Circusdirecteur Alex Sijm: “Je moet altijd blijven knokken”

Als vierjarig jongetje raakt Alex Sijm (43) in de ban van het circus. Dat hij het later zou schoppen tot directeur van een groot circus kon hij toen niet bevroeden. Het hele jaar door organiseert Sijm Circus en Events voorstellingen. Tot twee jaar geleden reist hij zelf nog met ‘zijn’ artiesten mee door het hele land “Binnenkort organiseer ik een heus gay circus.” De Gaykrant heeft een uitgebreid gesprek met deze creatieve en zakelijke duizendpoot. Hij barst van de ideeën. “Ik leg altijd gevoel in alles wat ik doe.”

Tekst: Paul Hofman
Foto’s: Jan de Jong en Ivo de Kok

Alex wordt geboren in Alkmaar waar hij ook zijn jeugd doorbrengt. “Ik kom niet uit de circuswereld maar uit de bloembollen.” Sinds jaar en dag woont hij in een klein dorp onder de rook van de kaas-stad. Het idyllische Broek op Langedijk ligt hem na aan het hart. “Na het rondreizen met het circus is het altijd heerlijk weer terug te komen. Het is mijn thuisbasis.”

“Later als ik groot ben wil ik ook bij het circus”

Op zijn vierde namen zijn ouders hem mee naar het circus dat in de buurt zijn tenten had opgeslagen. Vanaf het eerste moment dat hij de tent binnenstapte werd hij gegrepen door de sfeer, de acts en de acrobaten. Thuisgekomen was het eerste wat de kleine Alex tegen zijn ouders zei: “Later als ik groot ben wil ik ook bij het circus.” Lachend: “Iedereen in mijn omgeving dacht dat het wel over zou gaan. Nou, niet dus.” Zijn vader en moeder reageerden niet afwijzend of geschokt. “Ze stimuleerden mij vanaf het begin juist. Ik heb nu eenmaal het circus-gen.” Vooral de veelzijdigheid van het circusvak spreekt hem aan. “Ik kan het niet uitleggen hoe circus voelt, het is voor mij alles.”

Afwijkend

Als puber van twaalf mag hij van zijn ouders in vakantie met familiecircus Piste meereizen. “Tot mijn zeventiende heb ik dat gedaan. In die jaren heb ik veel geleerd. Echt, ik heb een circus-gen.” Alex is een innemende verteller die de verhalen spontaan uit zijn mouw schudt. Door zijn afwijkende looppatroon, zoals hij het zelf omschrijft, behoorde het beroep van acrobaat niet tot de mogelijkheden. “Jongleur worden kon ik dus wel vergeten.” Maar bij de pakken neer gaan zitten, doet hij niet.

Ik leg hem de vraag voor of hij is gepest met dat ‘anders lopen’. “Je weet hoe kinderen onder elkaar kunnen zijn. Natuurlijk kwam pesten voor. Maar ik stond verbaal wel mijn mannetje en sloeg meteen terug. Een snedig antwoord had ik altijd wel klaar.” Van zijn schoolgenoten krijgt hij vaak bewonderende blikken om zijn vasthoudendheid. Nuchter: “Iedereen kent in zijn leven tegenslagen. Maar daar word je juist harder door. Het maakt je uiteindelijk tot wie je bent. Dat ik anders loop is vervelend maar zo is het nu eenmaal. Het is zo belangrijk niet in de slachtofferrol te gaan zitten. Naarmate ik ouder wordt, merk ik dat je moet blijven knokken. Daar ben ik van jongsaf aan gewend. Het is mijn tweede natuur geworden. Eigenlijk ben ik altijd strijdbaar geweest. Nu heb ik zoiets van: ik ben wie ik ben. “Ik ben nu zekerder dan ooit.” zegt een van oor tot oor stralende Alex. “Ik ben trots dat ik een succesvol bedrijf heb, een prachtige dochter en een mooi huis. Echt, ik ben supergelukkig.”

“Ik heb me nooit

slachtoffer gevoeld”

Zweep

Wel dringen zijn ouders er met klem op aan dat hij zijn middelbare school zou afmaken. Alex is net achttien als hij zijn rijbewijs haalt. “Toen was ik klaar om definitief met het circus mee te gaan.” Hij kiest voor het befaamde circus Herman Renz. In no time leert hij het klappen van de zweep. Al snel wordt zijn talent opgemerkt en wordt Alex de rechterhand van de directie. “Voor mij was het een prima leerschool om het vak te leren.” Binnen de circuswereld wordt Alex nog wel eens gezien als buitenstaander. “Ik kom niet uit een klassieke circusfamilie maar echt van buiten.” Hij zegt dat het circuslandschap in ons land de laatste jaren drastisch is veranderd. “Wij hebben voor een eigen koers gekozen en een geheel eigen stijl ontwikkeld.” Benadrukt: “Geen hightech show of toneelstuk met circuselementen, maar circus in de meest pure vorm. Met liefde, passie en vakmanschap gemaakt.”

Dochter

Hij is 26 als hij vader wordt van een dochter. Het is een jongensdroom die uitkomt. “Zij is geboren uit een relatie met twee lesbische vrouwen. Dat ik vader ben is zo prachtig. Iedere drie weken komt ze nu naar mij toe. Inmiddels is ze zeventien. Of ze ook een circusgen heeft? Nee, absoluut niet. Ze is nu zeventien en gaat iets heel anders doen.”

Circusjongens

Tweemaal heeft Alex een langdurige relatie met een man. De eerste vriend is net als Alex werkzaam in het circus. Binnen de kortste keren slaat de vonk over. Negen jaar delen ze lief en leed. “Het reizen was geen struikelblok want we waren samen altijd onderweg.” Zijn tweede relatie zal ook negen jaar duren. “Hem ontmoette ik ook in het circus.” schaterlacht hij. Samen bestieren ze lange tijd Circus Sijm. Met beiden heeft Alex nog altijd een diepe vriendschap.

“De grens tussen ordinair en stijlvol is heel dun”

Leren harnas

Momenteel is Alex druk bezig met het opzetten van het Gay Circus Het idee ervoor ontstond jaren geleden bij hem. In februari volgend jaar moet het een feit zijn. Het idee speelde al jaren in zijn hoofd. “We zitten nu in de fase van wilde fantasieën. Alles moet mogelijk zijn. In het creatieve team komen heel wat gave ideeën langs. Maar daarna bepaal ik wat we doen. Want niet alles kan. Ook financieel niet. Ik kan we een tip van de sluier oplichten: zo is er een stoere messenwerper in leren harnas die messen naar zijn vriend gooit. Drie Marokkaanse jongleurs zullen een striptease uitvoeren en elkaars kleding verwisselen en dragen. En we hebben een heuse lesbische bedscene gecombineerd met een hoela-hoep. Een magische illusie in fetisj-stijl. In de gaywereld wordt vaak in hokjes gedacht, de leer-, travestie- en bearscene, hier zetten we alles door elkaar.” Het wordt pure kleinkunst, meer dan strass, veren, glitters en strakke voetbalbroeken, verzekert Alex. “En niet alle poedels zijn homo.” schaterlacht hij. Het zit hem juist in details volgens de inspirerende ondernemer.

Diva Mayday wordt spreekstalmeester en ook Fred Butter treedt op.” Als critici hem vragen waarom het Gay Circus nodig is, antwoordt hij gevat: “Het circus toont sinds oudsher bijzondere mensen. Het is een plek waar iedereen trouw kan zijn aan zichzelf. Met het Gay Circus brengen wij alle subgroepen samen en vieren wij eigenlijk dat je mag zijn wie je bent. Eigenlijk de Gay Pride maar dan in een tent.”

“Met het Gay Circus brengen wij alle subgroepen samen en vieren wij dat je mag zijn wie je bent.”

Spannend

“Het is best wel een moeilijke grens tussen smaakvolle, spannende en stijlvolle acts te bewaren. Die is namelijk heel dun. Ordinair mag het absoluut niet worden.” Deze circusproductie vormt voor hem een grote uitdaging. “Ik moet alles in de gaten houden: artistiek, financieel en ook zorgen dat bijvoorbeeld ruzies onderling goed worden opgelost. Echt, er komt heel wat bij kijken. Wist je dat we als we met andere producties door het land reizen een eigen schooltje voor kinderen van het personeel hebben?” Hij kijkt reikhalzend uit naar 2020 als zijn circus twintig jaar bestaat. Dat zijn ultieme droom van een echt Gay Circus uitkomt, is voor hem de kers op de taart. “Het wordt een gewaagde en gedurfde productie.” Als de woorden:’ hooggeëerd publiek’ klinken, kan Alex weer even rustig ademhalen. Zonder ook maar een cent subsidie heeft hij zijn droom, net als andere dingen in zijn leven, waar-gemaakt. “Ik heb bereikt wat ik wilde bereiken.” Hij kan niet wachten tot februari als de voorstellingen van het Gay Circus beginnen. Bij het afscheid merkt hij op: “Droom niet je hele leven, maar leef je droom.”


Impresariaat Sijm en Sijm Entertainment Holding BV produceren jaarlijks diverse circusproducties voor de Nederlandse markt. Alle verschillende voorstellingen worden gemaakt voor een eigen doel-groep. Zo is er het Circus in de Zorg waarbij het circus naar de bewoners van zorg instellingen, woonprojecten en verpleeghuizen komt. Momenteel heeft Sijm Circus & Events 25 medewerkers in vaste dienst. Drie jaar geleden won Circus Sijm de Noord-Holland Noord Cultuur Award. In 2017 werd de succesvolle jeugdserie Circus Noel (AVRO/TROS) opgenomen in de geel/blauwe tent.


De Gaykrant mag 3 x 2 kaarten weggeven. Wil je in aanmerking komen? Stuur dan een mail met je gegevens naar info@degaykrant.nl

Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: www.gaycircus.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.