Ik houd van dit land

Koning Willem Alexander en minister Kaag, door u beiden kan ik nog steeds zeggen: “Ik houd van dit land”. Mijn dank daarvoor!

De afgelopen week was nou niet echt een fijne week voor de LHBTI+ gemeenschap: lesmateriaal voor islamitische scholen met als strekking dat homoseksualiteit niet deugt, een lesbische vrouw die mishandeld werd op een Rotterdams terras en een akelig filmpje van een voetbalvader die een (zijn?) jong kind aanspoort “homo’s!” te roepen wanneer de tegenpartij de spelersbus uitstapt.

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel, sterker nog, onze Koning en onze minister voor Buitenlandse Handel spraken zich deze week in New York fantastisch uit over de LHBTI+ gemeenschap. Koning Willem-Alexander vroeg tijdens zijn toespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aandacht voor de rechten van seksuele minderheden. “Het Koninkrijk der Nederlanden is blij dat op steeds meer plaatsen in de wereld de gelijke rechten van homo’s, lesbiennes, transgenders en andere minderheidsgroepen worden benoemd in de wet. We hopen dat die ontwikkeling doorzet, maar uiteindelijk is het de praktijk die telt.”

Minister Kaag voor Buitenlandse Handel heeft tijdens diezelfde Algemene Vergadering van de VN een lans gebroken voor het wereldwijde behoud van seksuele rechten en gezondheidszorg voor vrouwen. Daaronder valt ook het recht op abortus. Aanleiding was een verklaring van de Verenigde Staten en 12 andere landen om het recht op seksuele voorlichting of abortus te beperken. “De VS en een aantal andere landen, waaronder Polen en Hongarije, hebben zich uitgesproken tegen seksuele rechten en seksuele gezondheidszorg voor vrouwen en meisjes, op een manier die heel conservatief is”, zegt Kaag. “Wij hebben als Nederland meteen ingezet op een antwoord daarop, om ons uit te spreken vóór dat recht. Dat is een fundamenteel recht, daar wordt niet meer over onderhandeld.”

De Verenigde Staten willen ook dat bepaalde woorden uit VN-teksten en -documenten worden geschrapt. Bijvoorbeeld door het niet meer te hebben over ‘rechten op seksuele gezondheid’, maar ‘gezondheid voor jonge mensen’. Dat is voor Kaag te vaag, want het is volgens haar dan onduidelijk of abortus daar nog onder valt. “In tijden van zorg over mensenrechten merk je vaak dat vrouwen en meisjesrechten fungeren als een kanarie in de kolenmijn”, zegt Kaag. Als het daar niet goed mee gaat, volgen andere rechten ook, voegt ze eraan toe. “Toegang tot seksuele gezondheidszorg en voorzieningen zijn ook heel belangrijk voor kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder de lhbti-gemeenschap. Die zal dan ook snel uitgesloten raken. Al die dingen zijn voor ons eigenlijk niet meer voor te stellen in Nederland, maar we zetten ons ervoor in dat dit wereldwijd blijft bestaan. Dus het is een stem voor.”

Jeremy Heshof


Jeremy Heshof

Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische enrelationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.