NS-conducteur: “Ik help geen homo’s”

Dat diversiteit binnen de Nederlandse Spoorwegen nog niet tot iedere werknemer is doorgedrongen, blijkt uit een incident dat vrijdagochtend op station Diemen-Zuid plaatsvond. Daar gebeurde iets dat de Nederlandse Spoorwegen ongetwijfeld in grote verlegenheid brengt: “Ik help geen homo’s.”

Tekst: Paul Hofman

Die ochtend stapt een jonge homoseksuele reiziger op het station Amsterdam-Zuid in met als bestemming Diemen. Als de trein minuten in Diemen-Zuid arriveert, beseft de jongen dat hij hier eigenlijk niet moet zijn. Diemen namelijk is zijn eindbestemming. Hij meldt zijn vergissing bij de conducteur en vraagt diens hulp. De man reageert direct en zegt letterlijk: “Ik help geen homo’s. Je had je reis gewoon beter moeten plannen.” Een seconde later sluiten de treindeuren achter de conducteur, de reiziger verbouwereerd achterlatend.

“Ik help geen homo’s. Je had je reis gewoon beter moeten plannen.”

Foto

De jongen ziet nog kans een foto van de betreffende conducteur te maken en plaatst deze op Facebook. De Gaykrant spreekt met de vriend van het slachtoffer die gezien zijn achtergrond niet bekend* wil worden.

Wij hebben de NS om een reactie gevraagd. Woordvoerder Geert Koolen laat het volgende weten: “Wij duiken hier in en verzoeken het slachtoffer een officiële klacht in te dienen. We nemen de melding heel serieus”.

*De identiteit van het slachtoffer is bekend bij de redactie.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

43 thoughts on “NS-conducteur: “Ik help geen homo’s”

 1. Jacob schreef:

  Schandalig

 2. Jan Slagter schreef:

  Moet iedere homo nu zijn abonnement gaan inleveren? Dat zou wel een stunt zijn. Helaas hebben we hem nodig.

 3. Peter Rombouts schreef:

  Direct ontslaan wat mij betreft , zo onaardig en weinig empathisch dat voorspelt niets goeds ook niet alleen voor Homo’s . Verkeerde klantvriendelijke instelling

 4. M. MAHMUTOGULLARI schreef:

  Ik geloof er geen bal van het is weer om moslims in discreet te brengen .
  Er wordt nu al geschreeuwd van ontsla hem ,wat nu als een reiziger uitgescholden wordt vanwege zijn afkomst door een conducteur zou deze dan ook ontslagen moeten worden .Houdt op mensen om zielig te doen .
  Er worden dagelijks CONDUCTEURS door reizigers gediscrimineerd, uitgescholden en bespuugd dus moet NS dan ook deze mensen weren van de treinen en stations .Nee dus .
  Houdt op met zielig doen.

  1. anoniem schreef:

   maat als je voor een bedrijf werkt hoor je respectvol te zijn no matter what das zwaar kut maar iedereen die met klanten dealt mort hiermee omgaan. Iedereen die minimaal een jaar bij een supermarkt werkt is waarscijnlijk ook al meerdere keren uitgescholden en alles maar die mogen ook niks doen. Als ik als cassiere een klant ga uitschelden kan ik echt wel gedag zeggen tegen mijn baan. Vooral een gerichte opmerking als dit is gewoon onacceptabel en stop asjeblieft over dat het een moslim is dat is zon fk ouderwetse reden alleen kinders die stoer proberen te doen gebruiken dat soort discriminatie nog

   1. Ricardo Eerbeek schreef:

    pardon, maar waar staat er in het artikel iets over moslims??……

  2. PennyLeen schreef:

   Eh… Hoe weet je dat de conducteur een moslim was? De foto is geblurrd…

  3. Uyar schreef:

   Ne adamsin lan?
   Eerst schrijf je een zielig verhaal over dat reizigers ook door conducteurs uitgescholden kunnen worden vanwege hun afkomst. En dat conducteurs dagelijks gediscrimineerd worden door reizigers. En vervolgens kom je roepen dat mensen niet zielig moeten doen. Ben jij de enige die dat mag dan? Ik begrijp dat een brein die dit soort onzin typt moeite heeft met het herkennen van foute logica maar hoop dat je het zo beter begrijpt.

   Het is heel simpel. Als een conducteur een reiziger discrimineert dan moet die ook ontslagen worden. Niemand claimt dat dat enkel bij homo’s moet. En als reizigers juist de conducteurs discrimineren, uitschelden of bespugen dan hebben de conducteurs alle recht om deze te verwijderen uit de trein. Begrijp niet zo goed waarom jij denkt dat het het een of het ander is. Maar het zal wel komen door je eigen homo haat.

   Adam ol aptal herif.

  4. . schreef:

   Houd op met zielig doen? Zullen we deze zin voortaan ook gaan gebruiken als de door jouw genoemde moslims weer op hun teentjes zijn getrapt?

   En wat betreft dat ontslag? Zelfs als de huid van de conducteur is volgescholden door deze reiziger (wat ik overigens niet verwacht) staat nog niet toe zo te reageren. En ik als NS medewerker zou achter het ontslag staan. Als je de normen en waarden van je werkgever niet kan waarderen blijf je maar lekker thuis.

   (Misschien moet de conducteur niet zo zielig doen?)

   1. Joop schreef:

    Sukkel

  5. ysbrand Zevenbergen schreef:

   U bent zelf mohamedaan?

  6. H Vrijenhoek schreef:

   O u probeert het om te draaien Jaja wie is hier nu zielig

  7. j schreef:

   Hoe weet jij dat het een moslim is? Is het je vriendje soms?

  8. De Jood schreef:

   Jij doet zielig: het is weer om moslims in discreet te brengen.
   Je Nederlands is trouwens ook zielig.

   Hoeveel procent van de geweldcijfers tegen homo’s bestaat de dader(s) uit niet westerse allochtonen?
   Het staat notabene in jullie handboek om homo’s te haten. Te bestrijden. Net als Joden en ongelovigen.
   Mensen zoals jij zijn het probleem. Die niet het lef hebben het te erkennen en jullie eigen gelovigen aan te pakken.

  9. Hans schreef:

   Zeker jou familie

  10. Tja... schreef:

   Wat een super dom!!! antwoord van deze m… als dit een Marokkaanse Conducteur is dan moet dit toch gezegd worden… is ook bij mijn Opsporing Verzocht… een klein bruggetje maar… vindt ik ,

  11. RJV schreef:

   Ah je bevestigd dus de vermoedens dat het een moslim comducteur was. Vertel meer!

  12. Nico van Dijk schreef:

   Voorlopig heb ik het verhaal nog maar van een kant gehoord. Als het waar is, dan kan dat natuurlijk absoluut niet door de beugel. Het zou namelijk regelrecht in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel, waarmee de Nederlandse Grondwet in artikel 1 opent. Uw bijdrage helpt niemand. Niet de reiziger die vindt dat hij onheus is bejegend en niet de conducteur die, indien hij inderdaad heeft gezegd wat hem wordt verweten, voor zijn baan moet vrezen. En als er inderdaad een religieuze grondslag is voor zijn handelen, zoals u veronderstelt, dan ook niet degenen die die religie aanhangen. Wie in een dienstverlenend bedrijf wil werken, behoort diensten te verlenen. Wie in Nederland verblijft, is gehouden zich aan de Nederlandse wet te houden.

  13. Anoniem schreef:

   WTF? Hoe durf jij? Wij betalen voor een service en deze meneer moet gewoon netjes geholpen worden, en niet onbeschoft gehandeld worden, jij gaat nu weer zelfom te janken over dat moslims zijn weer de dupe, altijd zelfde liedje ga je schamen, ga werkelijk er iets aan doen en spreek je medemoslim aan, ik heb zelf ook dit meegemaakt op straat met een Marokkaanse man, ik laat me in ieder geval niet langer zo behandelen door jankende Marokkanen…

 5. Michel Justask schreef:

  Ronduit schandalig!!
  Die idioot verdient ontslag op staande voet!

 6. Joost schreef:

  Wat heeft Trainbow nou bereikt?

 7. Marleen schreef:

  Stel: Man, 34 jaar, medewerker Supermarkt, valt op mannen
  Heeft iets tegen domme blonde vrouwen
  Beleid supermarkt is service gericht
  Ik: blond haar, kan de shampoo niet vinden in de supermarkt en vraag aan de betreffende medewerker waar dit staat..

  Hij snauwt mij toe dat we er recht voor staan en ik uit mijn doppen moet kijken… Dom blondje..

  Moet dan iedere homo, iedere man, iedere 34 jarige, iedere medewerker van de supermarkt, de baas van de supermarkt, alle supermarkt bazen.. zich schamen?

  Denk je?
  Wat een onzin zeg… beetje op je….. tenen getrapt?

  1. Ricardo Eerbeek schreef:

   Marleen toch! Het is wel duidelijk dat je er niets, maar dan ook niets van begrijpt! Het “lot” van een dom blondje vergelijken met discriminatie van een homo? Ja, dan moet je toch echt een (heel) dom blondje zijn. Maar uiteraard met alle respect 😉

 8. Willem schreef:

  Ok. Had hij zeker niet mogen zeggen. Hoe wist betreffende man dat je homo was?? Had hij een gaydar? Als hij dit tegen een hetero zou zeggen, hoort natuurlijk ook niet maar het zou minder opgeklopt worden. Maar slaan we niet een beetje door met dit exposen?? Gewoon klacht indienen en die conducteur krijgt op zijn kl…en. Klaar is de zaak.

 9. Danny Butter schreef:

  Ik werk zelf bij de NS en moet zeggen dat ik mij totaal niet herken in het handelen deze collega, ik schrik er erg van, dit is echt verschrikkelijk.( ik weet niet of hij het gezegd heeft want ik was er niet bij, zo ja, dan is het verschrikkelijk en te triest voor woorden)
  De NS is juist een zeer tolerante werkgever die juist staat voor gelijkheid in wat voor hoedanigheid dan ook en elke vorm van discriminatie ten strengste afkeurt!
  Als hoofdconducteur van de NS distantieer ik mij ten stelligste van collega’s die menen zich zo te moeten uiten naar wie dan ook, die een denkwijze hebben die totaal niet horen in een prachtig en tolerant land als Nederland.
  Ik weet ook zeker dat al mijn collega’s er precies zo over denken!
  Ik veroordeel hier niemand, en zal mij niet persoonlijk uiten over deze collega, nogmaals ik was er niet bij en er komt een onderzoek, en ik weet zeker dat de NS passende maatregelen zal nemen als dat nodig blijkt te zijn.
  Met dit bericht wil ik alleen aangeven waar de NS voorstaat en waar ik voor sta net als al mijn collega’s doen, rotte appels zijn er altijd in zo’n grote organisatie, maar geloof mij dat als die tegen de lamp lopen de NS daar echt tegen op zal treden.
  Wij als conducteurs staan elke dag met heel veel plezier op de trein en wij zijn de eerste die het over ons heen krijgen als er iets niet goed gaat, en dat is prima, daar zijn wij voor maar laten we wel met elkaar lief blijven, straal liefde uit dan krijg je ook liefde terug!
  Als iedereen nu eens begint met elke dag 3 willekeurige vreemde mensen een complimentje te geven, hoe simpel dan ook, dan zal de wereld er weer een stukje beter zijn.
  Wees lief voor elkaar ook al is dat niet altijd makkelijk!
  Ik hoop jullie eens op de trein te zien, dan proberen we er een feestje van te maken!

  Groetjes Danny

 10. H schreef:

  Bovenstaande persoon genaamd M. MAHMUTOGULLARI die claimt dat homo’s niet zielig moeten doen werkt blijkbaar zelf bij de NS. Zie hier zijn profiel: https://www.facebook.com/muhittin.mahmutogullari/

  Mocht iemand deze malloot meenemen in de klacht richting de NS ga gerust je gang. Lijkt mij vrij duidelijk dat iemand die dit als aanval op moslims ziet en discriminatie jegens homo’s goedpraat en claimt dat ze zielig doen niet hoort te werken bij de NS. Zou me niet verbazen als hij deze conducteur kent en in bescherming neemt.

 11. Paul schreef:

  Als oud HC, kan ik alleen maar melden dat elke zaak of gebeurtenis 2 kanten heeft, en de meeste mensen alleen maar die kant willen belichten die hunzelf of hun “groep of clubje” het beste uitkomt!?! Mede hierdoor en het gebrek aan en het respect voor mensen die anders denken, praten, doen of kleden is er veel te weinig zin, tijd en gelegenheid voor : “ Hoor en Wederhoor” en zijn de meeste vaak al zo bevooroordeeld, dat ze de andere kant van het “Gelijk” pertinent niet eens willen “Horen of Zien”, het is veel gemakkelijker om via de Huidige Media, die andere versie af te kraken, af te zeiken of extra “zwart” te maken, liefst anoniem, vandaar dat de “vriend” van het “slachtoffer” vanwege zijn functie of bekendheid ook anoniem wil blijven, maar wel, en dat kan dis ook gewoon een “onschuldige” conducteur zijn met foto en al de “wereld” in stuurt als “dader” Dit soort misselijk makende vooringenomen, daden geeft aan dat ook de “Pers” liever eerst aan de “Schandpaal” plaatst voordat er serieus onderzoek is gedaan, en zichzelf hierdoor dus ook en Juist schuldig maakt aan Discrminatie!!! Als een Persoon in Functie of in Uniform wordt, uitgescholden, vervloekt, bedreigt, bespoten, bespoten, mishandeld of anderszins wordt bejegend, “hoort” het bij de functie of het bedrijf thuis, en moet hij of zij dit niet “te persoonlijk” opvatten, wordt er dan gezegd, en houd het verder op want men moet Deëscalerend te werk gaan, heeft men een Voorbeeld Functie, en moet dus altijd en eeuwig door het “stof” gaan. Hij of zij mag er dus geen “persoonlijke” gevoelens op na houden, dan wel tot uitdrukking brengen tijdens het werk, of dragen van enerlei kleding die de Werkgever in Discrediet zouden kunnen brengen, terwijl diezelfde Werkgever dus niet op kan, mag of zou moeten komen, als hun werknemer onrecht wordt aangedaan, dit is een Totaal Verkeerde Beleidsvoering, zeker als er nu al zonder enig “onderzoek” op basis van een foto of “kranten”artikel waarin dan ook meteen om iemands “Ontslag” of erger nog, mishandeling en bedreigingen kunnen worden geuit of uitgevoerd, op iedereen met dezelfde kleding, gelaatsuitdrukking of geloofs overtuiging?!?!? Lijkt me net ff te ver gaan, juist hiermee Polariseer je de meningen en gedragingen, maar doe je aan Sensatie Beluste Teloorgang van onze Maatschappij

 12. bar schreef:

  Ik heb niet kunnen lezen waarom het slachtoffer als gay is bestempeld.
  De reactie van de NS van is wellicht een algemene en dus sowieso slecht, maar eigenlijk snap ik hier niets van……..

 13. Davy schreef:

  Schande!

 14. Gaylord schreef:

  Dat terwijl homo’s wel van een treintje houden

 15. Dentje schreef:

  Bizaar dat NS een leuk reclame heeft met lesbiennes (inc. boodschap), maar dat er werknemers zijn die niet zo openminded zijn. :/

 16. Joep Meloen schreef:

  We halen massa’s mensen binnen met een volstrekt homo-vijandige ideologie en kijken er vervolgens raar van op wanneer deze mensen ook blijken te handelen naar deze ideologie. Is dat nou ook niet een tikkeltje naïef?

  1. Say schreef:

   Waren het niet de WITTE jongens in Groningen die daar lesbische in elkaar hebben gemept???

  2. Say schreef:

   Waren het GEEN WITTE mannen die lesbische hadden geslagen in Groningen.
   E R GAAT NIKS BOVEN GRON I NGEN!!!!

 17. Steef schreef:

  Ik ben van mening dat zo n uitspraak van een conducteur niet teveel aandacht moet krijgen.. dat verdient ie niet. Ik ben zelf ook homo maar ik maak dit soort dingen nooit mee.
  Zou het mij overkomen dan zou ik die conducteur enorm op zn bek timmeren. En dan zou er voor de verandering een keer een ander soort nieuwsbericht in de krant staan” .”Conducteur door homo-reiziger in elkaar geslagen” .

 18. Machinist Ruud schreef:

  Ik geloof hier dus niets van. als NS medewerkers hebben we ons aan regels te houden ……. Ik weet van een bevriende collega dat hij ooit ook zo’n klacht heeft gekregen, maar wat wil het feit zijn, die collega is ook homo….. dus ….. Wat ik prive denk doet als ik aan het werk ben niet ter zaken, je helpt gewoon iedereen. ( en wat geaardheid van mensen betreft dat interesserd mij dus totaal niets, dit even voor de goede orde)

 19. Peter Walraven schreef:

  Deze man direct ontslaan.

 20. Michael Schreurs sr. schreef:

  Waarom werkt deze persoon nog bij de NS?

 21. maurice james schreef:

  IK GELOOF ER –HELEMAAL–NIKS VAN—-DAT HEEFT DIE HOMO ZICH VERBEELD OF HET IS GEWOON EEN VALSE NICHTENSTREEK VAN ‘M–DE SLACHTOFFER UITHANGEN EN AANDACHT ZOEKEN.

 22. Patrick Simonis schreef:

  Ik Ben zelf nicht en heb met die conducteur gisteren op een andere trein gewerkt toen deze melding bij hem binnenkwam, en ik geloof dat hij dit niet gedaan heeft, hele normale aardige collega, ik denk dat er geprobeerd wordt een slaatje uit te slaan,

 23. Steef schreef:

  Inderdaad moet het ook nog maar bewezen worden.

 24. Charlie schreef:

  Die Conducteur moeten ze per direct ontslaan hij discrimineert als conducteur heb je publieke functie dus altijd reizigers vriendelijk te woord staan en helpen

 25. Sander van Geene schreef:

  Het is schandalig, omdat de NS duidelijk in zijn beleid zegt dat diversity de normaalste zaak is.
  En hopelijk is het 1 zwaluw is, die nog geen winter maakt!

  Betekend we dat deze rare gedachten hardnekkig blijven.

  Uit ervaring weet ik dat NS dit gaat aanpakken, mijn wens is wel dat ze blijven communiceren wat het het gevolg is geworden.

  #Activeerkracht #diversity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.