Lilian Braldt Haak | ProfieLHBT+

Lilian Braldt Haak (54) is politicus, beleidsadviseur bij de politie, docent, vader van 4 zoons en een hardwerkende dappere vrouw. Lilian is al meerdere jaren politiek actief, eerst via de VVD en nu als fractievoorzitter van de partij “Groei & Toekomst” in de gemeenteraad van Apeldoorn. Als beleidsadviseur bij de politie draagt ze bij aan een veiliger Nederland en zet zich daarbij ook in voor ‘Roze in Blauw’. Regelmatig adviseert zij mensen bij individuele vragen rondom gender en de regels van onze samenleving.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben een krachtig persoon met veel energie. Ik heb durf, ik heb lef, ik voel me sterk. Ik straal dat ook uit. Dat wil ik ook aan anderen laten zien, dat je mag staan voor wie je bent, dat je hier jezelf voor in mag zetten en dat je dan, na alle tegenslagen toch weer een stapje verder bent gekomen.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn belangrijkste voorbeeld is mijn vader. Een man geboren in een zeer groot en arm gezin, opgegroeid in de tijd van de oorlog, met weinig kansen en mogelijkheden. Iemand die daarna hard gewerkt en geleerd,  heeft om verder te komen in het leven. Uiteindelijk niet als bekende Nederlander, maar als goede vader en als bode-conciërge bij de rechtbank. Geen bobo of directeur maar wel gelukkig met zichzelf en trots op zijn werk en de dingen die hij toch kon bereiken.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mij volledig als vrouw, dat is ook mijn juridische entiteit; zelfs al was die vroeger anders. Ik vind het voor transgender personen lastig om weer een hokje te kiezen voor mijn seksualiteit. Als ik als man op vrouwen viel was ik hetero, als ik nu als vrouw op vrouwen val ben ik lesbisch, maar als ik nu wel op mannen val dan ben ik weer hetero, maar als ik vroeger op mannen viel was ik toch homoseksueel?”

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik toon mijzelf altijd als mijzelf. Ik ga geen toneel spelen om mij aan anderen anders te tonen dan ik ben. Je anders voordoen is vermoeiend en zou me onzeker maken. Als de mens die ik ben voel ik mij krachtig, krachtig genoeg om alle meningen van anderen te weerstaan. Als transgender vrouw ben ik niet bezig om te voldoen aan het beeld van een cis-vrouw. Streven naar perfecte ‘passabelheid’ is voor mij niet nodig, ik moet niet de perfecte vrouw worden, ik moet de best mogelijke Lilian zijn.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Oprechtheid, eerlijkheid en de gave om anderen hun vrijheid te gunnen.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Het meest positieve aan het niet hetero zijn is dat ik bij mijn dagelijkse dingen niet nadenk of ik jongetje of meisje ben, niet nadenk of ik op mannen of vrouwen val. Ik ben, ik doe, en ik sta voor wat ik bereikt heb.  Eigenlijk doe ik 99% van de dingen in mijn leven zonder na te denken of ik wel of niet hetero ben. Als ik timmer dan denk ik niet na over mijn geslacht of geaardheid. Als ik Zumba les geef, concentreer ik me op mijn taak. Ik voel me vrij door niet aan een stereotype te hoeven voldoen.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De enorme behoefte van mensen om je in het juiste hokje te plaatsen, welke letter ben je in de  LHBTIQQAP+ letterreeks? En ben je nu transgender, transseksueel, trans+? Ben je pre-op, post-opp of wel of niet aan de hormonen. Uitsluiting, ook binnen de LHBT gemeenschap, zie ik als probleem. Radicaal feministische lesbiennes die vinden dat transvrouwen er niet bij horen (Drop the ‘T’); sportscholen waar alleen vrouwen worden toegelaten behalve als het transvrouwen zijn; transgender groepen waarbij je minimaal pre-opp en aan de hormonen moet zijn om erbij te mogen horen. Nee! Ik ben de mens die ik ben. Mijn motto is: “Ik heb mijn eigen unieke hokje, ik heb geen behoefte mij in een van jouw hokjes te laten duwen.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Stop met praten over LHBT rechten, vrouwenrechten, transrechten etc. We hebben MENSENRECHTEN. En die behoren te gelden voor iedereen. Als iemand niet dezelfde rechten heeft door zijn LHBT zijn dan is er echt iets anders mis. Door LHBT rechten te spreken, lijkt het net alsof dat een aparte groep is waar we aparte regels voor moeten hebben. Iedereen heeft dezelfde rechten, en als iemand in verband met zijn seksuele voorkeur, geslacht of identiteit niet deze rechten heeft, dan is zijn dat geen LHBT rechten, dan zijn het de grondrechten die iedereen behoort te hebben en deze persoon worden onthouden. Alle rechten gelden voor iedereen, niet volgend jaar, maar nu.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik word graag herinnerd als goede vader, lieve oma en een hardwerkend dapper mens.

10) Wat is je motto?

Gewoon doen, heb geen angst, wees sterk, toon je kracht.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.