Herr Zimmerman: “Als de gayscene op je feestjes afkomt, dan ben je hip”

Door de jaren heen is het partyconcept Herr Zimmerman uitgegroeid tot een icoon binnen de techno- en gayscene. De optredens van Fraulein Z en TanzMan zijn inmiddels legendarisch binnen het nachtleven van Rotterdam en ver daarbuiten. Dit jaar staan ze opnieuw garant voor een van de spektakelstukken van de Rotterdam Pride.

Tekst: Kenneth Steffers

Voor het tweede jaar op rij draaien jullie op Cocktail Fest, een van de hoogtepunten tijdens de Rotterdam Pride.

Fraulein Z: ¨Ik draai al een aantal jaren op feestjes rondom de Rotterdam Pride. Vorig jaar hebben Mario (TanzMan – KS) en ik voor het eerst onder de vlag van Herr Zimmerman op Cocktail Fest een eigen zaal toegewezen gekregen om daar een mooi programma neer te zetten. We kijken er naar uit om dat dit jaar nog eens te overtreffen!¨

Hoe komt het dat de feestjes van Herr Zimmerman -met veelal snoeiharde techno- zo populair zijn onder het LHBT+ uitgaanspubliek?

TanzMan: ¨Ik denk omdat Herr Zimmerman synoniem staat voor vrijheid van artistieke expressie. We hebben al vanaf begin af aan een instroom vanuit de gayscene gehad en dat is altijd zo gebleven. Het geeft toch weer een andere energie aan een clubnacht. Vroeger zei men al: ´Als de gayscene op je feestjes afkomt, dan ben je hip.´¨

Fraulein Z: ¨Soms zeggen mensen op een feestje tegen mij: ´Er zijn wel een hoop gays hier!´ Niet zo gek, want het zijn en blijven toch de trendsetters, haha.¨

TanzMan: ¨Dat zijn dan vast de nieuwkomers die zulke vragen stellen. Maar het is juist goed dat verschillende soorten mensen met elkaar een feestje bouwen. Ik merk dat onze gasten altijd snel aan elkaar gewend raken. Als een nieuwkomer een tweede keer naar een feestje van ons komt, dan weten ze wat ze qua publiek en sfeer kunnen verwachten.¨

Zo zou het eigenlijk altijd moeten zijn tijdens het uitgaan: een ´harmonieuze remix´ van culturele diversiteit en verschillende geaardheden.

TanzMan: ¨Precies. Om onze feesten hangt echt een bepaalde aura heen waarbij iedereen meteen zal ervaren dat ze welkom zijn. Wij proberen het gevoel van saamhorigheid ook echt kracht bij te zetten. Niet alleen muzikaal, maar ook op artistiek vlak pakken wij altijd groot uit.¨

Als ik de bronnen mag geloven waren jullie vorig jaar een van de artistieke smaakmakers op Cocktail Fest…

TanzMan: ¨Ja! We hadden toen echt een gigantische Dr. Bibber op het podium geïnstalleerd, maar dan in een speciale Pride-edition. Dr. Bibber ken je vast nog wel van dat spelletje van vroeger, toch?¨

Fraulein Z: ¨Dat was ongelofelijk grappig, want wanneer je dan met je gereedschap op de verkeerde plek zat te wroeten, dan bibberde onze dokter met een gigantische erectie zijn bed uit. We vonden dat zelf wel een leuke knipoog naar de LHBT+ gemeenschap. Gelukkig werd er ook heel enthousiast op gereageerd vanuit de zaal.¨

Wat kunnen we dit jaar verwachten van jullie showcase op Cocktail Fest?

TanzMan: ¨Geloof ons maar dat we ook dit jaar weer iets spannends in petto hebben voor het publiek. We zullen ze zeker niet teleurstellen. Dit jaar nodigen we al onze bezoekers namelijk uit op onze overdekte Camping Herr Zimmerman in de Maassilo – welke nu al is genomineerd als meest LHBT+ vriendelijke camping van het jaar.¨

Fraulein Z: ¨Natuurlijk vergeten we ook het roze randje niet hoor. Zo beginnen we onze showcase met een set van Princess K, ook wel bekend van de Rotterdamse gay-minded technofeestjes House Of Boys. En we hebben ook club- en deep- en techhouse DJ Rez-A op ons podium geprogrammeerd. Hij kan als geen ander de uitbundige sfeer van de Pride naar zijn draaitafel vertalen.¨

¨Onze eigen Foxy La Rue ook van de partij. Zij en haar act zijn in feite geboren bij ons op de dansvloer”

TanzMan: ¨Uiteraard is onze ´huisdrag´ Foxy La Rue ook van de partij op Cocktail Fest. Foxy La Rue en haar act is in feite geboren op de dansvloer bij Herr Zimmerman. Dat is toch wel iets waar ik dan weer heel erg trots op ben. Zij is voor ons de kers op de (gay)taart.¨

Dit jaar is er opnieuw miscommunicatie ontstaan tussen de organisatie van de Rotterdam Pride en een aantal Rotterdamse ondernemers. Waar bijt zich dat steeds op stuk?

TanzMan: ¨De organisatie van de Rotterdam Pride zal sterker worden wanneer ze meer vanuit hun paraplufunctie alle Pride-events de aandacht geven die ze verdienen. Vooral qua communicatie in het algemeen is dat nu wel een dingetje dat ik een beetje mis. Het is een prachtige diverse week voor heel LHBT+ Rotterdam en omstreken. Laten we de krachten juist meer bundelen!¨

Fraulein Z: ¨Ik denk dat vooral de communicatie vanuit de Rotterdam Pride via de social media en dus richting de doelgroep, zeg maar het publiek, veel beter zou kunnen. We moeten elkaar ook gewoon een beetje helpen.¨

Even los van de Rotterdam Pride, maar hoe is het momenteel eigenlijk gesteld met het Rotterdamse nachtleven?

TanzMan: ¨Dat is ook een bijzonder fenomeen. Eigenlijk is de stad terechtgekomen in een soort van spagaat. Aan de ene kant zie je dat Rotterdam in razend tempo groeit, maar aan de andere kant wordt die groei nauwelijks gefaciliteerd. Zeker de nachtvlinders zijn daar nu het dupe van.¨

¨Burgemeester Aboutaleb zou de festiviteiten rond Rotterdam Pride  nog meer moeten omarmen”

Als jullie een boodschap aan burgemeester Aboutaleb konden geven, wat zou je dan tegen hem zeggen?

Fraulein Z: ¨Ik denk bijvoorbeeld met festiviteiten rondom een Pride dat de burgemeester dat nog meer zou moeten omarmen. Dan heb ik het dus over de grotere evenementen die ook weer -net zoals vroeger- bezoekers van buiten Rotterdam trekken. We weten namelijk allemaal hoe het destijds met de Dance Parade is afgelopen…¨

TanzMan: ¨Daarom zijn we er ook nog niet. Een Rotterdam Pride is een typische happening dat juist een extra smaak aan de stad kan toevoegen. Dat geldt natuurlijk ook voor een Eurovision Songfestival, evenals wanneer je constateert wat een Amsterdam Dance Event wel niet betekend voor die stad. Het zijn van die iconische dingen die zeker niet moeten worden onderschat door mensen die er alleen van bovenaf op neerkijken.¨

Cocktail Fest vindt op zaterdag 28 september plaats in de Maassilo in Rotterdam. Meer informatie over de andere zalen, artiesten en shows op Cocktail Fest kun je hier vinden.

Hoofdfoto: TanzMan, Herr Zimmerman (de ´Techno Spacer Katze´) en Fraulein Z. poseren voor de Gaykrant. Foto: Kenneth Steffers

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Herr Zimmerman: “Als de gayscene op je feestjes afkomt, dan ben je hip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.