Vrienden van de Variété Dave en David hebben hun droom waargemaakt

Tijdens Rotterdam Pride kunnen bezoekers niet om het duo Dave en David heen. De twee kunstenaars, waarvan de één is geboren Rotterdam is en de ander in Nijmegen, vormen al jaren zakelijk en privé een onverbrekelijk variétéstel. Met hun acrobatiek, goocheltrucs, cabaret, zang en muziek en bovenal charme vormen ze met ‘Variété Rosé’ een hoogtepunt in de programmering van Rotterdam Pride. “We zijn bereid alles te geven.”

Tekst: Paul Hofman

Vlakbij de iconische Erasmusbrug spreekt De Gaykrant met de markante mannen in een klein bruin café. Ze zijn net terug van een serie optredens in Duitsland. Rotterdam is letterlijk en figuurlijk hun thuishaven. Hun agenda met optredens is de laatste jaren bomvol.

Jongleren 

Dave heeft nooit ergens anders gewoond dan in de havenstad. “Na de middelbare school ging ik een opleiding volgen aan de School van Journalistiek. Na zijn afstuderen belandde hij bij een lokaal radio- en tv-station en bij de programma’s ‘Ik vertrek’ en  RTL Boulevard.” Dat hij het vervolgens het variété in rolde, is toeval, zegt hij lachend. Zijn partner David gaat op jonge leeftijd jongleren. Al snel wordt zijn talent ontdekt en wordt hij aangenomen op het Codarts Circus Arts waar hij later afstudeert. Vliegensvlug maakt David carrière en is de bijzondere jongleur niet weg te branden van internationale podia. Zo trad hij onlangs solo op met een groot symfonieorkest in Zurich. “Eén van de hoogtepunten was wel het ‘Le Plus Grand Cabaret du Monde’ “, zegt hij trots. Ook noemt hij de reis naar Israël waar hij samen met het Scapino Ballet optreedt. “Ik heb een voorliefde voor circus, cabaret en variété.”

“Ik liep al jonglerend om hem heen

en de vonk sloeg over”

Vonk

Over hoe de twee elkaar ontmoetten, vertelt hij: “Zes jaar geleden organiseerde ik samen met Christian en Bianca Farla de eerste illusie en variété show in Nederland.” In die show zat ook David. Deze vervolgt: “Ik deed in die show mijn eigen solo act maar ook een klein intermezzo met Dave. Toen hij Liza Minelli’s nummer ‘Maybe This Time’ zong, liep ik al jonglerend om hem heen.” Een klein theatraal moment met grote gevolgen, merken ze beiden gelijktijdig op. De spreekwoordelijke vonk sloeg over op dat moment.

David Severins

Ringen

Dave en David treden niet altijd samen op. “We hebben allebei ook een solo-carrière. Daar hebben we los van elkaar hard voor gewerkt. We krijgen wel eens de vraag of we van ons werk rond kunnen komen. Dan antwoorden we altijd bevestigend. Zolang je maar weet wat je wilt. Het betekent dat je bereid bent alles te geven. Het kan inhouden dat je iets anders moet opofferen zoals financiële zekerheid. Maar ook vrije weekeinden, feesten en verjaardagen.” Daar staat echter veel tegenover. Dave: “Als ik vrij ben op een avond als David moet werken, dan ben ik zijn chauffeur. En als hij dan zeven ringen aan het gooien is, maak ik het boodschappenlijst in de kleedkamer. Tja, we zijn een echt variétéstel.”

“Als ik vrij ben op een avond als David moet werken, dan ben ik zijn chauffeur”

Lisa Chudalla

Charlie Chaplin

Dan valt David in: “Soms boeken ze ons weleens tegelijk. Mij als jongleur en Dave als host en zanger in dezelfde show. Dat is ook het leuke ervan. Verschillende disciplines komen voor korte tijd bij elkaar om in een show op te treden. Wat maakt hen eigenlijk zo uniek? Ze hoeven niet lang na te denken en antwoorden gelijktijdig: “In alles zien we mogelijkheden. Klagen dat er te weinig variété in Nederland heeft geen zin, je kunt ook zelf iets bedenken en het gaan doen.” David: “Je ziet dat heel mooi terug in Rotterdam met het project Wintervariété van ons. Tot 1938 kende Rotterdam twee vaste variététheaters waar de groten der aarde optraden. Wist je dat Charlie Chaplin en de Dikke en de Dunne hier ook waren? Na vijf jaar hard werken hebben we onze spaarpot omgedraaid, een klassieke spiegeltent gehuurd en zeven dagen twee shows per dag gegeven.” Dave glundert: “Daarmee was het variété weer terug in de stad. Het eerste jaar moesten we uitleggen wat het was. Maar vorig jaar waren van de elf voorstellingen er al negen uitverkocht.”

Draghost 

Ze benadrukken dat hun visie ook wordt vertaald in hun solo carrières. Zo is Dave de laatste tijd heel actief als draghost in het buitenland. David is on the road met zijn solovoorstelling. Rotterdam heeft een apart plaatsje in hun harten. Na zijn studie is David er blijven wonen. Dit is echt een stad waar je geprikkeld wordt creatief te zijn.” zegt David zonder aarzeling. Dave vervolgt: “ Als jouw idee aanslaat en het je dan ook nog lukt, is iedereen trots op je.” Realistisch: “En als het mis-lukt, krijg je een schouderklop en zeggen de mensen: je hebt je werk gedaan. Volgende keer beter.”

All inclusive

Voor hen is het aftellen begonnen. Over een aantal dagen gaat Rotterdam Pride van start. “Mooi dat het zo breed is en eigenlijk voor iedereen is. Echt all-inclusive hier. Ons Variété Rose is een ode aan diversiteit. Het wordt een parade van paradijsvogels. Artiesten laten echt zien we ze zijn, zonder dat een regisseur of producent ze belemmert. Heel open en eerlijk dus.” Ze kunnen haast niet wachten op de opening. David: “Als je een droom hebt, maak je hem waar in Rotterdam.” En dat is beiden gelukt.

Kijk voor meer info op hun Facebook-pagina
Kaarten voor de voorstelling bestel je hier

Rotterdam Pride start op 22 september en zal acht dagen duren. Meer dan 130 evenementen staan geprogrammeerd. Op www.rotterdam-pride.com kun je alles hierover lezen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.