Lichtpuntje

Sinds 2013 is in Rusland een controversiële wet van kracht die “propaganda van niet-traditionele relaties” onder minderjarigen strafbaar stelt. In de praktijk betekent dit, dat het praten over homoseksualiteit waar jongeren bij zijn, of het dragen van uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de LHBTI+ gemeenschap (zoals de regenboogvlag) strafbaar is. De wet zorgt er voor dat boetes opgelegd worden aan iedereen die informatie verstrekt over homoseksualiteit aan jongeren onder de 18 jaar. Personen die deze wet overtreden kunnen een boete van ongeveer 90 euro krijgen en voor bedrijven kan dit oplopen tot 20.000 euro.

Een wet met als doel om homoseksualiteit onbespreekbaar te maken. Hoe verdrietig en eenzaam moet het zijn om als jonge LHBTI+ op te groeien en nergens je verhaal kwijt te kunnen of informatie op te kunnen zoeken.
Ik kan me nog goed het gesprek herinneren dat ik vorig jaar had met een homoseksuele Russische jongen die in Nederland asiel aanvroeg. Ik had een voorlichting ‘Seksuele Gezondheid/Diversiteit’ gegeven aan een groep LHBTI jongeren in een asielzoekerscentrum. Na afloop van elke presentatie/voorlichting die ik geef blijf ik altijd even “rondhangen” in de zaal omdat aanwezigen vaak naar mij toe komen met persoonlijke vragen. Zo ook deze Russische jongen.

Chloorhexidine

In het Engels bedankte hij mij. Het was voor hem de eerste keer dat hij in het openbaar iemand, nota bene een man, positief hoorde praten over “zijn” homoseksualiteit. Dat had hem erg geraakt. Ook wilde hij weten of iets klopte wat in Rusland werd beweerd. Hij liet een afbeelding op zijn mobiel zien: een soort tube met Russische teksten, waarin ik iets herkende van chloorhexidine (=een ontsmettingsmiddel). Hij vertelde dat op illegale Russische LHBTI+ internetfora wordt beweerd dat je dit op je penis/in je anus moet smeren na condoomloze anale seks zodat je geen hiv oploopt. Ik bedankte hem voor zijn goede vraag maar dat het helaas niet waar is. Ik vroeg hem of hij op die plekken “in brand staat” na het smeren: “Oh ja heel erg meneer!” We hadden hier een leuk en openhartig gesprek over waaruit ik opmaakte dat zijn kennis over seks en de -eventuele- risico’s hiervan nihil waren.

Jon Kortajarena

Hij hoopte dat zijn asielaanvraag zou worden toegekend omdat hij nooit meer terug wilde naar Rusland. Hij vertelde dat homoseksualiteit in zijn woonplaats in Rusland nergens zichtbaar was: niet op tv, niet in tijdschriften, niet in de media. Deze week zag ik op Facebook dat openlijk biseksueel acteur/fotomodel Jon Kortajarena nu de cover siert van GQ Rusland. GQ (Gentlemen’s Quarterly) is een magazine dat zich richt op heteroseksuele mannen met artikelen over muziek, vrouwen, film en nieuws. Ik hoop dat mijn Russische asielzoeker ondertussen zijn verblijfsvergunning heeft gekregen in Nederland. Maar mocht hij toch terug in Rusland zijn, dan hoop ik dat hij deze cover als een klein lichtpuntje in zijn leven zal zien.

Jeremy Heshof


Jeremy Heshof

Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische enrelationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.