Almere heeft Europese primeur met Transgender-pad: ‘Bewoners stonden te applaudisseren’

Suzanne van de Laar is net gebeld door de New York Times, één van ’s werelds meest bekende media, maar van een ‘eer’ wilde ze niks weten. “Het zou niet nodig moeten zijn, maar helaas is het nog wel nodig”, vertelt Van de Laar over het eerste Transgender-pad van Europa dat vannacht is aangelegd in Almere en zaterdag officieel wordt geopend tijdens de allereerste Winter Pride in Almere. Het unieke zebrapad wordt zaterdag door wethouder Jerzy Soetekouw in gebruik genomen. De Winter Pride Walk vormt de afsluiting van het Pride seizoen, waarin de Regenboog-community zich zichtbaar toont en aandacht vraagt voor zaken die nog niet goed geregeld zijn. Wij spraken met Suzanne van de Laar over dit bijzondere pad en Winter Pride Almere.

Tekst: Rik Verkaik

Suzanne van de Laar, ms. Leather Pride 2019, stond vannacht zelfs schilderend en al, aan de zijde van de werklieden die het historische pad gingen aanleggen. “Ik vond dat de werklui dit niet in hun eentje konden doen, dus besloot ik om te helpen. Achteraf gezien heb ik daar geen spijt van. Ik was vannacht echt emotioneel, daar lagen meerdere factoren aan ten grondslag. Het is het eerste Transgender-pad van Europa en het is prachtig om te zien. Om drie uur ‘s nachts was het af.

Suzanne van de Laar – Ms Leather 2019 – Foto: Egwfotografie

Pizza en applaus

Pizzabezorgers kwamen pizza’s brengen omdat ze het initiatief super tof vonden. Toen de laatste stroken erop geplakt waren, werd er luid geapplaudisseerd. Waar vind je dat nog? Dit kan in Almere blijkbaar. Te gek om mee te maken.” Suzanne, die samen met Rob Boeve, Mario Pot en enkele andere vrijwilligers aan de basis staan van de Winter Pride en het vernieuwde Transgender-pad vervolgt: “Wij vonden het gewoon heel belangrijk dat er ook een Transgender-pad zou komen. Er zijn namelijk heel veel transgenders in Almere en in de rest van Nederland.

Transitie

Veel mensen hebben nog te weinig kennis van wat transgender zijn betekent. Net als dat je als homo, bi of lesbische wordt geboren, word je als transpersoon óók zo geboren. Ik heb veel vrienden die midden in hun transitie zitten. Ik maak van dichtbij mee dat sommige de stap in eerste instantie niet durven te zetten vanwege de omgeving. Transpersonen hebben ook in Nederland te maken met stigmatisering en discriminatie. Stigmatisering en discriminatie uiten zich onder meer in de sociale omgeving door verbreking van familiebanden. Er zijn extreem lange wachtlijsten voor de medische transitie, het zelfdodingscijfer onder regenboog-jongeren is hoog en er heerst een onevenredig grote werkloosheid.

“Er zijn extreem lange wachtlijsten voor medische transitie en het zelfdodingscijfer onder regenboog-jongeren is hoog”

Onvoldoende kennis

Bij zorgverleners, verzekeraars en overheden is onvoldoende kennis over transpersonen. Het Transgender-pad is een zichtbaar statement in Almere waarmee door bewustwording de discussie over transgender-beleid een positieve wending krijgt. Ook transgender personen moeten, net als iedereen, trots op zichzelf kunnen zijn. ‘Proud to be me’ is daarom dit jaar ons thema. Dat we tegelijkertijd ook een Regenboog-zebrapad in gebruik nemen onderstreept de bijzondere positie die transpersonen in onze community innemen omdat zij extra steun verdienen. Ik ben op het idee van de Winter Pride Almere gekomen omdat er in Almere eigenlijk vrij weinig werd gedaan voor de gay community. Ik was als ms. Leather Nederland bij veel Prides betrokken. Er wordt in veel Nederlandse steden een Pride georganiseerd, maar niet in Almere, terwijl dit de grootst opkomende stad is van Nederland. En belangrijker nog, er wonen heel veel LHBT+ jongeren.

Niet zichtbaar genoeg in Almere

Er zijn wel LHBT+ activiteiten maar die zijn niet zichtbaar. Maar, er gebeuren wel belangrijke dingen. Zo is er een Roze groep en een diversity-groep voor jongeren die dus nog niet helemaal uit de kast zijn maar er wel over willen praten. Die activiteiten worden hier in Almere georganiseerd. Zij kunnen een afspraak maken met Linda. Je kunt dan denken aan jongeren die een ander geloof hebben. Zij kunnen dan praten met gelijkgestemden.

Zeurkousen

Ondanks alle goede bedoelingen uitte mensen op social media hun onvrede over het Transgender-pad én de Almere Winter Pride. Zij kwamen heel boos over. Ze vinden dat het geld dat de gemeente bijdraagt aan de Almere Pride en het Transgender-pad, beter aan andere zaken besteed kan worden. “Maar ach, zo’n clubje mensen weegt niet op tegen de mooie dingen die we vannacht hebben meegemaakt met vooral positieve mensen uit Almere en de gebeurtenissen die zaterdag en richting de toekomst zullen plaatsvinden. De gemeente draagt met alle liefde bij met een mooi regenboogbudget. Zij vinden het belangrijk dat iedereen in Almere zichzelf kan zijn.”

De eerste Almere Winter Pride markeert het begin van nieuw beleid in Almere ten behoeve van de regenboog-community

Levensader van Almere

Trouwens, het pad ligt op de route naar het Floriade ziekenhuis. Heel mooi want daar gebeuren belangrijke dingen en vinden ook nog eens transgender diversiteit operaties plaats. En er zit kleur in het pad dat prachtig aansluit bij de kleur van de vloer bij binnenkomst in het Floriade ziekenhuis. Die kleur slaat voor de hartslag en eigenlijk loopt de levensader van Almere daar. Allemaal redenen waarvoor we voor het betreffende punt voor het Transgender-pad hebben gekozen”, laat een trots vertellende Suzanne van de Laar, terwijl ze lichtjes vermoeid na het harde werk haar kind van het schoolplein haalt, vooruit kijkend naar de grote Almeerse dag ter bevordering van de LHBT+ emancipatie weten.

Nieuw beleid in Almere

Deze eerste Almere Winter Pride markeert het begin van nieuw beleid in Almere ten behoeve van de Regenboog-community. Wethouder Jerzy Soetekouw: “Almere is – met veel andere gemeenten – een Regenboogstad. Met de opening van het Transgender-zebrapad wordt nog eens extra benadrukt dat de leden van de Regenboog-community in onze stad zichzelf moeten kunnen zijn in alle aspecten van het leven; op school, op het werk, bij je vereniging of in het uitgaansleven. De Regenboog-community – zowel jongeren als volwassenen – heeft te maken met scheldpartijen, pesterijen, seksueel- en fysiek geweld, bedreigingen en verstoting. Enkel omdat ze homo, lesbienne, biseksueel, transgender of een intersekse persoon zijn. Dat is, ook in onze stad, onacceptabel. In Almere mag iedereen zijn wie die wil zijn. Almere is een stad waar iedereen zich thuis mag voelen en zich overal geaccepteerd en gewaardeerd mag weten. Dat zijn we intussen vanzelfsprekend gaan vinden, ook voor de Regenboog-community.”

COC Almere

Mario Pot, naast organisator ook stadscoördinator voor Almere van het COC Amsterdam: “Met deze ontwikkelingen en de steun van de Gemeente kunnen we een volwaardig aanbod van activiteiten voor de Regenboog-community verzorgen, vooralsnog onder de vlag van COC Amsterdam maar wie weet in de toekomst als volwaardige COC afdeling Almere. Met 200.000 inwoners is er per slot genoeg te doen.”

Programma Pride Walk

Zaterdag 2 november kunnen de deelnemers zich vanaf 13:30 uur verzamelen op het Stationsplein voor het station Almere Centrum. Na een kort welkom vertrekt de Pride Walk om 14:00 uur en eindigt bij de Hospitaalweg. Het Transgender-pad en het Regenboog-pad vormen daar de oversteek tussen het Flevoziekenhuis en de Hogeschool Windersheim en zullen bij aankomst (rond 15:00 uur) officieel in gebruik worden genomen door wethouder Sociaal Domein, Diversiteit en Inclusie Jerzy Soetekouw, Micha Druiven, (secretaris TransAmsterdam en TransPride commissie Pride Amsterdam), Candy Cotton Candy (Ambassadeur voor de Transgender community) en studenten van het Arte College. Na enkele speeches wordt het programma voortgezet in de Waterzaal van het KAF (Esplanada 10) met optredens van artiesten uit de Regenboog-community.

Dit artikel verscheen ook op Vrijetijdamsterdam.nl

Foto’s: Suzanne van de Laar

Lees h

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.