Jorge Garcia Ballesteros: “Volstrekt gelukkig in de Reguliersdwarsstraat”

In de Reguliersdwarsstraat is hij in tien jaar tijd een bekend gezicht geworden. De in Colombia geboren Jorge Iván Garcia Ballesteros (48) heeft hier sinds 2009 een eigen kapperszaak midden in het hart van de gay area met de toepasselijke naam El Encanto. Het betekent zoveel als charme. En dat straalt de ondernemer ook uit. De Gaykrant heeft een openhartig gesprek met deze bijna altijd vrolijke man. “Ik ben hier volstrekt gelukkig.”

Tekst: Paul Hofman

Praatstoel

Die vrijdagmiddag is het lekker druk in zijn zaak die op de hoek zit tegenover het beroemde Downtown lunchcafé. Zijn kappersstoel is vandaag zijn praatstoel. Vertelt: “Ik ben geboren in het Zuid-Amerikaanse Colombia in de stad Pereira. Dat ligt in een prachtig gebied met koffieplantages tussen de bekende miljoenensteden Cali, Medellin en hoofdstad Bogota. De regio vervult een brugfunctie tussen die steden. Ik had er een heerlijke jeugd met mijn broers en zussen.” Hij valt even stil als hij vertelt dat zijn oudste broer werd vermist en nooit is teruggevonden. Een andere broer overleed. Jorge is de jongste in het gezin. “Ik speelde veel buiten. Ik ben maar zeven jaar naar school gegaan.” Hij is een echte buitenjongen die een heerlijke jeugd heeft. Zijn moeder is hoofd van de school en het gezin woont naast de lagere school. Zijn ogen glinsteren.

Jorge voor zijn salon El Encanto

“Op mijn zevende wist ik al dat ik homo was”

Gouden handjes

Jorge is handig en heeft een gouden handjes. Meubelmaken, schilderen, hout bewerken, stofferen, hij draait er zijn hand niet voor om. Hij is amper zeven als hij merkt dat hij ‘anders’ is. “Ik kan het niet anders herinneren.” Hij vertelt het zijn moeder die hem adviseert het voor zich te houden. “Mijn moeder had, denk ik, altijd wel iets aangevoeld.” Niet verwonderlijk in de Zuid-Amerikaanse macho-cultuur, zegt hij. Met haar steun ontwikkelt hij zijn creatieve talent. Op zijn veertiende heeft hij zijn eerste seksuele ervaring met een jongen. Zijn wereld gaat open. Het advies voorzichtig te zijn met de openheid over zijn homoseksualiteit slaat hij in de wind. “Ik ben soms uitgescholden maar dat deel me niets. Ik lachte erom.”\

Tongval

Op zijn achttiende gaat hij droom achterna en reist samen met een goede vriend naar Europa. Ze komen het Amsterdam van de jaren negentig terecht. Vanaf de eerste dag voelt hij zich er thuis. “De mensen, de architectuur en de vrijheid spraken me heel erg aan. Alles was zo spectaculair voor mij.” Om in zijn onderhoud te voorzien, gaat hij al snel gaat hij werken in verschillende restaurants. Af en toe mist hij zijn vaderland maar Nederland heeft een aparte plaats in zijn hart. “Als ik in Colombia ben mis ik Nederland en omgekeerd. Overigens ga ik drie keer per jaar terug om mijn familie te zien.” Zijn zinnen met zijn Spaanse tongval klinken als muziek in de oren. Toevalligerwijs klinkt overigens de stem van zangeres Shakira, een landgenote van Jorge, op de achtergrond.

“Als ik in Colombia ben mis ik Nederland en omgekeerd”

Liefde

Als hij vier jaar in Amsterdam is, ontmoet hij de liefde van zijn leven. Nog steeds delen hij en zijn man het leven. Hij herinnert zich hun eerste ontmoeting in de Reguliersdwarsstraat nog goed. “Ik vond het uitgaansleven hier prachtig. Het maakte veel indruk op de jonge Jorge. Dat hij hier later zijn eigen zaak zou starten, kon hij toen nog niet bevroeden. In 2009 opent hij zijn salon. Jorge noemt zijn salon El Encanto. Het kappersvak heeft hij zich in no time eigen gemaakt. De hairsalon is zeven dagen per week open, zegt hij trots. “Je kunt altijd terecht voor een knipbeurt en een schoonheids- of keratinebehandeling. Ook is er een pedicure en manicure. En we verkopen veel haarproducten. Inmiddels heeft hij vijf mensen voor hem werken.” lacht hij trots. “Ook dragqueens weten ons inmiddels te vinden.”

Wat bijzonder is dat hij zijn salon sinds zeven jaar gratis openstelt voor hiv-testen van de GGD. “Dan is de salon voor medewerkers van de GGD. Er wordt dan niet geknipt. Drie keer per jaar zijn ze te gast. Ik vind dat zo belangrijk dat zij dit werk doen. Veel mensen weten de weg ernaar toe te vinden. Tientallen mannen maar ook vrouwen kunnen getest worden.”

Moeder

Nu bestaat zijn haarsalon precies tien jaar. Toen hij begon waren er nog maar drie gay zaken, nu is de levendigheid terug, constateert Jorge. In de zaak is het vaak een drukte van belang, BN-ers en anderen weten zijn winkel goed te vinden. Een zwart-wit foto van zijn moeder hangt prominent in de zaak. Zo is zij altijd dicht bij hem. Ondeugend lacht hij: “Dat deze plek in deze straat beschikbaar kwam, was een gouden kans voor mij. Hier voel ik me thuis.” Zijn dromen zijn uitgekomen: een eigen zaak, een heerlijke man en een gelukkig leven, zegt hij. “I’m happier than ever. Of heeft hij toch nog een ambitie? Ondeugend: “Ik wil nog heel graag een eigen gaybar openen.” Wie de Reguliersdwarsstraat loopt, kan Jorge niet missen. Hij straalt: “Wat is er heerlijker dan gay te zijn in de Reguliersdwars?”

El Encanto Hairsalon
Reguliersdwarsstraat 33
1017 BK Amsterdam
Telefoon: 020 – 3319142
Instagram: El Encanto
Facebook: Hairsalon El Encanto

Voor lezers van De Gaykrant heeft de salon een prachtig aanbod: 30% korting.

Foto’s: Anita Muschner

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.