Coming Out Day discussies

Dat het afgelopen vrijdag ‘Coming Out Day’ was, zal niet veel mensen ontgaan zijn. En zoals ieder jaar is er in de weken voorafgaande hiervan de nodige discussie over de meerwaarde van deze dag. Volgens sommigen is het helemaal niet nodig om een dag als deze te vieren omdat het voor hen een vanzelfsprekendheid is dat je kunt zijn wie je bent. Met dit uitgangspunt ben ik altijd blij maar ik weet dat het voor velen niet zo vanzelfsprekendheid is, zeker niet in een maatschappij waar bijna alles hetero-normatief is ingericht.

In mijn praktijk krijg ik regelmatig ouders/voogden met vragen over hun kinderen waar ik vervolgens in mee denk, bijvoorbeeld bij vermoedens dat hun zoon of dochter valt op iemand van hetzelfde geslacht. De ouders willen dan advies hoe hier het beste mee om te gaan.

Ik vraag dan ook altijd hoe het voor de ouders voelt wanneer dat inderdaad het geval zou zijn. Bij doorvragen blijkt er soms sprake te zijn van teleurstelling. Niet eens zozeer dat bijvoorbeeld de zoon homoseksueel is maar dat men vreest voor de eventuele hobbels op de weg wanneer hun zoon uit de kast zou komen:bijvoorbeeld qua pesten en discriminatie. Ik vind het belangrijk dat ik aandacht heb voor deze gevoelens bij de ouders want deze zorgen begrijp ik ook wel.

Perspectief

Het is aan mij om tegenover deze gevoelens ook hoop en perspectief te bieden want uiteraard willen (bijna) alle ouders dat hun kind gelukkig wordt. Soms moet er wat gesleuteld worden aan de verwachtingen die ouders hebben van hun kind en daar begeleid ik hen graag bij.

Verder geef ik alle ouders het advies om van jongs af aan hun kinderen continue te vertellen dat ze met ál hun vragen, juist op het gebied van seksualiteit en intimiteit, welkom zijn en dat voor hen maar één ding belangrijk is: een gelukkige zoon/dochter gelukkig met t.z.t. een leuke partner: of dat nu een jongen of een meisje is. Verder belangrijk dat ouders een voorbeeldrol nemen. Dus als er bijvoorbeeld op tv twee meisjes in beeld zijn die kussen en je kinderen giechelen hierom: maak dit bespreekbaar, ga in gesprek en normaliseer (en ga hier zeker niet in mee). Een ander advies: belangrijk dat kinderen ook verhaaltjes (‘Hallo Teckel Tom’ en ‘Koning en Koning’) te horen krijgen waarin niet-hetero relaties een onderdeel zijn zodat ze kennis krijgen van andere relatievormen.

Ook is er in de afgelopen weken discussie geweest over genderneutraal speelgoed. Benieuwd hoe ik daar over denk? Kijk en luister dan even naar bovenstaand videofragment. Afgelopen vrijdag was ik namelijk te gast in het radioprogramma ‘Op de Koffie’ van Omroep Gelderland ter gelegenheid van ‘Coming Out Day’ om te vertellen waarom ik vind dat een dag als deze nog altijd relevant en nodig is. Het hele interview is overigens te zien en te beluisteren op mijn website onder het tabje ‘In de media‘.

Jeremy Heshof


Jeremy Heshof

Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische en relationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.