Homo-boer

Zondag werden de boeren van het nieuwe seizoen van ‘Boer zoekt Vrouw’ gepresenteerd. Dit programma is één van mijn guilty pleasures vanwege de soms heerlijk schurende en ongemakkelijke gesprekken. Eén van de boeren die meedoet, boer Frans, valt op mannen maar heeft, volgens eigen zeggen, helaas geen gaydar, vandaar zijn deelname.

Opvallend overigens dat door menig media alleen bij boer Frans even voor de duidelijkheid wordt vermeld: “homo-boer”. Bij de overige negen kandidaten staat nergens “hetero-boerin Annemiek” (zij van die boerinnenkalender met touwen over haar borsten) of “heteroseksuele boer Geert Jan” (hij met zijn eigen frietkraam op zijn erf).

Boer Frans vertelde openhartig hoe lastig het voor hem was om de schijn op te houden tegenover zijn vrouw en kinderen gedurende het huwelijk. Hij vertelde dat hij, ook voor het huwelijk, altijd al wist dat hij op mannen viel maar er niet voor uit durfde te komen. Hij vertelde dat hij in zijn huwelijk psychologische hulp heeft gehad maar daar nooit heeft durven zeggen waar het nu echt om ging: zijn onderdrukte gevoelens van mannen. Precies dat laatste is wat ik veel zie bij mannen in mijn praktijk: vaak al hulp elders gezocht maar nooit durven zeggen waar nu precies de angel zit. Ondertussen steeds meer vastlopen, burn-out klachten krijgen, slechter slapen, steeds negatiever gaan denken over het leven en –vooral- over zichzelf.

 

” …  vaak al hulp elders gezocht maar nooit durven zeggen waar nu precies de angel zit”

Mannen die nog in de kast zitten en bij mij in therapie willen, kiezen mij bewust uit vanwege het feit dat ik zelf homoseksueel ben en zich daardoor bij mij veilig voelen. Ik heb een vrijgevestigde eenmanszaak dus al het contact loopt via mij, wat hen een vertrouwd en anoniem gevoel geeft.

Het eerste gesprek bij mij is voor deze mannen vaak heel spannend en emotioneel, dikwijls is dit het eerste moment dat hardop wordt uitgesproken dat iemand homoseksueel of biseksueel is. Soms schrikken mannen daar zelf van. Ik zie dat hun emmertje – letterlijk – wordt geleegd: niet zelden wordt er voor het eerst gehuild. Dat laatste vind ik heel belangrijk, ik zie vaak bij binnenkomst al zoveel spanning in het hele lijf dat iemand soms letterlijk en figuurlijk op slot zit. Mooi als ik zie wat het toegeven aan dat verdriet oplevert.

Sommige van deze mannen komen langs voor één gesprek: ze willen in alle openheid hun verhaal opbiechten en verder niets. In hun beleving zijn de gevolgen te groot en worden diverse redenen genoemd waarom een coming out niet kan: angst de kinderen nooit meer te zien, angst het sociale netwerk te verliezen of angst het aanzien als directeur van het bedrijf te verliezen. Ik vind het heel belangrijk dat deze mannen zélf hun tempo bepalen en zal daarin niet pushen. Wel verken ik met deze mannen heel voorzichtig de mogelijkheden hoe het zou zijn als ze wél uit de kast komen en wat dan de voordelen zouden kunnen zijn. Gelukkig zie ik na een aantal maanden tóch een groot aantal van deze mannen terug voor vervolgsessies.

Bij mannen die gelijk door willen pakken start ik met cognitieve gedragstherapie gericht op het versterken van iemands zelfwaardering en zelfbeeld. Na uitleg, ook over hoe ons brein en ons stresssysteem werkt, laat ik de mannen starten met praktische oefeningen die ze vanaf dan minstens drie keer per dag moeten gaan doen. Deze zullen gaan zorgen voor een andere (positievere) mindset. Uiteindelijk volgt na een aantal sessies vaak de trotse mededeling dat iemand zijn coming-out heeft gehad.

Jeremy Heshof


Jeremy Heshof

Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische enrelationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.