LHBTIQA-wat?

Eens in de zoveel tijd komt er discussie los over de letters in de “lettersoep” LHBTIQA*. De letters staan voor Lesbiënnes, Homo’s, Biseksuelen, Transgenders, mensen met een Intersekse conditie, Queers en A-seksuelen. Het sterretje staat voor: en anderen.

Ik merk, dat als ik het op LHBTIQA*-forums over LHBTIQA* heb, dat er mensen zijn die al die letters maar lastig vinden. Zij zouden liever zien dat ik het over LHBT+ heb. Ze zijn bang, dat “de buitenwereld” “ons” niet meer snapt als we het over LHBTIQA* hebben: LHBT+ is al moeilijk genoeg. En iedereen die niet onder LHBT valt, die is toch onderdeel van de plus?

Actiepunten

Als ik met dit soort mensen in discussie ga, dan valt me vaak op hoe weinig ze weten over de groepen die “onder de plus zitten”. Toen ik vroeg om één actiepunt te noemen vanuit mensen met een intersekse conditie of één actiepunt vanuit A-seksuelen, bleef het stil. Schijnbaar wist niemand dat mensen met een intersekse conditie heel graag zouden zien dat pasgeboren kinderen met een intersekse conditie niet meer geopereerd worden als daar geen lichamelijke reden voor is. Deze kinderen worden onvruchtbaar van zo’n operatie, zullen zelf dus later nooit kinderen kunnen krijgen. Dat doet pijn. Heel veel pijn.

“Mij valt vaak op hoe weinig mensen weten over de groepen die ‘onder de plus zitten'”

A-seksuelen zouden heel graag zien dat er minder aandacht voor seksualiteit komt. Het lijkt er haast wel op dat je geen avond TV kunt bekijken zonder dat je een programma ziet waarin (meestal: heteroseksuele) seksualiteit een rol speelt. Dat is ergerlijk. Nog ergerlijker is het, om in vragenlijsten over seksualiteitsbeleving niet in te kunnen vullen dat je geen seksualiteit wilt. Schijnbaar is seksualiteit zo onderdeel van ons heteroseksuele leven, zo onderdeel van LHBT+ leven, dat het niet invoelbaar is dat sommige mensen dit helemaal niet zo ervaren…

En dat is dus de reden om de letters -wel- te willen benoemen. Want alleen door al die afzonderlijke groepen te benoemen, ontstaat meer kennis en begrip over wat er achter die letters zit.

Sterretje

Iemand vroeg me waarom ik een sterretje, en geen plus, hanteer. De reden daarvoor is dat ik al wat langer meeloop in de transgender gemeenschap. Ik ben nog uit de tijd dat mensen dachten dat er drie hoofdgroepen waren: Travestie, Transgenderisme en Transseksualiteit. Dat werd altijd afgekort met T*. Die termen gebruiken we, gelukkig, niet meer. Het sterretje gebruik ik nog wel. Een sterretje neemt ruimte in, meer dan een plus. Wij mogen ook ruimte innemen. Ook als de buitenwereld nog onvoldoende van al die letters snapt. Onze taak is, om wat er achter die letters zit uit te leggen. Ik werk daar graag aan mee!


Frederique

Frederique

PS: Hier vind je het recept van echte lettersoep: ah.nl 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “LHBTIQA-wat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.