Sergio Tessers | ProfieLHBT+

DJ Sergio Tee (43) werd geboren te Katwijk als Sergio Tessers. Hij studeerde grafische vormgeving op het Grafisch Lyceum te Rotterdam, werd bekend als danser in discotheek iT midden jaren 90 en verhuisde naar Amsterdam in 2001. Tegenwoordig is Sergio Tee DJ/producer/organisator. Hij stond al twee keer op de Dam tijdens Pride Amsterdam en is op dit moment druk met voorbereidingen voor het Amsterdam Dance Event. Met een klein te Organiseerde met een klein team Format #1 in maart in Noordwijk en deed een eerste succesvolle editie van HEIMWÉÉÉ, een nieuw house classics feest op 17 augustus in Bloemendaal. Een big banger van een tweede editie HEIMWÉÉÉ komt als indoor festival naar The Box in Amsterdam in Februari 2019.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Spontaan, gezellig en vurig. Op zijn tijd kan ik echt een bitch zijn. Maar goed, ik ben dan ook een perfectionist in alles wat ik doe. Ik weet wat ik wil en ik ben een harde werker en een doorzetter. Soms is het ook best frustrerend als je voor jezelf en je omgeving de lat hoog legt.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Op de allereerste plaats mijn moeder, want die heeft voor van alles en nog wat geknokt in haar leven. En dat doe ikzelf ook. Mijn vader, want die houdt van het vrije leven, en ikzelf houd daar ook van. En ook daar ga ik helemaal voor. Verder DJ Jean door zijn manier van draaien, verder DJ’s als Rob Boskamp, dit zijn gewoon mannen die het snappen en ik leer heel veel van ze. Tegenwoordig werk ik ook heel nauw samen met ze. In november ga ik zelfs een event doen met DJ Jean, maar helaas kan ik daar nog niets over zeggen. wat ik wel kan zeggen is dat we iT terug willen halen naar Amsterdam.

Een ander enorm groot voorbeeld voor mij is Madonna, puur omdat die vrouw een enorme invloed heeft gehad op mijn ontwikkeling als persoon. Zij heeft me geleerd dat een plan plus een enorm doorzettingsvermogen je ergens kan brengen. Er is een tijd geweest dat ik het financieel gezien heel zwaar had en elke cent moest omdraaien. Een verschrikkelijke tijd was dat. Maar mede door haar geloofde ik in mezelf en dat ik er toe doe in een bepaald opzicht. Op dit punt in mijn leven ben ik sinds tijden weer enorm in ontwikkeling, de eerste keer was toen ik danser was, nu als DJ.

En heel gek, in eerste instantie wilde ik geen DJ worden, omdat iedereen dat wilde en dat ging proberen of ook echt ging doen. Kijk, ik ben 4 jaar geleden begonnen als DJ nadat ik in 2012 had besloten niet meer te gaan dansen op een podium. Ik voelde aan mijn lijf dat het wel klaar was. En in 2015 kreeg ik een eigen avond in het stille COC De Kroon in Leiden, ik noemde het Crown House en we gingen los met te gekke DJs als Robert Feelgood en Mike Scot. In de zomer van datzelfde jaar stond ik ook voor het eerst te draaien in de Amsterdamse Escape en nu sta ik sinds vorig jaar op een overvolle Dam voor duizenden mensen te spelen. En dat komt dus echt puur dankzij de kracht die bovengenoemde mensen me hebben gegeven. Daarbij ben ik heel gezegend met de support van een aantal vrienden die ook daadwerkelijk hun nek uitsteken voor me. Ik kan oprecht zeggen dat ik enorm bof, haha.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Seksueel ben ik een man die op mannen valt en van mannen houdt. In gender identificeer ik me wel gewoon man-man, maar ik ben wel een androgyn type. Ook als ik terugkijk op mijn leven is het denk ik dat ik daardoor altijd al een buitenbeetje ben geweest. Toen ik in Katwijk woonde paste ik nergens bij. Uiteindelijk na enige keren ellende ben ik uit Katwijk gevlucht en in Amsterdam gaan wonen, mede omdat ik daar toch al een kantoorbaan had en danser was op dat moment. Gek genoeg sta ik 27 september geboekt in Katwijk voor een visfestival, en dat wordt wel een soort van thuiskomen. We pakken het chique aan met muziek van mij en workshops en lekker eten van Vishandel Schuitemaker.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, totaal niet. Men neemt me maar zoals ik ben. En ik heb geen direct doel voor ogen waarom ik als zodanig naar anderen toe zou willen profileren. Niet met opzet althans.

Vroeger wel! Door alle tegenslagen in mijn jonge jaren, vanwege mijn geaardheid, werd ik ook wel enorm rebels.
De een kon er tegen, de ander niet. Jammer dan, zo dacht ik. Door de aanwezigheid van discotheek iT en RoXY werd dat rebelse in mij nog meer aangewakkerd. Dat was ook voor mij het eerste moment dat ik me geaccepteerd voelde in de wereld. Manfred Langer was mede daarom zo belangrijk voor me toen ik in iT werkte, Valy Pintiuc van Bar Blend en Club Yolo geeft mij hetzelfde fijne gevoel, samen met zijn partner Jorge Pessanha betekenen ze dan ook echt heel veel voor mij.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Uitstraling! Het kan een lach zijn, de ogen of een bepaald dingetje, iets kenmerkends. En ik vind humor heel belangrijk. Zonder humor geen leven! Bovendien wil ik meestal wel kunnen lachen na een ruzie of meningsverschil. Dus humor is echt heel belangrijk.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Mooie vraag…uhm… Ja! Het meest positieve dat ik ooit heb ondervonden aan niet-hetero zijn is dat, door mijn heftige leven als gay in mijn geboortedorp Katwijk, ik in de loop der jaren meer en meer de kracht heb gekregen om te zijn wie ik vandaag de dag ben. Het begon met het feit dat ik danser werd in discotheek iT in de jaren 90 en doordat ik op het podium stond avond aan avond ik in zekere zin mijn onzekerheid overwon. En mede daardoor durf ik nu ook andere dingen aan te pakken nu ik ouder en wijzer ben. Nu ben ik een redelijk succesvol DJ en ik organiseer sinds kort ook goed bezochte feesten als FORMAT #1 en HEIMWÉÉÉ. Weliswaar met een leuk klein team, want alleen kan ik dat natuurlijk nooit fiksen, maar ik ben daar wel ingestapt met een bepaalde zekerheid. Anders hoef ik er niet aan te beginnen.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Oei, dat zijn 4 belangrijke momenten in mijn leven geweest die me ook gevormd hebben tot wie ik vandaag de dag ben.

  • Ten eerste dat mijn omgeving in mijn jeugd al hysterisch was of ik uit de kast ging komen of niet, en wanneer. ik bedoel bij een hetero maakt men zich daar niet 1-2-3 druk om volgens mij.
  • Het tweede negatieve moment is dat ik ooit in Katwijk van mijn snorfiets ben gereden met mijn zus achterop omdat ik dus een “flikker” ben.
  • Het derde negatieve is een moment dat ik in shock was dat de politie niet veel deed terwijl potenrammers met een stuk hout de ruiten van het ouderlijk huis in Katwijk hadden ingegooid en ik dood of zwaargewond had kunnen zijn als ik op dat moment op bed had gezeten of gelegen.
  • Het vierde negatieve ding is een moment dat ik ook nooit zal vergeten. Op een avond wilde ik nog een rondje fietsen na het eten. Hoog zomer was het en geen licht, maar op het moment dat het nog maar echt net begon te schemeren, ging de Amsterdamse politie me aanhouden, en ik was al onderweg naar huis. Maar…ik had geen ID bij me en het duurde en duurde, want ze gingen alles na. Tja, ik ben dan natuurlijk hartstikke fout zonder licht, maar gelijk voelde ik me ook als crimineel behandeld. Uiteindelijk mocht ik na een uur tot anderhalf uur wachten naar huis met een boete op zak, onderweg hielden 8 Marokkaantjes me tegen en dreigden me iets aan te doen, ik bleef rustig, maar ik dacht echt dat mijn einde nabij was. Uiteindelijk is het met een sisser afgelopen maar ik had slachtoffer kunnen zijn van een zwaar misdrijf. En helaas overkomt andere jongens of meiden dat wel. En nee, ik ben geen hater sindsdien, maar ik vind wel dat er meer tegen gedaan mag worden. er is gewoon een cultuurprobleem in Nederland en het respect is ver te zoeken. We maken ons druk om van alles en nog wat, maar dit is een probleem waar iedere Nederlander dagelijks mee te maken heeft. en daar wordt veel te weinig aan gedaan. Ja, tijdens Pride komt het allemaal ter sprake, maar daarna treden de problemen weer op. Maar goed, we geven niet op!

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Gelijkheid moet veel meer besproken worden, met name in de media en op nieuwszenders. Op kanalen waar het volksstammen naar zit te zappen. Men zegt altijd dat Nederland zo tolerant is, maar echt niet hoor. Natuurlijk zijn er wel programma’s waar bepaalde zaken of LHBT+ onderwerpen in behandelt worden, maar het kan veel beter. Bijvoorbeeld, die transvrouw, Renate den Heijer, die bij de voetbal in een apart vak zit als supporter omdat ze in elkaar geslagen werd en gepest, zo’n type zou geweldig zijn in het programma van die etter van een Johan Derksen. Ik noem maar wat, maar dan maak je wel voor de kijker duidelijk dat iedereen er toe doet en gelijk is terwijl we allemaal anders zijn. En zo zijn er meer dingen waarvan ik denk dat het op een simpelere manier veel beter kan.

Trouwens, nichten kunnen er ook wat van hoor, en de transjes ook. Mogelijk schop ik nu wat typetjes voor de schenen, maar ik ben gewoon niet van hokjes. Voor mij was bijvoorbeeld de regenboogvlag genoeg, dat ding zegt ALLES! Nee, dan zijn er weer figuren die zonodig een eigen vlag moeten of een kleurtje aan de regenboogvlag willen toevoegen. Ik snap dat gewoon niet en ik krijg er zelfs een bizar gevoel bij. We willen allemaal niet in een hokje geplaatst worden werd er altijd geschreeuwd, maar tegenwoordig lijkt iedereen zijn eigen hokje op te willen ‘maken’. Is dat veiliger ofzo? Ik ben niet zo, ik ben daar dan maar afwijkend in. Het liefst heb ik dan ook een goed feest met alle soorten mensen die allemaal anders zijn maar wel eenzelfde beleving willen delen. En dat zou ik met het leven ook willen. En daar ga ik voor.

Ik heb er ook trouwens wel schijt aan hoor. Als ik hand in hand wil lopen met mijn vent of ik wil hem gewoon een simpele zoen op de mond geven dan doe ik dat. Kijk uitgebreid tongen ofzo hoeft van mij niet. Of een overdreven intense aanraking hoeft van mij ook niet. Maar ik zie dat zelf ook niet graag van een heterostel, dat heeft meer met fatsoen te maken. Gewoon zoiets van rekening houden met je omgeving. Maar misschien ben ik daar ouderwets in. Dat kan.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik zou het liefst herinnerd willen worden als een positief feestend persoontje dat lang in de herinnering blijft bij veel mensen. In de herinnering als een leuk krachtig persoon die wat van zijn leven maakte. Soms denk ik al na over hoe ik mijn uitvaart zou willen, en ik denk echt dat ik wil dat het een feest wordt. Maar ik ben er nog niet helemaal uit, en bovendien ik ben nog niet van plan om te gaan hemelen.

10) Wat is je motto?

Vrijheid, blijheid, leven en laten leven. Niets meer en niets minder.

We zijn allemaal mensen met allemaal eigen interesses, en een eigen unieke seksualiteit. Een ander heeft daar niks over te vinden. Want als men dat wel doet ontneemt dat ook de vrijheid om te zijn wie we willen zijn, iets wat per persoon verschillend is en ook per moment in een leven verschillend kan zijn. Best iets moois om over na te denken. En denk nou niet dat ik geen vooroordelen heb ofzo, maar het is wel goed om jezelf eraan te herinneren dat je het zelf ook doet en dat je dat bespreekbaar maakt. Want dat is gewoon iets menselijks denk ik. Maar het is niet erg om er bewust van te worden en je zodoende ook meer liefde kan geven. Liefde is namelijk het beste wapen is deze rottige wereld.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.