Rondje door het roze dierenrijk in Artis

Onlangs liep ik aan de hand van twee Artis medewerkers mee tijdens de speciale rondleiding over homoseksualiteit in het dierenrijk. De LHBT+-rondleidingen werden destijds gegeven in het kader van Pride Amsterdam. Omdat het vandaag dierendag is, de rondleiding nog het hele jaar te boeken is en omdat ik dit oprecht kan aanbevelen, neem ik jullie graag mee terug naar die keer in augustus.  Tijdens de door zonnestralen vergezelde midweekse dag, werd ik opgehaald aan het begin van de Artis toegangspoort. Vanaf daar begon de bijzondere tocht door het roze dierenrijk in Amsterdam.

Tekst: Rik Verkaik

Geslachtsverandering

Een wandeling op zoek naar het verhaal achter homoseksualiteit in het dierenrijk, waarvan we je middels dit artikel, maar enkele tipjes van de sluier zullen geven. Want, het leukste is om zelf bijgepraat te worden, terwijl je naar aapjes, olifanten, vissen, roze flamingo’s en andere dieren aan het koekeloeren bent. Even valt het stil, terwijl we met zijn drieën voor een rif aquarium staan. Stil vanwege enkele feitjes die zojuist verteld zijn door de Artis-bioloog. “Als er in een éénslachtige omgeving meerdere vrouwtjes (of mannen) vissen leven, dan verandert er één van geslacht. Het zou dus zo kunnen zijn dat er het ene moment vier vrouwtjes zijn, terwijl het viertal het volgende moment met drie vrouwtjes en een mannetje bij elkaar zijn.

Als een individu verandert van man naar vrouw, noemen ze dit proterandrie. Als het verandert van vrouw naar man, noemen we ze dit protogynie”, vertelt de Artis-bioloog terwijl hij met zijn vinger richting het aquarium wijst. ‘Is dit echt waar. Je neemt me toch niet in de maling, is mijn eerste reactie’, waarna er volmondig wordt bevestigd dat dit toch echt de waarheid is.

Omdat vrouwtjes olifanten nogal kieskeurig zijn, blijven mannetjes olifanten soms alleen over.

Maar niet voor lang…

Wetenswaardigheden

Even voor dit moment was ik al verrijkt met leuke wetenswaardigheden over sociale aapjes, flamboyant ogende roze flamingo’s én niet op de laatste plaats de grote familie aan Artis pinguïns. Het luisteren wordt een nog mooiere belevenis omdat je op hetzelfde moment naar de dieren aan het kijken bent. Terwijl we bij de giraffen staan word ik ook daar weer bijgepraat over weetjes, waarvan ik voorafgaand aan de rondleiding nog niks wist. De olifantenverhalen zijn ook leuk. Omdat de vrouwtjes olifanten nogal kieskeurig zijn, blijven de mannetjes olifanten soms alleen over. Maar, niet voor lange tijd want de mannetjes olifanten zoeken dan liefde en steun bij elkaar, ook  in seksueel opzicht. Eenzaamheid is trouwens niet de enige reden van seksuele interactie tussen olifanten van hetzelfde geslacht.

Enfin, een mooie route door een vrolijk park met dito dieren en boeiende verhalen over homoseksualiteit in het dierenrijk. Ik kan het iedereen aanbevelen.

www.artis.nl

Dit artikel verscheen ook op vrijetijdamsterdam.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.