Zwoele Zwolse Zaterdag: eerste editie Zwolle Pride

Zaterdag kleurde de Zwolse binnenstad roze. De Pride Zwolle City Parade waaraan tal van organisaties aan meededen baande zich bijna twee uur lang een weg door de drukke stad. Daaraan vooraf ging de Pride Walk. Op sommige plaatsen langs het parcours van zo’n drie kilometer stond het publiek rijendik. De Gaykrant hoorde zowel enthousiaste als afkeurende reacties. “Hey Dirk, waar is dit nou voor nodig?” vroeg een ouder echtpaar zich hoofdschuddend af. Maar ook: “In Zwolle kunnen we ook wel een feestje organiseren.”

Tekst: Paul Hofman

BurGAYmeester Gina Maria

Het was niet de eerste keer dat Zwolle zoveel LHBT-ers mocht verwelkomen. De regenbooggemeente was eerder gastheer van twee Roze Zaterdagen. Nadat Zwolle verloor van Leeuwarden in 2020 voor de derde keer een Roze Zaterdag te organiseren, besloot Niek lá Mon dat Zwolle Pride een uitgelezen kans zou zijn het roze gehalte van de Hanzestad te laten zien. En zo geschiedde.

“Wat zijn ze in het echt leuk”

Hoogtepunt

Afgelopen donderdag ging de eerste Zwolle Pride van start. Zondag is het evenement afgesloten met een kerkdienst. Onder een brandende zon ging de bonte LHBT-stoet stapvoets door de historische binnenstad. Sponsor Scania had veel werk gemaakt van haar deelname: zo had de vrachtwagenfabrikant het thema King and Queens of the Road prachtig uitgewerkt. Naast voertuigen van onder andere de SP, de provincie, de organisatie en andere sponsoren deden ook ook Mr Leather Pride 2019 en Louisa en Rowan van de gelijknamige populaire TLC programmareeks mee. De laatsten namen bij het eindpunt van de parade uitgebreid de tijd op de foto te gaan met het publiek en stalen daarbij de harten van velen. “Wat zijn ze in het echt leuk.” klonk het van diverse kanten.

“Ik ben zelf hetero en heb drie kinderen die het echt fantastisch vinden. Ik sta voor diversiteit.”

BurGAYmeester

De eerste burGAYmeester van de stad Gina Maria (49), zat als een diva in een oude Mercedes met achter het stuur een chique chauffeur. Momenteel kent Zwolle door het vertrek van burgemeester Meijer geen echte burgemeester. Pas medio september wordt de nieuwe geïnstalleerd. Een uitgelezen kans dus voor Gina Maria om de honneurs waar te nemen. Ze zegt: “Ik ben trots dat ik het boegbeeld ben. Ik ben zelf hetero en heb drie kinderen die het echt fantastisch vinden. Iedereen vind het geweldig. Zelf ben ik geboren en getogen in deze mooie stad. Hier ligt echt mijn hart. Dat ik geen gay ben is absoluut geen issue. Overigens ben ik het hele jaar burGAYmeester. Met de nieuwe zal ik nauw gaan samenwerken.” zegt Maria lachend.

Oud & proud

Even verderop staat een groot aantal ouderen achter een spandoek met de tekst ‘Oud &  Proud’. Henk-Jan ter Horst is één van de oprichters van de plaatselijke COC dat inmiddels al veertig jaar bestaat. Tevreden kijkt hij naar ‘zijn’ ouderen. “Ik merk wel dat het in sommige verzorgingshuizen nog altijd niet makkelijk voor de bewoners is als je ‘anders’ bent. Ik hoor soms klachten van mensen die heel eenzaam zijn.” Spontaan noemt hij het keurmerk van de Roze Loper die instellingen of verpleeghuizen kunnen krijgen als ze maar genoeg LHBT-vriendelijk zijn. “We doen ook veel aan voorlichting.” Diversiteit staat hoog op de politieke agenda van de gemeente, zegt hij. “Zo krijgen we volgend jaar 20.000 euro extra subsidie om onder meer voorlichting te geven. Er is in de regio ook nog veel te doen hoor.”

Miss Leading – Miss Travestie Overijssel

“Ik hoor soms klachten van van ouderen die heel eenzaam zijn”

Miss Leading

Als onze fotografe haar foto’s maakt, raak ik in gesprek met een trotse Miss Leading. Ze heeft kosten noch moeite gespaard om met haar outfit de show te stelen. Niet verwonderlijk dat ze bij de in de competitie eerder deze week op de Zwolle Pride als winnares uit de bus kwam. Nuchter: “Ik laat gewoon zien wat mijn sterke punten zijn.” Nadat de stoet het eindpunt had bereikt, barstte het feest rond het hoofdpodium hartje binnenstad los. Voor zover bekend is Zwolle Pride zonder incidenten verlopen. Voor bezoekers en deelnemers is het nu al een geslaagde Pride geworden. Of het een begin van een jaarlijkse traditie zal worden is nog niet bekend.

Foto’s: Anita Muschner

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.