Voorlopig goed nieuws voor Russische LHBT-activist

Russische LHBT-activist Kirill Khattoev kan even opgelucht ademhalen. De actievoerder die afgelopen zomer voorop liep tijdens de Pride Walk in Amsterdam, dreigt Nederland uitgezet te worden. Die beslissing is uitgesteld.

Tekst: Rik Verkaik

“De uitspraak in Kirill’s zaak is met twee weken uitgesteld, de rechtbank wil zich nog buigen over een uitgebreide brief van het UNHCR die zijn juridisch licht over deze zaak heeft laten schijnen. Hierin worden een aantal van de door de IND ingebrachte argumenten neergesabeld en punten naar voren gebracht die voor Kirill positief zijn. Wie weet”, is te lezen op de Facebook-pagina van gay activist Hans Verhoeven.

Vermoord in Rusland

Bij de rechtbank van Groningen stond dinsdag de laatste zitting op het programma die moet voorkomen dat de LHBT-activist wordt uitgewezen naar Rusland. Kirill werkte samen en was bevriend met Yelena Grigoryeva, die op 21 juli jongstleden werd vermoord in Sint Petersburg. De twee ontvingen beide doodsbedreigingen, waarop Kirill op de vlucht sloeg en Yelena achterbleef in Rusland. Dat moest de LHBT-strijder met de dood bekopen.

“Nee COA, het is niet veilig om Kirill terug te sturen!”

Doodsbedreigingen 

“In afwachting van zijn asielprocedure ontving Kirill meerdere doodsbedreigingen vanuit Rusland op zijn privé mobieltje. Hoe komen ze aan zijn nummer? Op verschillende Russische sites staan foto’s van en verhalen over hem, allemaal niet positief. De reacties bij die verhalen voorspellen niet veel goeds. In het AZC werd hij door Russische vluchtelingen bedreigd en zelfs met een mes aangevallen.

Niet veilig om terug te sturen

“Nee COA, het is niet veilig om Kirill terug te sturen! Ik wil niet straks eenzelfde in memoriam bord voor Kirill moeten maken als we eerder deden voor Yelena! We staan klaar om actie te voeren indien de uitspraak straks negatief voor Kirill uitvalt, en ik reken op jullie steun”, is lezen op de Facebook-pagina van Hans Verhoeven.

Foto credits: Pride Amsterdam / Facebook

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.