kinky Boots staat acteur Jeff Aurik op de planken als één van de zes Angels. In een gesprek met De Gaykrant praat hen uitgebreid over hun rol en gender. Jeff is namelijk genderqueer (GQ) wat een overkoepelende term is voor genderidentiteiten die niet exclusief mannelijk of vrouwelijk zijn. Dat een dergelijke identiteit los staat van iemands seksuele voorkeur weet niet iedereen, genderqueers kunnen alle mogelijke seksuele variaties hebben. “Ik voel mij non binair. Geen man, geen vrouw, zeg maar het derde geslacht.”

Tekst: Paul Hofman

Dans

Al op zeer jonge leeftijd raakt Jeff gefascineerd door dans. Als hen amper acht is begint hen met breakdance. “Maar dat verruilde ik al snel voor moderne kunst. Het bracht mij uiteindelijk in contact met andere kunstvormen. Dans bleef echter altijd mijn hoofdfocus. Dat was en is soms lastig.” zegt hen. Het klinkt misschien een beetje raar maar Jeff legt uit dat genderpersonen soms de wens hebben dat naar hen wordt verwezen met een genderneutraal voornaamwoord. Geen hij of zij dus maar hen en hun.

Geen hij of zij dus maar hen en hun

Dansen is hen op het lijf geschreven. “Je hebt natuurlijk maar zoveel uur in een dag. Als kind realiseerde ik mij niet dat een baan in de kunst een mogelijkheid was. Dat besef kwam pas later. Theater werd voor mij een ontsnapping aan de eenzaamheid. Het gaf mij een doel en het gevoel dat ik ergens bij hoorde.” Nog steeds is theater voor hen een uiting om zichzelf te zijn en zichzelf te leren kennen.

Angel

Momenteel zijn Jeff en de rest van de cast hard bezig met de laatste repetities van de musical Kinky Boots. Hen speelt één van de zes Angels. Zij zijn de dansers van Lola, de dragqueen die een bijzondere persoonlijke groei doormaakt. Evenals Charlie, de zoon van de eigenaar van een schoenen-fabriek. Beide voldoen niet aan hun vaders ideaalbeeld. Zo vinden deze twee verschillende personen acceptatie, steun en verzachting in maar ook met elkaar. Deze musical moedigt kwetsbaarheid aan.

“Theater was ontsnapping aan de eenzaamheid”

Feminity

“Wat Kinky Boots voor mij zo interessant maakt, is de veelzijdigheid. Het heeft naast een fantastisch kostuumontwerp, scenografie, dans en muziek een mooi en inspirerend verhaal.” Geen plat geproduceerde musical, benadrukt hen. “Dat al deze elementen samenkomen, is heel bijzonder. Het is echt waanzinnig dat de musical een groep laat zien die normaal gesproken niet vaak in beeld komt, buiten de stereotyperingen om. Ook word ik in een commerciële setting aangemoedigd mijn feminity te omarmen. Dat is extreem bevrijdend en dat gevoel heb ik vrijwel nooit meegemaakt.”

Binair

Kun je uitleggen wat genderqueer voor jou inhoudt? “Het betekent dat ik mij niet identificeer met het binaire systeem man/vrouw. Het is een lange zoektocht geweest. Lange tijd dacht ik dat ik gay was. Toch bleef ik mij niet thuis voelen in mijn lijf en uitingen.” De vraag of hen misschien een transgender vrouw was, speelde lang door Jeffs hoofd. “Als kind heb ik meerdere keren de wens geuit van mijn geslachtsdeel af te willen.” Jeff vervolgt: “Het was een lange, rusteloze en onzekere zoektocht. Een jaar geleden ben ik mij meer gaan verdiepen in de verschillende vormen van gender. Nadat ik bekend raakte met de term non-binair was het alsof ik voor het eerste in mijn leven, mijn volledige ik ontdekte. Delen die zich in mijn verleden hadden geopenbaard, vonden nooit verbintenis. Het voelde alsof ik uit verschillende delen bestond.

“Veel oude denkpatronen uit het verleden over mijzelf, mijn omgeving en maatschappij, moet ik ontleren”

Ik kan je niet vertellen hoe bevrijdend die ervaring is geweest, en eigenlijk nog steeds is. Het is natuurlijk ook niet zo dat ik dacht: aha dus dit ben ik, strikje erom en klaar. Elke dag probeer ik te groeien. Natuurlijk loop ik ook elke dag tegen dingen aan.” Veel oude denkpatronen uit het verleden over mijzelf, mijn omgeving en maatschappij, moet ik ontleren. Binnen mijzelf ben ik veiliger dan ik ooit was.” Hun omgeving reageerde goed. “Het is een groot voorrecht dat ik kan zeggen dat ik een groep mensen om mij heen heb waarvan hun liefde onvoorwaardelijk is. Mensen die mij en mijn ervaringen op waarde schatten.”

Power of three

“Adam Khazhmuradov, Chanel Vyent en ik leerden elkaar kennen tijdens onze studie. Dat is mijn gekozen familie. Ik ben mijn leven letterlijk aan hen verschuldigd. Pas in het begin van het tweede jaar vonden we elkaar echt. Sindsdien zijn we onafscheidelijk. Als kind en later als puber was ik altijd vrij geïsoleerd. Eenzaamheid speelde voor mij, door verschillende omstandigheden altijd een grote factor. Zij zagen mij op het moment dat ik mijzelf nog niet kon zien. Wij zagen elkaar op momenten dat niemand anders ons zag. The Power of Three betekent voor mij onvoorwaardelijke en onsterfelijke liefde. Ik zou letterlijk een kogel voor hen opvangen.

Eendimensionaal

“Rond de tijd dat ik mijn partner leerde kennen, was ik ook bezig met het concreet maken en uitspreken van mijn gender identiteit. Dat vond ik doodeng. Die eerste periode is überhaupt spannend en breekbaar. Om dan gesprekken te hebben als ‘kan je aan mij refereren als je partner en niet je boyfriend want ik ben geen man’, vond ik moeilijk maar ook noodzakelijk. Mijn partner heeft mij nooit het gevoel gegeven dat hij iets mist omdat ik geen man ben. Hij praat over mij met de juiste voornaamwoorden (hen/hun) en verbetert anderen als zij dit niet doen. Ik ben gewoon Jeff. Ik word niet gedegradeerd tot een eendimensionaal character. Dat voelt magisch.”

Ambities

Eerder dit jaar studeerde Jeff af aan de Academie voor Theater en Dans. Over hun ambities: “Ik wil zo goed mogelijk worden in alles wat ik doe. Spoken word, dans, zang, tekst en kleding. Het zijn stuk voor stuk dingen die mij inspireren en een doel geven. Ik wil dit nu en in de toekomst op een niveau krijgen dat ik er mijn geld mee kan verdienen. Dat ik het hoogst haalbare eruit haal voor mijzelf. Nooit wil ik op een punt komen dat ik denk iets bereikt te hebben zonder er minder hard voor te heb-ben gewerkt.” Mijn grootste droom? Hen hoeft geen geen seconde na te denken: “Mijn eigen show, muziek en videoclip. Om de complete vrijheid te hebben mijzelf neer te zetten op de manier die ik wil. Gewoon, al mijn passies te combineren.”


Een Nederlandse studie uit 2014 heeft ruim 8000 mensen tussen de 15 en 70 jaar oud gevraagd of zij zich volledig met het geboortegeslacht, gedeeltelijk met het geboortegeslacht en gedeeltelijk met het andere geslacht, of volledig met het andere geslacht identificeerden. De uitkomsten van deze studie waren dat 4.6 % van de biologische mannen en 3.2 % van de biologische vrouwen zich niet exclusief mannelijk of vrouwelijk voelden. 1.1 % van de biologische mannen en 0.8 % van de biologische vrouwen beschouwden zich als meer van het andere dan van hun eigen geslacht.


Van de producent De Graaf & Cornelissen mag De Gaykrant 2 x 2 kaarten verloten voor de voorstelling. Kans maken? Stuur een mailtje naar info@degaykrant.nl

Speeldata: van 26 oktober 2019 tot en met 19 april 2020 op tournee door heel Nederland.
Meer informatie www.degraafencornelissen.nl

 

“het is niet zoiets van: strikje erom en klaar”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.