Prachtige ontdekking: bronzen ‘efebe’ beeld

Op een steenworp afstand van de hoofdstedelijke Reguliersdwarsstraat bevindt zich het Spiegelkwartier. Wie van kunst en antiek houdt, kan hier diens hart ophalen. Sommige antiekzaken zijn hier sinds decennia gevestigd. De Gaykrant ontdekte een bijzondere zaak en deed een schitterende ontdekking in galerie Silkwood Antiques: een levensgroot naakt bronzen mannelijk beeld. Het blijkt een ‘efebe’ te zijn.

Tekst: Paul Hofman

Efebe

Toen kunstverzamelaar Louis van Mulken het beeld zag, viel hij er meteen voor: “Vooral die gracieuze houding sprak mij aan en compositorisch komt het perfect uit.” Jarenlang had hij het in eigendom. Enthousiast vertelt hij: “Een efebe was in de oud-Griekse polis (stad, PH) een jongen die zich onttrok aan het gezag van de vrouwen, maar nog geen haar op zijn kin had.” Achter hem staat de efebe op een groot rond voetstuk, met een doorsnede van 50 centimeter en volledig in brons gegoten. Jarenlang stond het bij hem in de antichambre. Van Mulken vervolgt: “In Athene was de efebie geïnstitutionaliseerd. Zij bracht de jonge burgers van 18 tot 20 jaar bijeen, die verplicht waren militaire dienst te lopen. Twee jaar duurde de efebie. Eerst wordt de jongeman als efebe ingeschreven. Daarna wordt vastgesteld of hij de vereiste leeftijd had, en dat zijn ouders Atheense burgers waren.

“Compositorisch komt het beeld perfect uit”

Tot man gemaakt

In de daaropvolgende periode wordt van een jongeman een burger gemaakt. Magistraten van de stad hebben tot doel de jonge mensen te begeleiden en om hen in hun voedsel en huisvesting te voorzien. De jongemannen krijgen lessen in wapengebruik, literatuur en kunst. Zo werden de efeben gevormd voor de strijd. Deze eerste etappe van de vorming eindigde met een belangrijke plechtigheid waarin de efeben plechtig het ronde schild van een strijder ontvingen en een lans van de Staat. Slechts ge-kleed in hun chlamys (soort mantel) en verder getooid met een soort kap maar verder naakt, legden zij de eed van trouw aan de stad en haar instellingen af:

“Ik zal niet mijn gewijde wapens onteren en ik zal niet mijn buur opgeven daar waar ik in rij zal zijn; ik zal verdedigen wat onbedorven en gewijd is, en zal aan mijn opvolgers niet het verminderde deel overhandigen, maar groter en sterker, handelend enig ofwel met iedereen, ik zal aan degenen gehoorzamen die, beurtelings, wijs regeren, naar de opgestelde wetten en naar deze die wijs zullen opgesteld zijn. Als iemand iets onderneemt om ze te vernietigen, zal ik het niet toelaten te doen, zelfstandig handelend of met hulp van iedereen, en ik zal de voorvaderlijke culten eren.”

“Efeben werden gevormd voor de strijd”

Staand naakt

Het imposante bronzen mannelijk beeld dat nu te koop staat, is perfect zoals het naakte lichaam van een efebe in zijn mannelijkheid en met stevige spieren er uit moet hebben gezien. Met een band om zijn hoofd doet de jongen denken aan de winnaar van een atletiekwedstrijd. Met zijn spieren en houding, is de stijl geassocieerd met de school van Praxiteles. Het beeld heeft een hoogte van 1,75 m. De vraagprijs van deze efebe – daterend uit ca. 1900 – bedraagt 19.500 euro. In een mooi huis met prachtige vestibule is dit kunstwerk echt een verrijking. Van Mulken: “Ik kan er echt moeilijk afstand van doen.”

Hedendaags

Galerie Silkwood Antiques exposeert daarnaast ook hedendaagse kunst met veelal figuratief werk van kunstenaars uit verschillende disciplines. We zijn onder de indruk van de kleurrijke en spannende kunst die deze bijzondere zaak tentoonstelt en verkoopt.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek dan Silkwood Antiques, Nieuwe Spiegelstraat 7, Amsterdam of bel met mevrouw Cnossen op 06 – 53 86 2270

Foto’s: Anita Muschner

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.